Η μεγάλη κατολίσθηση στο Πλωμάρι με τα «μάτια» ενός drone | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Η μεγάλη κατολίσθηση στο Πλωμάρι με τα «μάτια» ενός drone

20:18 | 26/11/18

Βράχοι που βρίσκονται περιμετρικά της πόλης αποκολλήθηκαν και άρχισαν να κυλούν επικίνδυνα προς τα σπίτια

Το μέγεθος της καταστροφής στο Πλωμάρι της Λέσβου μετά τη μεγάλη κατολίσθηση που σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου αποκαλύπτει ένα βίντεο με drone, το οποίο κατέγραψε η επιστημονική ομάδα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τον
Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος και πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα.



Βράχοι που βρίσκονται περιμετρικά της πόλης αποκολλήθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου και άρχισαν να κυλούν επικίνδυνα προς τα σπίτια, ενώ πολλοί από τους κατοίκους του Πλωμαρίου πετάχτηκαν έξω από τα σπίτια τους και ευτυχώς δεν σημειώθηκε κανένας τραυματισμός.

Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας αποφάσισε την Κυριακή να διατάξει την οριοθέτηση του τμήματος του οικισμού που επλήγη, το οποίο περιλαμβάνει 29 κτίσματα εκ των οποίων 15 σπίτια, ενώ η εκκένωση αφορά συνολικά 37 άτομα.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής κ. Ευθύμης Λέκκας σημείωσε ότι «η κατάπτωση αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των κατολισθητικών φαινομένων, οφείλεται κυρίως σε μορφολογικούς λόγους, λόγους μικροσεισμικότητας, στις έντονες βροχοπτώσεις αλλά και στη λιθολογία και τη γεωλογική δομή της περιοχής».

Η περιοχή αυτή, σημείωσε ο ειδικός επιστήμονας, είναι επιρρεπής σε κατολισθήσεις, «είχαν μάλιστα εκδηλωθεί και στο παρελθόν κατολισθήσεις και λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων που είχαμε το περασμένο χρονικό διάστημα εκδηλώθηκε αυτή η κατάπτωση. Σ' αυτή τη χρονική στιγμή είναι σε εξέλιξη έρευνες τόσο στο έδαφος όσο και με δυο μη επανδρωμένα αεροσκάφη προκειμένου να διερευνήσουμε όλες τις παραμέτρους του φαινομένου. Με όπλο τις πρώτες βασικές επιστημονικές μας εκτιμήσεις οριοθετήσαμε τον χώρο ο οποίος έχει υψηλό κίνδυνο πιθανά και από άλλα κατολισθητικά φαινόμενα. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα μπορέσουμε να μιλήσουμε με σιγουριά για το τι μέλει γενέσθαι».

πηγή

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών