Οι αλλαγές στις πανελλήνιες, τι θα γίνει με τον βαθμό του απολυτηρίου | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Οι αλλαγές στις πανελλήνιες, τι θα γίνει με τον βαθμό του απολυτηρίου

17:17 | 19/2/19

Η τελική πρόταση του υπουργείου Παιδείας

Έτοιμη είναι η πρόταση του υπουργείου Παιδείας για το νέο εξεταστικό σύστημα εισαγωγής των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που αναμένει το «πράσινο φως» του Μαξίμου για να παρουσιαστεί και επίσημα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», η τελική μορφή της πρότασης για το εξεταστικό σύστημα των μαθητών Γενικών Λυκείων είναι η εξής:

  • Οι υποψήφιοι θα εξετάζονται υποχρεωτικά σε 4 μαθήματα, ενώ θα έχουν και τη δυνατότητα να εξεταστούν σε ένα επιπλέον, ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν τις θέσεις σε σχολές και ενός δεύτερου επιστημονικού πεδίου.
  • Τα εξεταζόμενα μαθήματα θα είναι τα ίδια με το σημερινό σύστημα, όπως αυτά προσδιορίζονται από την κατεύθυνση των υποψηφίων (Αρχαία, Ιστορία, Φυσική, Βιολογία, Μαθηματικά, Χημεία, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, Πληροφορική), πλην δύο αλλαγών. Στη θέση των Λατινικών θα εισαχθεί η Κοινωνιολογία, ενώ η Λογοτεχνία θα συνεξετάζεται με τα Νέα Ελληνικά, (η εξέταση θα είναι σε άγνωστο λογοτεχνικό κείμενο κατά τα πρότυπα της εξέτασης των υποψηφίων Επαγγελματικών Λυκείων).
  • Η διδακτέα ύλη της Κοινωνιολογίας θα είναι συρραφή της διδακτέας ύλης που υπάρχει σήμερα για το μάθημα, όπως και το βιβλίο.
  • Δεν θα προσμετράται κατά 10% ο βαθμός του απολυτηρίου στις συνολικές μονάδες που θα συγκεντρώνουν οι υποψήφιοι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Στόχος είναι να καμφθούν οι αντιδράσεις πως εάν συνυπολογίζονται οι βαθμοί των καθηγητών της τάξης, θα ενισχυθούν οι πιέσεις των γονιών προς τους καθηγητές για άριστους βαθμούς.
  • Η εισαγωγή μόνο με το απολυτήριο Λυκείου θα ισχύει, αλλά η πράξη οδηγεί όσους την επιλέξουν σε τμήματα που το 2018 είχαν βάση εισαγωγής κάτω των 9.000 μονάδων (με άριστα τις 20.000).
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, παρά τις εξαγγελίες για δραστικές αλλαγές στο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η πρόταση του υπουργείου Παιδείας δεν απέχει πολύ από το σημερινό σύστημα και το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τον οξύ δημόσιο διάλογο που προκαλείται πάντα όταν επιχειρούνται δραστικές αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα, κάνουν την κυβέρνηση να ξανασκέφτεται το κατά πόσον είναι αναγκαίο το νέο σύστημα να παρουσιαστεί εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

πηγή

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών