10:43 | 16/1/19
Μετά τη διαγραφή Δανέλλη και με Ψαριανό- Αμυρά να βρίσκονται με το ένα πόδι στη ΝΔ, φαίνεται ότι δε μένει άλλη λύση στο Θεοδωράκη παρά η αποχώρηση από την ψηφοφορία, ενώ ο Μητσοτάκης κάνει άνοιγμα στην κεντροαριστερά. Βουλευτές της ΝΔ αναμένεται να επαναφέρουν εισηγήσεις για πρόταση μομφής, αν η συμφωνία έρθει στη Βουλή fast track
Η ψήφος εμπιστοσύνης και η συμφωνία των Πρεσπών επιτείνουν τις πολιτικές διεργασίες με άξονα τα κόμματα του κέντρου και της κεντροαριστεράς, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να ανακόψει κάθε προσπάθεια προσέγγισης του Αλέξη Τσίπρα με το ΚΙΝΑΛ και υπενθυμίζει στο Ποτάμι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το Σεπτέμβριο του 2015 επέλεξε τον Πάνο Καμμένο ως κυβερνητικό εταίρο.Ο πρόεδρος της ΝΔ μάλιστα έμεινε στην αίθουσα για να παρακολουθήσει την ομιλία της Φώφης Γεννηματά και επέστρεψε για να ακούσει και το Σταύρο Θεοδωράκη, πράγμα που σχολίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού, ο οποίος όμως δήλωσε ότι οι (εναπομείναντες μετά τη διαγραφή του Σπύρου Δανέλλη) βουλευτές του δε θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά δεν ξεκαθάρισε τι θα κάνει στη συμφωνία των Πρεσπών.
Σύμφωνα με πληροφορίες μετά και τη διαγραφή Δανέλλη γιατί δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλάκαι με Ψαριανό- Αμυρά να βρίσκονται με το ένα πόδι στη ΝΔ, το Ποτάμι προσανατολίζεται στη μόνη λογική διέξοδο ώστε να μην καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά να μη διαλυθεί στην ψηφοφορία.
Και αυτή είναι η αποχώρηση από την ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών. Σε αυτή την περίπτωση η συμφωνία θα κυρωθεί αναμφισβήτητα, καθώς απαιτείται πλειοψηφία επί των παρόντων, αν και ο Αλέξης Τσίπρας που έχει θέσει ως στόχο την ψήφιση από απόλυτη πλειοψηφία 151 βουλευτών θα έχει οπωσδήποτε να αντιμετωπίσει πολιτικά την κριτική της αντιπολίτευσης.
Ταυτόχρονα όμως με αυτό τον τρόπο, μένει ανοιχτή η γαλάζια πόρτα και για τον κ.Θεοδωράκη, είτε το Ποτάμι κατέβει στις εκλογές και εάν καταφέρει να μπει στη Βουλή για μετεκλογική συνεργασία, είτε το Ποτάμι δεν κατέβει στις εκλογές, βουλευτές του ενταχθούν στα γαλάζια ψηφοδέλτια και ο κ.Θεοδωράκης παραμείνει εκτός και μία πιθανή επιλογή για εξωκοινοβουλευτικό υπουργό στην επόμενη κυβέρνηση. Θα είναι εξάλλου δύσκολο ο κ.Θεοδωράκης που με τη στάση του σήμερα ουσιαστικά θα επιχειρήσει (αν και βέβαια δε θα το καταφέρει) να ρίξει την κυβέρνηση, να στηρίξει μία κεντρική κυβερνητική επιλογή τις αμέσως επόμενες ημέρες. Από την άλλη βέβαια όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι είναι και απολύτως αδύνατον να καταψηφίσει τη συμφωνία που έχει με θέρμη εξαρχής στηρίξει.
Ο βουλευτής Γιώργος Μαυρωτάς, που είναι και το πιο κοντινό στον κ.Θεοδωράκη στέλεχος, διεμήνυσε χθες στη Βουλή εξάλλου ότι το Ποτάμι θα επανεξετάσει τη στάση του. Γεγονός που σύμφωνα με πληροφορίες σημαίνει ότι το Ποτάμι δε θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών. Κατά τις ίδιες πηγές μετά την ψήφο εμπιστοσύνης θα συνεδριάσει εκ νέου η ΚΟ του Ποταμιού για να αποφασίσει την τελική της στάση στην ψηφοφορία.
Σε ποια περίπτωση αναμένονται εισηγήσεις στη ΝΔ για πρόταση δυσπιστίας
Από τη ΝΔ πάντως επιμένουν ότι θα εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια και στην ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά και προκειμένου να μην κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών. Και στη σημερινή διαδικασία, αλλά και στην επικείμενη ψηφοφορία, η ΝΔ θα θέτει διαρκώς τους βουλευτές των υπόλοιπων κομμάτων προ των ευθυνών τους, τονίζοντας ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία προκειμένου να αποφευχθεί μία εξέλιξη επιζήμια κατά τους γαλάζιους για τα εθνικά συμφέροντα. Ο κ.Μητσοτάκης έχει εξάλλου πολλάκις προειδοποιήσει ότι άπαξ και κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών δεν υπάρχει γυρισμός, καθώς η γειτονική χώρα θα ενταχθεί άμεσα στο ΝΑΤΟ.Γαλάζιοι βουλευτές πάντως έλεγαν ότι η ΝΔ θα μπορούσε μετά την ψήφο εμπιστοσύνης και αφού έρθει η συμφωνία στην ολομέλεια της Βουλής, να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας ώστε να διακοπεί η συζήτηση και να δυσκολέψει έτσι τον κ.Τσίπρα, που έχει κάθε λόγο να επιθυμεί η διαδικασία να ολοκληρωθεί γρήγορα πριν αμφιταλαντευθεί κάποιος βουλευτής. Κάποιοι μάλιστα έριξαν ακόμη και την ιδέα να προτείνει η ΝΔ δημοψήφισμα ώστε να δείξει ότι εξάντλησε όλα τα περιθώρια, αν και είναι φυσικά βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός δε θα το δεχθεί. Πηγές της ΝΔ έλεγαν ότι καμία τέτοια συζήτηση δεν έχει γίνει.
Όμως είναι βέβαιον πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει τελικά τη συμφωνία των Πρεσπών την Πέμπτη με fast track διαδικασίες, δηλαδή για να ψηφιστεί την Παρασκευή, οι εισηγήσεις για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας από τη ΝΔ θα επανέλθουν.
Προφανώς, οι γαλάζιοι θέλουν και να δυσκολέψουν όσο περισσότερο γίνεται τον κ.Τσίπρα, αλλά και να μην έχει ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών πριν το νέο συλλαλητήριο της Κυριακής για το Σκοπιανό, για το οποίο ο κ.Μητσοτάκης μιλώντας στον Ant1 είχε πει ότι οι πολίτες είναι ελεύθεροι να διαδηλώσουν και θα το πράξουν, ενώ στελέχη της ΝΔ καλούσαν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε συμμετοχή.
Η ΝΔ πάντως δε θα αφήσει σε χλωρό κλαρί την κυβέρνηση ακόμη και εάν λάβει 151. Έτσι μεταξύ άλλων σύμφωνα με πληροφορίες εάν ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήσει να αντικαταστήσει βουλευτές των ΑΝΕΛ σε επιτροπές της Βουλής με δικούς του βουλευτές ώστε να διατηρήσει την πλειοψηφία, η ΝΔ θα θέσει ζήτημα, καθώς η κυβέρνηση θα στηρίζεται σε δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ (Παπαχριστόπουλο, Ζουράρι). Η ΝΔ θα τονίσει ειδικότερα ότι είτε πρέπει οι δύο αυτοί βουλευτές ν ενταχθούν στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα μπορεί να ελέγξει τις επιτροπές της Βουλής με αντικαταστάσεις βουλευτών των ΑΝΕΛ από δικούς του. Έτσι θα εμποδίζει την κυβέρνηση να περνά με άνεση νομοσχέδια, ελπίζοντας ότι θα επιταχύνει τις εξελίξεις.
Βίκυ Σαμαρά
Σχετικές ετικέτες:Δημοκρατία Βόρειας ΜακεδονίαςΠΓΔΜΠολιτικήΣκόπιαΤο Ποτάμι
Σχετικά άρθρα