13:57 | 18/12/18
Με τον Χάρη Θεοχάρη να μετακινείται στην Νέα Δημοκρατία, η υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και συνακολούθως η διεξαγωγή εθνικών εκλογών εξαρτώνται πλέον από τους βουλευτές του Ποταμιού που, μέχρι στιγμής, τηρούν στάση αναμονής
Ανατροπή στους κυβερνητικούς υπολογισμούς φέρνει η μετακίνηση του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη στην Νέα Δημοκρατία, καθώς, ο πρώην επικεφαλής της ΑΑΔΕ, είχε τοποθετηθεί θετικά σε ό,τι αφορά στην Συμφωνία των Πρεσπών.Πλέον, θεωρείται απίθανο να υπερψηφίσει την Συμφωνία, όταν αυτή έλθει στην Βουλή των Ελλήνων και τα βλέμματα στρέφονται στους βουλευτές του Ποταμιού, οι οποίοι τηρούν στάση αναμονής, αποφεύγοντας να τοποθετηθούν σαφώς ως προς το αν σκοπεύουν να την υπερψηφίσουν ή όχι.
Από την ψήφιση της Συμφωνίας, θα εξαρτηθεί άλλωστε και ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών, καθώς, όπως αποκάλυψε η εκπομπή "Παιχνίδια Εξουσίας" στον News 24/7 στους 88,6, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να διαμηνύει σε συνεργάτες του πως αν δεν υπάρξει κύρωση της Συμφωνίας με τουλάχιστον 151 βουλευτές, τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.
Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 151 βουλευτών για την Συμφωνία και με δεδομένο ότι ο Πάνος Καμμένος διαμηνύει σε όλους τους τόνους και επανειλημμένα ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει, υπολείπονται της κυβερνητικής πλειοψηφίας 6 ψήφοι, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 145 βουλευτές.
Δημόσια υπέρ της Συμφωνίας έχει ταχθεί πολλάκις ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ενώ θετική αναμένεται να είναι και η ψήφος της υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά, η οποία έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση. Και η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, δεν αναμένεται να προχωρήσει σε καταψήφιση, η οποία θα απειλήσει την κυβερνητική σταθερότητα.
Προς το ναι στην Συμφωνία φαίνεται να κλίνει και ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Έτσι και ενώ από την κυβερνητική συμμαχία προκύπτουν 148 βουλευτές -149 με τον κ. Θεοχαρόπουλο- όλα δείχνουν πως ρόλο ρυθμιστή θα έχει το Ποτάμι και συγκεκριμένα δύο βουλευτές του: Ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Μαυρωτάς. Από τους έξι συνολικά βουλευτές του κόμματος, υπέρ της Συμφωνίας έχουν ταχθεί οι Σπύρος Δανέλλης και Σπύρος Λυκούδης ενώ αναφανδόν κατά τάσσονται ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Γιώργος Αμυράς.
Ο Γιώργος Μαυρωτάς έχει τονίσει δημόσια πως η θετική προδιάθεση απέναντι στην Συμφωνία είναι δεδομένη, όχι όμως και το "ναι", τονίζοντας πως θα συνεκτιμηθούν όλα όταν αυτή έρθει στην Βουλή, αφού έχουν τελειώσει και οι διαδικασίες στα Σκόπια. Από την μεριά του ο Σταύρος Θεοδωράκης τηρεί και αυτός στάση αναμονής τονίζοντας την σημασία που έχει η συνταγματική αποτύπωση στην πΓΔΜ, των δεσμεύσεων της Συμφωνίας.
Παντελής Πετράκης
Σχετικές ετικέτες:Δημοκρατία Βόρειας ΜακεδονίαςΠΓΔΜΠολιτικήΣκόπια
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων