21:28 | 14/11/18
"Ο Τσίπρας χρησιμοποιεί το Σύνταγμα για πολιτική σκοπιμότητα, ο Μητσοτάκης τον ανταγωνίζεται στο λαϊκισμό" είπε η Γεννηματά. Υποκρισία να μην τεθεί προς αναθεώρηση το 16 σχολίασε ο Θεοδωράκης. Για κάλπικο διπολικό καυγά έκανε λόγο ο Κουτσούμπας. Αναθεώρηση του 86 αναδρομικά για 20ετία ζήτησε ο Καμμένος
Για σοβαρό πρόβλημα τήρησης των κοινοβουλευτικών διαδικασιών κατηγόρησε τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση η Φώφη Γεννηματά, ενοχλημένη από το γεγονός ότι δεν έδωσε το λόγο κατά σειρά στην ίδια και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς στη συζήτηση γαι τη συνταγματική αναθεώρηση αλλά επέτρεψε για αρκετό χρονικό διάστημα την αντιπαράθεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη.«Όταν δεν λειτουργεί η Βουλή με ευθύνη του προέδρου της και κουρελιάζεται ο κανονισμός της, ιδιαίτερα σε μια τέτοια συζήτηση για το Σύνταγμα, υπάρχει σοβαρότατο ζήτημα Δημοκρατίας. Και έχετε τεράστια ευθύνη εσείς προσωπικά.
Εδώ μέσα είναι το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Δεν είναι η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για να εξασφαλίζετε το λόγο στον πρόεδρο του κόμματός σας», είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής χειροκροτούμενη από τους βουλευτές του κόμματός της.
Εξαπέλυσε ακόμη επίθεση σε κυβέρνηση και ΝΔ λέγοντας ότι έχουν κουράσει με την σικέ τους μονομαχία. «Δεν σας βγαίνει ρε παιδιά. Πάρτε το επιτέλους απόφαση. Πρέπει να διαλύσετε και τη Βουλή; Πρέπει να καταστρέψετε ότι έχει απομείνει από την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία των πολιτικών και του κοινοβουλίου; Είναι ντροπή αυτό που γίνεται σήμερα εδώ. Είναι ντροπή να μην μπορούμε να συζητήσουμε έτσι όπως οργανώνεται από τον κανονισμό της Βουλής για το Σύνταγμα, που είναι η κορυφαία διαδικασία συναίνεσης και συνεννόησης».
Η κ. Γεννηματά εκφράζοντας την απογοήτευσή της είπε ότι οι θεσμοί μπαίνουν στο ζύγι των κομματικών σκοπιμοτήτων .« Με ευθύνη της κυβέρνησης αυτή η κορυφαία διαδικασία κινδυνεύει να εκφυλιστεί», τόνισε η Φώφη Γεννηματά.
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής αναφερόμενη στον κ. Τσίπρα υποστήριξε ότι χρησιμοποιεί το Σύνταγμα για πολιτική σκοπιμότητα και πως δεν ενδιαφέρεται για την Αναθεώρησή του αλλά για τη διαχείριση της επερχόμενης ήττας . « Το παραμύθι σας δεν έχει λύκο», σημείωσε η Φώφη Γεννηματά.
« Συναγωνίζεσθε τον ΣΥΡΙΖΑ σε λαϊκισμό», είπε στον Κ. Μητσοτάκη τον οποίο επέκρινε ότι δεν απάντησε στις προτάσεις που ανακοίνωσε τον περασμένο Μάρτιο ενώ τώρα δείχνει συγκαταβατικός.
Κουτσούμπας: Η Συνταγματική Αναθεώρηση προωθεί τις ανάγκες του σημερινού σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος να εξασφαλίσει απρόσκοπτα την κυριαρχία του
Η Συνταγματική Αναθεώρηση «προωθεί τις ανάγκες του σημερινού σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος να εξασφαλίσει απρόσκοπτα την κυριαρχία του» τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επισημαίνοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που «περιβάλλονται με πομπώδη συνθήματα» αντιδραστικές προτάσεις για «να μην διαταράσσεται η πολιτική συνέχεια και σταθερότητα». Ο Δ. Κουτσούμπας άσκησε έντονη κριτική στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και στην διακοπή της σειράς των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να αντιπαρατεθούν οι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης σε έναν «κάλπικο διπολικό καυγά».Θεοδωράκης: Η απέχθεια σας στον εκσυγχρονισμό να μη σας ωθεί σε παραλογισμούς
“Ουαί υμίν”. Με τη φράση αυτή ο Σταύρος Θεοδωράκης κατέκρινε, στην ομιλία του στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, την υποκρισία του κ.Τσίπρα να αρνείται να θέσει προς αναθεώρηση το Άρθρο 16 παραγνωρίζοντας την πραγματικότητα.Και επεσήμανε ότι είναι fake news τα όσα υποστήριξε ο κ.Τσίπρας ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να μοιράζεται στα δημόσια και τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Και αναφέρθηκε στα παραδείγματα της Ισπανίας και της Γερμανίας, όπου απαγορεύεται ρητά η ενίσχυση των μη κρατικών πανεπιστημίων και της Γαλλίας που δεν προβλέπεται καν. “Απομακρυνθείτε λίγο από τα fake news που προσπαθούν να γεννήσουν νέα τέρατα” είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού και συνέχισε λέγοντας: “Είναι τόσο μεγάλη η ιδεοληπτική σας τύφλωση που για να συζητήσουμε για τα μη κρατικά πανεπιστήμια εξαιρείτε από τη συζήτηση και το Άρθρο 16 παράγραφος 2 που ορίζει ως βασική αποστολή του Κράτους και την ανάπτυξη και της θρησκευτικής συνείδησης, δηλαδή επιβάλλει την κατήχηση”.
Τόνισε επίσης ότι “εμείς θα επιμείνουμε στην αναθεώρηση του άρθρου 16 για οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς λόγους. Θέλουμε μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια”. Ταυτόχρονα, ζήτησε ουσιαστική κατοχύρωση του δικαιώματος ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. “Όλοι όσοι είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους δικαιούνται να ψηφίζουν. Και ηλεκτρονικά και επιστολικά. Οι 500.000 Έλληνες που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης πρέπει να ψηφίζουν. Είναι συνταγματικό τους δικαίωμα. Και θα είναι έγκλημα να τους το στερήσετε” είπε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο της αναφοράς του στον χώρο της Δικαιοσύνης, ο Σταύρος Θεοδωράκης επέκρινε την τελευταία στοχοποίηση, όπως είπε, του Κώστα Σημίτη και έκανε λόγο για “το δόγμα Πολάκη - που στήριξε και ο ίδιος ο κ.Τσίπρας- και είναι δείγμα ολοκληρωτικής λογικής”. Και πρόσθεσε: “Εκτός αν όλα γίνονται για τα πρωτοσέλιδα και για να τροφοδοτηθεί η αγοραία ανθρωποφαγία! Η απέχθειά σας στον εκσυγχρονισμό δεν θα πρέπει να σας παρασύρει σε παραλογισμούς”.
Καμμένος: Να καταργηθεί ο απαράδεκτος κοινοβουλευτικός φερετζές του άρθρου 86 του Συντάγματος και να έχει αναδρομική ισχύ για 20 χρόνια
Να καταργηθεί ο «απαράδεκτος κοινοβουλευτικός φερετζές» του άρθρου 86 του Συντάγματος για την ευθύνη των υπουργών ζήτησε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος προτείνοντας μάλιστα αναδρομική ισχύ της αλλαγής αυτής για 20 χρόνια. Παράλληλα, ο Π. Καμμένος επανήλθε στις καταγγελίες του για επιχειρήσεις ΜΜΕ που έκλεισαν κι απέλυσαν δημοσιογράφους και πήραν ξανά δάνεια χωρίς καμία εγγύηση. Ο Π. Καμμένος υποστήριξε ότι δεν πλούτισαν μόνο οι υπουργοί, αλλά και κάποιοι δημοσιογράφοι συνεργοί τους αφήνοντας υπονοούμενα για κάποιους που «γίνανε κι εκδότες πρόσφατα».Ο Π. Καμμένος επιτέθηκε στον Κ. Μητσοτάκη σχετικά με την αλλαγή της στάσης της ΝΔ στο ζήτημα της συμφωνία της κυβέρνησης με την Εκκλησία. Ο Π. Καμμένος δεσμεύτηκε ότι οι ΑΝΕΛ θα συνταχθούν με όποια απόφαση πάρει η Ιερά Σύνοδος και κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι άλλαξε στάση επιχειρώντας «να πάρει τις ψήφους κάποιων παπάδων που διαμαρτυρήθηκαν». Μάλιστα, ο Π. Καμμένος έκανε λόγο για «μικροπολιτικές που απαξιώνουν την πολιτική ζωή».
Παράλληλα, ο Π. Καμμένος αναφέρθηκε και σε μία δικαστική απόφαση από διαμάχη της ΝΔ με τράπεζα. Ο Π. Καμμένος προκάλεσε την ΝΔ να δημοσιοποιήσει τις λεπτομέρειες της υπόθεσης που αφορά εντολή κατάσχεσης, διαφορετικά θα τις δημοσιοποιήσει αυτός.
πηγή
Σχετικές ετικέτες:αναθεώρηση ΣυντάγματοςβουλήΠολιτικήπολιτικοί αρχηγοί
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων