Αυτό το παλιό ΠΑΣΟΚ ποιος (δεν) θα το πάρει | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Αυτό το παλιό ΠΑΣΟΚ ποιος (δεν) θα το πάρει

11:11 | 12/12/18

Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή εξελίχθηκε και σε σύγκρουση για το ποιος εκφράζει τελικά το παλιό. Η ΝΔ βάζει στο στόχαστρο τους πασοκογενείς του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επιμένει στο θέμα της ΔΕΠΑ και φλερτάρει με το ΚΙΝΑΛ για μετεκλογική συνεργασία. Πότε θα κατατεθεί η πρόταση μομφής

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ... με την έννοια ότι για άλλη μία φορά βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή εξελίχθηκε μεταξύ άλλων και σε σύγκρουση για το ποιος εκφράζει τελικά το παλιό.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να αποδομήσει το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα πως ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί το νέο, διάβασε και κατέθεσε στα πρακτικά λίστα με στελέχη και υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στο Νίκο Κοτζιά, το Χρήστο Σπίρτζη, τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, το Μάρκο Μπόλαρη, τη Θεοδώρα Τζάκρη, το Νίκο Τόσκα, το Γιάννη Μιχελογιαννάκη.

Με τον τρόπο αυτό θέλησε να απαντήσει και στη ρητορική ΣΥΡΙΖΑ ότι η σημερινή ΝΔ έχει αγκαλιάσει το “διεφθαρμένο ΠΑΣΟΚ”, αλλά και να απευθυνθεί και στην καραμανλική βάση της ΝΔ υπενθυμίζοντας ότι το κυβερνών κόμμα έχει στις τάξεις του στελέχη του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος είναι βεβαίως ένα πρόσωπο απεχθές στους καραμανλικούς.

Ο πρωθυπουργός έσπευσε να απαντήσει δηλώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εντάσσει στις τάξεις του τους... “έντιμους αγωνιστές” του ΠΑΣΟΚ. Είπε μάλιστα «δεν πρόκειται να χαρίσουμε αυτούς τους ανθρώπους σε μία χρεοκοπημένη ηγεσία», καρφώνοντας το Κίνημα Αλλαγής. Ενώ ο Πάνος Καμμένος (στο οποίο επίσης αναφέρθηκε ο κ.Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας ότι υπήρξε υπουργός της ΝΔ, την οποία σήμερα υβρίζει) διεκδίκησε για εαυτόν το “πατριωτικό ΠΑΣΟΚ”, καθώς άλλωστε στις τάξεις των ΑΝΕΛ ανήκει ο Παναγιώτης Σγουρίδης, με αναφορές μάλιστα στον Ανδρέα Παπανδρέου. Και ταυτόχρονα κατηγόρησε Μητσοτάκη- Σαμαρά για συγκάλυψη του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ και της “συμμορίας Σημίτη που οδηγείται στη φυλακή”.

Από την αξιωματική αντιπολίτευση πάντως δε σκοπεύουν να αφήνουν αναπάντητη τη ρητορική ΣΥΡΙΖΑ περί νέου και παλιού, όπως ούτε και τα περί διαφθοράς. Για αυτό καθημερινά αναδεικνύουν την υπόθεση ΔΕΠΑ, εκτιμώντας πλέον ότι το ζήτημα φτάνει “στην αυλή όχι μόνο του κ. Παππά, αλλά και του ίδιου του κ. Τσίπρα” μέσω του Μανώλη Πετσίτη, καθώς γαλάζιες πηγές υπενθυμίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι “ο συμμαθητής του Νίκου Παππά μπαινοβγαίνει στο Μαξίμου, στοιχηματίζει με τον Πρωθυπουργό για το αποτέλεσμα των εκλογών του 2015 και έχει την άνεση να φωτογραφίζεται στο πόντιουμ του Μεγάρου Μαξίμου”.

Μάλιστα 21 βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν χθες ερώτηση προς τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής ζητώντας απαντήσεις για τα δημοσιεύματα που φέρουν τον κ.Πετσίτη να αμείβεται με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων και ο κ. Λαυρεντιάδης, και μάλιστα στο ίδιο διάστημα των ετών 2016 και 2017 κατά το οποίο είχαν εκτιναχθεί τα χρέη της εταιρίας ELFE, συμφερόντων Λαυρεντιάδη, προς τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ). Ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης δε από το βήμα της Βουλής προανήγγειλε νέα σκληρή σύγκρουση στις 21 του μήνα, οπότε και συζητείται η ερώτηση της ΝΔ προς τον υπουργό Ενεργειας Γιώργο Σταθάκη για το θέμα της ΔΕΠΑ.

Η ΝΔ βέβαια μπορεί να βάζει στο στόχαστρο τους πασοκογενείς του ΣΥΡΙΖΑ, ταυτόχρονα όμως ασκεί πιέσεις στο ΚΙΝΑΛ για μετεκλογική συνεργασία. Χαρακτηριστικές ήταν οι χθεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη για συγκυβέρνηση με ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι (καθώς άλλωστε η ΝΔ επίσημα διαψεύδει τα περί προεκλογικής συνεργασίας με το Σταύρο Θεοδωράκη), οι οποιες προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του εκπροσώπου τύπου του Κινήματος Παύλου Χρηστίδη. “Είναι υπερφίαλοι. Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, ευτυχώς σε αυτόν τον τόπο ο ελληνικός λαός ψηφίζει και αποφασίζει” δήλωσε ειδικότερα ο κ.Χρηστίδης.

Ο κ.Τσίπρας πάντως μπορεί να προκάλεσε τον κ.Μητσοτάκη να καταθέσει πρόταση μομφής αμέσως μόλις εκπνεύσει το εξάμηνο από την προηγούμενη πρόταση, δηλαδή στις 17 Δεκεμβρίου, ωστόσο στη ΝΔ ευλόγως σχεδιάζουν να κάνουν μία τέτοια κίνηση στις αρχές του έτους και μένει να αποφασιστεί εάν θα προχωρήσουν πριν ολοκληρώσουν τα Σκόπια την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη δική τους πλευρά ή αμέσως μετά.

Η ΝΔ όμως δεν έχει λόγο να βιάζεται, καθώς αν και μία πρόταση μομφής θα μπορούσε να διευκολύνει τον κ.Καμμένο να “μαζέψει” τους βουλευτές του (ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ότι το κόμμα θα καταψηφίσει πρόταση μομφής της ΝΔ και ουδείς τόλμησε να διαφωνήσει), ο χρόνος βοηθά τις ζυμώσεις με βουλευτές των ΑΝΕΛ που ασφυκτιούν με τη συνέχιση της συνεργασίας με ΣΥΡΙΖΑ. Ως ύποπτοι για στήριξη τυχόν πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης θεωρούνται ειδικότερα από γαλάζια στελέχη η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ο υφυπουργός Αγροτικής Πολιτικής Βασίλης Κόκκαλης και ο βουλευτής Κώστας Κατσίκης.

Βίκυ Σαμαρά

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών