13:37 | 28/1/19
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος εξήγησε γιατί ο Ζόραν Ζάεφ χρησιμοποιεί ακόμα τον όρο "Μακεδονία" αναφερόμενος στη χώρα του
"Να απομονώσουμε ακραίες φωνές και να προστατεύσουμε τους θεσμούς" ζήτησε ο Γ. Κατρούγκαλος, σχολιάζοντας τη διαμαρτυρία κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης όπου παρέστη ο ΠτΔ.Μίλησε ωστόσο (στον news247 στους 88,6) για μεμονωμένες φωνές ενώ αναφέρθηκε και στη βεβήλωση του εβραϊκού μνημείου.
Είπε ότι υπάρχει και πολιτική διάσταση σε αυτό γιατί αμφισβητείται ένα τεράστιο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, το Ολοκαύτωμα. Το νέο χαρακτηριστικό της ακραίας ατζέντας είναι ότι υιοθετείται από δεξιά κόμματα, κάνοντας λόγο για ορμπανοποίηση των δεξιών κομμάτων.
Άσκησε επίσης κριτική στη ΝΔ για τη Συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας ότι υπήρχαν δύο γραμμές μία του Αντώνη Σαμαρά και μία των ηπιότερων του κόμματος.
Για τη δήλωση Ζάεφ περί Μακεδονίας είπε ότι τυπικά η συμφωνία δεν έχει τεθεί σε ισχύ. Αυτό θα γίνει μετά την κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής στο ΝΑΤΟ. Όταν η Τουρκία δηλώνει ότι θα αναγνωρίσει τη χώρα με το συνταγματικό της όνομα είναι σαν να λέει ότι θα την αποκαλεί Βόρεια Μακεδονία, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία" απάντησε σχολιάζοντας τη σχετική δήλωση Κουμουτσάκου για τα αρνητικά της Συμφωνίας.
Μίλησε για έλλειψη πολιτικής ειλικρίνειας καθώς η Συμφωνία προβλέπει ότι η Ελλάδα λέει ναι στην ενταξιακή πορεία της Ε.Ε με προϋπόθεση ότι οι όροι της Συμφωνίας θα τηρούνται. Επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του news24/7 λέγοντας ότι αναβαθμίζονται οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών και είπε ότι θα αρχίσουν συζητήσεις για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κεφαλαίων στην περιοχή με ενίσχυση και της διμερούς οικονομικής συνεργασίας.
Σε σχέση με το ταξίδι Τσίπρα στην Τουρκία, ανέφερε ότι είναι δύο οι στόχοι της ελληνικής πλευράς: η αποσυμφόρηση της έντασης στο Αιγαίο και την επανέναρξη του διαλόγου για τα σοβαρά ζητήματα που μας χωρίζουν.
Μίλησε, τέλος, για ομάδα χωρών όπως Ισπανία, Πορτογαλία που θα προσπαθήσει να εκτονώσει την κατάσταση στην Βενεζουέλα και τόνισε ότι η Ε.Ε πρέπει να έχει μια κοινή πολιτική απέναντι στο θέμα.
πηγή
Σχετικά άρθρα