10:56 | 28/1/19
Η Μαριγώ Μπούρη έγραψε τους στίχους για τα συλλαλητήρια του '92 σχετικά με το Μακεδονικό
Με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, η νέα μανία των χρηστών του διαδικτύου δεν θα μπορούσε να μην έχει σχέση με την επικαιρότητα.Το τραγούδι «Μην παραχαράσσετε την Ιστορία», που αναφέρεται άμεσα στο ζήτημα της Μακεδονίας, έχει γίνει viral και το ρυθμικό remix του ακούγεται παντού, έχοντας πάνω από 1.500.000 views.
Η δημιουργός του τραγουδιού Μαριγώ Μπούρη, γιατρός στο επάγγελμα, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 για τη ιστορία του και το πώς αντιμετωπίζει την ξαφνική επιτυχία του.
«Έγραψα τους στίχους και τη μουσική πριν από 30 χρόνια. Τότε είχαμε και πάλι το συλλαλητήριο του ’92, με διοργανωτή τον Χριστόδουλο, την κ. Μελίνα Μερκούρη. Τριάντα χρόνια θεατές στο ίδιο σκηνικό. Τώρα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ».
Όσο για το τι θεωρεί επιτυχία, η κ. Μπούρη είναι σαφής:
«Μεγάλη επιτυχία θα ήταν να τραγουδιέται και στη Βουλή, να το ακούν οι υπεύθυνοι όταν βάζουν τις υπογραφές, για να ξέρουν τι πιστεύει ο κόσμος που τους ψήφισε για τα εθνικά μας θέματα. Από ό,τι είδα πρέπει να ξέρει τους στίχους και ο κ. Τσίπρας, που φαίνεται να το τραγουδάει και να μεταφράζει τους στίχους μέσα στη Βουλή όταν απαντάει στον κ. Σαμαρά».
Η δημιουργός του τραγουδιού μάλιστα αναφέρεται και στον παπά που εμφανίζεται στο αντίστοιχο βίντεο, λέγοντας ότι το «Μην παραχαράσσετε την Ιστορία» δεν ήταν ποτέ ψαλμός:
«Δεν ήταν ποτέ σαν ψαλμός. Το τραγουδούσα με το ακορντεόν μου, ήταν πολύ δυναμικό. Έχει τραγουδηθεί σε διάφορες παραλλαγές στην Αυστραλία, στην Αμερική, στην Αλβανία. Τώρα απλώς μπήκε το beat και το remix και βρήκαν και τον ιερέα, που το ήξερε από μικρός. Εγώ είμαι πιο παλιά από τον ιερέα».
Η κ. Μπούρη κάνει και μια εκτίμηση για τους λόγους της επιτυχίας:
«Ίσως είναι οι λέξεις του τραγουδιού που το κάνουν επιτυχία, γιατί ξέρετε με δυο λέξεις μπορεί να γίνει εθνικό σύμβολο, όπως το «ο λαός δεν ξεχνά» ή το σύνθημα «Αλλαγή», αν και έχει και πολύ ωραίους στίχους και στη συνέχεια».
Μάλιστα δίνει και τη δική της εκτίμηση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ:
«Είναι πολύ σημαντικό ότι αυτοί οι στίχοι αντιπροσωπεύουν όλον τον λαό, την κοινή συνείδησή του. Δεν έχει τελειώσει τίποτα στις 25 Γενάρη. Το τραγούδι ξεκινάει από την αλήθεια που υπάρχει στην ψυχή των ανθρώπων και μένει».
πηγη
Σχετικές ετικέτες:Δημοκρατία Βόρειας ΜακεδονίαςΕλλάδαΣκόπια
Σχετικά άρθρα