19:05 | 16/1/19
Να μην ακυρωθεί η κυβερνητική απόφαση μεταβίβαση 10119 ακινήτων του ελληνικού δημοσίου,ανάμεσά τους η Κνωσσός, ο Λευκός Πύργος και η Σπιναλόγκα, ζητά το Υπερταμείο
Περιπλέκεται το ζήτημα της εξαίρεσης των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της επικράτειας (ανάμεσά τους η Κνωσσός και ο Λευκός πύργος ) από τη λίστα με τα 10119 ΚΑΕΚ του ελληνικού δημοσίου που μεταβιβάστηκαν στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ)- Υπερταμείο, μετά την παρέμβαση του Υπερταμείου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της προσφυγής του Συλλόγου των Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), με την οποία ο ΣΕΑ, μαζί με τους δημάρχους Πατρέων και Σπάρτης, ζητά την ακύρωση της υπουργικής απόφασης μεταβίβασης.Η παρέμβαση του Υπερταμείου στο ΣτΕ χαρακτηρίζει «προδήλως απορριπτέα, ως απαράδεκτη, αόριστη νόμω και ουσία αβάσιμη και πάντως αναπόδεικτη» την προσφυγή των αρχαιολόγων, ενώ γίνεται γίνεται υπέρ του Πρωθυπουργού, του υπουργού Οικονομικών, του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του υπουργού Ανάπτυξης και Τροφίμων και του υπουργού Επικρατείας, υπέρ του κύρους της απόφασης μεταβίβασης των 10119 ΚΑΕΚ , και κατά του Συλλόγου των Ελλήνων Αρχαιολόγων, της προέδρου του Σταματίας Μαρκέτου, του γραμματέα του Θεμιστοκλή Βάκουλη, της αντιπροέδρου του Αργυρώς Καμπερίδη, του δημάρχου Σπάρτης Ευ. Βαλιώτη και του δημάρχου Πατρέων Κ.Πελετίδη.
Ενα σκληρό bras de fere θα παιχτεί επομένως τη βδομάδα που μεσολαβεί μέχρι την εκδίκαση στο ΣτΕ με την παρέμβαση και των Θεσμών που αρνούνται, όπως και το Υπερταμείο, να αλλάξει οτιδήποτε στην μεταβίβαση των 10119 ακινήτων και να γίνουν οι αναγκαίες εξαιρέσεις των 2329 ακινήτων που υπάγονται στις εξαιρέσεις του άρθρου 196 του Ν. 4389/2016, γιατί είναι αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, αρχαιολογικά μουσεία κ.ά.
Όταν πριν από 4 μήνες σχεδόν αποκαλύφθηκε ότι στη λίστα βρίσκονται αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία, η κυβέρνηση δια των Υπουργείων Πολιτισμού και Οικονομικών διαβεβαίωνε ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να εξαιρεθούν από τη μεταβίβαση. Ειδικότερα, στις 22 Νοεμβρίου το υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού είχε μεταβιβάσει στο υπουργείο Οικονομικών τον κατάλογο των 2.329 ακινήτων που έπρεπε να εξαιρεθούν, μετά από ταυτοποίησή τους, καθώς υπάγονται στις εξαιρέσεις του νόμου. ‘Εκτοτε, παρά τις περί του αντιθέτου κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, λόγω των πιέσεων των Θεσμών, δεν έγινε μισό βήμα.
Ο Σύλλογος των Ελλήνων Αρχαιολόγων, που αύριο (Πέμπτη) πραγματοποιεί συνέντευξη τύπου για να αναγγείλει τα επόμενα νομικά διαβήματά του, υπογραμμίζει ότι η χρονοτριβή οφείλεται στις πιέσεις Θεσμών κι Υπερταμείου προς τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος παρόλα αυτά έχει αφήσει να διαρρεύσει ότι εντός της βδομάδας θα έχει κάνει όλα τα διαβήματα για την εξαίρεση των 2329 ακινήτων. Σε αυτή την περίπτωση, δεν έχει κανένα λόγο η εκδίκαση της προσφυγής του ΣΕΑ και των δημάρχων στο ΣτΕ. Μέχρι την Παρασκευή, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του NEWS 24/7, θα έχει συνεδριάσει για την επίλυση του ζητήματος το ΚΟΙΣΥΠ.
Το μεγάλο επίδικο είναι πάντως η«διαχείριση» των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων, που το Υπερταμείο και ο Θεσμοί θεωρούν ότι έχουν περάσει αμετάκλητα στη δική τους δικαιοδοσία με τη μεταβίβαση των ΚΑΕΚ.
«Το Υπερταμείο προσφεύγει κατά των ακινήτων και μνημείων της χώρας και υπέρ του πρωθυπουργού προκειμένου τα μνημεία της χώρας να παραμείνουν στο Υπερταμείο. Η μεγάλη σας ντροπή», ανέφερε χτες στη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή ο βουλευτής της ΔΗΣΥ κ.Μανιάτης
Κωνσταντίνος Σαρρηκώστας
Σχετικές ετικέτες:αρχαιολογικοί χώροιΟικονομίαΣτΕΣυμβούλιο Επικρατείαςυπερταμείο
Σχετικά άρθρα