16:05 | 27/2/19
Η κατάσταση γύρω από Κασμίρ μυρίζει μπαρούτι - Ο πρωθυπουργός Χαν κάλεσε την Ινδία σε διάλογο και εξέφρασε την ελπίδα να επικρατήσει "η λογική"
Η ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν οξύνθηκε ακόμη περισσότερο σήμερα, με κάθε μία από τις δύο χώρες να ανακοινώνει ότι έχει καταρρίψει εχθρικά αεροσκάφη.Η αντιπαράθεση αυτή, που ξεκίνησε χθες Τρίτη, έχει προκαλέσει ανησυχία στη διεθνή κοινότητα η οποία φοβάται μια ανοικτή σύγκρουση μεταξύ των δύο κρατών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα για την αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ, μήλον της έριδος μεταξύ τους από το 1947.
Το Πακιστάν «δεν θέλει να πάει σε πόλεμο» με την Ινδία, διαβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού, ο στρατηγός Ασίφ Γκάφουρ, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση ότι η πακιστανική Πολεμική Αεροπορία κατέρριψε δύο ινδικά αεροσκάφη που είχαν παραβιάσει τον εναέριο χώρο της χώρας. Οι πιλότοι τους έχουν συλληφθεί και ένας εξ αυτών νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.
Από την πλευρά του το Νέο Δελχί ανακοίνωσε ότι κατέρριψε ένα πακιστανικό αεροσκάφος στο Κασμίρ, όμως στη διάρκεια της επιχείρησης αναχαίτισής του καταρρίφθηκε από το Πακιστάν ένα ινδικό αεροσκάφος.
«Στρατιώτες στο έδαφος είδαν το πακιστανικό αεροσκάφος να πέφτει από τον ουρανό στην πακιστανική πλευρά. Σε αυτή την επιχείρηση δυστυχώς χάσαμε ένα Mig-21. Ο πιλότος χάθηκε στη μάχη. Το Πακιστάν ισχυρίζεται ότι τον κρατά. Ελέγχουμε τις πληροφορίες», δήλωσε ο Ραβίς Κουμάρ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας.
Η Ινδή υπουργός Εξωτερικών Σούσμα Σουάραζ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα της δεν επιθυμεί μια κλιμάκωση με το Πακιστάν.
«Η Ινδία δεν επιθυμεί την κλιμάκωση» και «θα συνεχίσει να δρα με υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση», δεσμεύθηκε η υπουργός από την Κίνα.
Αναφερόμενη στα πλήγματα που εξαπέλυσε η ινδική Πολεμική Αεροπορία χθες Τρίτη εναντίον στρατοπέδου εκπαίδευσης εξτρεμιστών, εξήγησε ότι η επιχείρηση δεν ήταν στρατιωτική, διότι «δεν είχε στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις» του Πακιστάν.
Τα ξημερώματα το Ισλαμαμπάντ είχε ανακοινώσει ότι «προχώρησε σε πλήγματα στη Γραμμή Ελέγχου», τα ντε φάκτο σύνορα μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ, «από τον πακιστανικό εναέριο χώρο». Στόχος τους ήταν «μη στρατιωτικοί στόχοι».
«Δεν πρόκειται για αντίποινα», υπογράμμισε το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν. «Μόνος στόχος ήταν να καταδείξουμε το δικαίωμά μας, την επιθυμία μας και την ικανότητά μας στην αυτοάμυνα», τόνισε το υπουργείο. «Δεν έχουμε κανέναν σκοπό κλιμάκωσης αλλά είμαστε απολύτως έτοιμοι να το κάνουμε, αν αναγκαστούμε», πρόσθετε η ανακοίνωση.
Σε μια ένδειξη της ρευστής κατάστασης το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι κλείνει τον εναέριο χώρο του «μέχρι νεοτέρας», ενώ στην Ινδία τουλάχιστον εννέα αεροδρόμια στο βόρειο τμήμα της χώρας έχουν κλείσει.
Στο μεταξύ χωρικοί κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου στο Κασμίρ περιέγραψαν στο AFP έντονες ανταλλαγές πυρών μεταξύ του πυροβολικού του ινδικού και του πακιστανικού στρατού σε πολλές περιοχές στη διάρκεια της νύκτας της Τρίτης προς Τετάρτη.
Η κατάσταση έχει αρχίσει να κλιμακώνεται από χθες Τρίτη όταν η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε ότι αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας βομβάρδισαν στρατόπεδο εκπαίδευσης εξτρεμιστών χθες με αποτέλεσμα να σκοτωθεί «πολύ μεγάλος αριθμός» τους.
Η επιχείρηση αυτή πραγματοποιήθηκε μερικές ημέρες έπειτα από μια επίθεση βομβιστή-καμικάζι στο Κασμίρ που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 40 στελέχη των ινδικών σωμάτων ασφαλείας.
Η κυβέρνηση του Πακιστάν διεμήνυσε ότι θα ανταποδώσει το πλήγμα σε χρόνο και τόπο της επιλογής της, διέψευσε ότι υπήρξαν νεκροί στις ινδικές επιδρομές, ενώ ένας εκπρόσωπος των ένοπλων δυνάμεων άφησε να πλανάται η απειλή της χρήσης των πυρηνικών όπλων της χώρας, ανεβάζοντας κατακόρυφα τον τόνο.
Να επικρατήσει η λογική
Ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ίμραν Χαν κάλεσε την Ινδία σε διάλογο και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επικρατήσει «η λογική» προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ των δύο χωρών.«Η Ιστορία μάς διδάσκει ότι οι πόλεμοι οφείλονται σε κακούς υπολογισμούς. Το ερώτημά μου είναι: με δεδομένα τα όπλα που διαθέτουμε μπορούμε να επιτρέψουμε τον παραμικρό λάθος υπολογισμό;», δήλωσε ο Χαν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα αναφερόμενος στο πυρηνικό οπλοστάσιο των δύο χωρών.
«Είναι εύκολο να ξεκινήσουμε έναν πόλεμο, όμως το πώς θα εξελιχθεί (…) είναι κάτι που δεν θα μπορεί να ελέγξει κανείς», προειδοποίησε.
«Καλώ για μία ακόμη φορά την Ινδία να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Είμαστε έτοιμοι για οποιονδήποτε διάλογο: για την τρομοκρατία ή οποιοδήποτε άλλο θέμα», υπογράμμισε ο Χαν.
πηγή
Σχετικά άρθρα