Αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο μεταμνημονιακό ομόλογο | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο μεταμνημονιακό ομόλογο

09:09 | 28/1/19

Θέμα ωρών ή έστω λίγων ημερών αποτελεί η πρώτη έκδοση ομολόγου μετά το τέλος των μνημονίων - Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ

Ο σχεδιασμός προβλέπει την έκδοση πενταετούς ομολόγου για ένα ποσό 2 – 2,5 δις ευρώ που στην ουσία θα αποπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του ομολόγου που είχε εκδοθεί τον το 2014 ως δοκιμαστική έκδοση από την Κυβέρνηση Σαμαρά και λήγει τον Απρίλιο.

Η έκδοση ήταν έτοιμη από τις 14 Ιανουαρίου όταν οι υποψήφιοι επενδυτές είχαν ενημερωθεί η απόδοση του ελληνικού πενταετούς ομολόγου άρχισε να υποχωρεί με ταχείς ρυθμούς από το 3,24% που βρισκόταν στα μέσα του περασμένου μήνα στο 3,04% που έκλεισε την περασμένη Παρασκευή.

Η έκδοση θα μπορούσε να γίνει και την προηγούμενη εβδομάδα αν δεν συνέπιπτε με τις διαδοχικές ψηφοφορίες για την παροχή του ψήφου εμπιστοσύνης και στη συνέχεια την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την Βουλή.

Σε ότι αφορά την έκδοση αναμένεται το μέσο σταθμικό επιτόκιο να κυμανθεί κοντά στο 3,50% και το κουπόνι να βρίσκεται στα όρια του 3% αρκετά χαμηλότερα από το 4,65% που είχε πετύχει η έκδοση του πενταετούς τον Ιούλιο του 2017 και πολύ χαμηλότερα από την έκδοση του Απριλίου του 2014 που είχε πετύχει επιτόκιο 4,95%.

Η έξοδος γίνεται σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον από το οποίο μάλλον εξαιρείται προς το παρόν η Ελλάδα καθώς εκτός από το πενταετές έχει υποχωρήσει και έκδοση του 10ετούς ομολόγου το οποίο υποχώρησε την Παρασκευή κοντά στο 4,07 % από 4,2% που ήταν την Πέμπτη.

Οδηγοί για τις επόμενες εκδόσεις θα είναι η έγκριση από την ΕΚΤ της αύξησης του περιθωρίου αγοράς ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες, που βρίσκεται από το 2015 στα 8 δις ευρώ οι συνθήκες των αγορών και φυσικά οι ετυμηγορίες των διεθνών οίκων αξιολόγησης για το επόμενο διάστημα που θα κρίνουν εν πολλοίς και τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων.

Οι οίκοι αξιολόγησης

Μετά την S&P, σειρά έχει την άλλη Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου η Fitch η οποία έχει την υψηλότερη βαθμολογία από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης έχοντας κατατάξει την Ελλάδα στο ΒΒ-. Αναμενόμενη θεωρείται η αναβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας από ουδέτερη σε θετική ενώ δεν θα είναι μεγάλη έκπληξη και η αναβάθμιση κατά μια βαθμίδα.

Πιο σίγουρη θεωρείται η αναβάθμιση από το μεγαλύτερο από τους τρεις οίκους αξιολόγησης, την Μoody’s που θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία στις 11 Μαρτίου. Ο οίκος είχε θέσει ως προϋποθέσεις για την αναβάθμιση της Ελλάδας τη διατήρηση του μεταρρυθμιστικού μομέντουμ και την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων θα πιστοποιήσει η έκθεση της ΕΕ που θα δοθεί στην δημοσιότητα στις 27 Φεβρουαρίου και η πρώτη έξοδος που θα γίνει μάλλον την Τρίτη θα εξασφαλίσει την αναβάθμιση από την βαθμίδα B3 που είχε αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας τον περασμένο Φεβρουάριο.

Νέες αναβαθμίσεις και μάλιστα με μεγαλύτερα βήματα θα πρέπει να περιμένουμε μόλις λυθεί και το τελευταίο μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας που αφορά τα κόκκινα δάνεια.

Η έγκριση του σχεδίου που επεξεργάζονται εδώ και καιρό ΤΧΣ και ΥΠΟΙΚ μπορεί να επιταχύνει αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας μέσα στην άνοιξη με το χορό να ανοίγει τον Απρίλιο η S&P.

Τάσος Δασόπουλος

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών