12:27 | 31/3/19
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ απαντά στις αιχμές Γεωργιάδη σχολιάζοντας ότι δε θα μπορούσε να πιστέψει ότι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ διαφωνεί με όσα ο ίδιος είπε για τη ΧΑ και ξεκαθαρίζει ότι στη ΝΔ τον τόνο δίνει ο Μητσοτάκης, ένας κατεξοχήν φιλελεύθερος πολιτικός. Καταγγέλλει επίσης την κυβέρνηση για “νόμο μη προστασίας” της πρώτης κατοικίας
“Αν θέλουμε μια ιδεολογική και πολιτική ηγεμονία, θα πρέπει να κυριαρχήσουμε και στο κέντρο” δηλώνει μιλώντας στο News 24/7 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας.Ο βουλευτής Β΄Αθηνών (και υποψήφιος στο Νότιο Τομέα Αθηνών στις επόμενες εκλογές) απαντά και στις αιχμές που είχε αφήσει εναντίον του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων δε θα μπορούσα να πιστέψω ότι ο αντιπρόεδρος του κόμματός μας διαφωνεί με όσα είπα για το νεοναζιστικό μόρφωμα.
Καταγγέλλει μάλιστα ως επικίνδυνο για το πολίτευμα τον ισχυρισμό του ΣΥΡΙΖΑ περί ακροδεξιάς ΝΔ, ενώ κλείνει τη συζήτηση περί κυριαρχίας ακραίων δεξιών φωνών στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας με νόημα ότι ο πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας κατεξοχήν φιλελεύθερος πολιτικός.
Ο κ.Δένδιας αναφέρεται εκτενώς στο νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, εξηγώντας ότι η ΝΔ τον ψήφισε για να μη στερήσει έστω και από λίγους όπως υποστηρίζει δανειολήπτες ένα δίχτυ προστασίας. Κάνει όμως λόγο για “νόμο μη προστασίας” της πρώτης κατοικίας, καθώς όπως υποστηρίζει στρέφεται όχι μόνο κατά των μπαταχτσήδων, αλλά και κατά των δανειοληπτών που επιθυμούν να είναι συνεπείς αλλά αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες. Κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση ότι δεν εφάρμοσε τη συμφωνία που εκείνος είχε επιτύχει ως υπουργός Ανάπτυξης, για την επιδότηση των επιτοκίων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων από το ΕΣΠΑ, με στόχο την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ.Δένδια στο News 24/7 έχει ως εξής:
Πως σχολιάζετε το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας;Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα συνεχίζει δυστυχώς την προσπάθεια εξαπάτησης της ελληνικής κοινωνίας, μέχρι και λίγους μήνες προτού εκπνεύσει ο συνταγματικά προσδιορισμένος χρόνος της θητείας της. Aυτό συνέβη μάλιστα μετά από τους συνήθεις «παλικαρισμούς» της ότι δήθεν θα νομοθετούσε μονομερώς, για να σαλπίσει τελικά άτακτη υποχώρηση και να φέρει ένα νομοθέτημα με «ψαλιδισμένα» όλα τα όρια σε σχέση με τα νομοθετήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων. Είδαμε μάλιστα την κυβέρνηση να μειώνει περαιτέρω, εν μέσω της συνεδρίασης της Βουλής για το ίδιο νομοσχέδιο, το όριο που η ίδια προσδιόρισε, κατ’ απαίτηση της Ε.Κ.Τ. σύμφωνα με την παραδοχή των υπουργών της, σε μια ενέργεια - διακωμώδηση του ελληνικού κοινοβουλευτικού συστήματος! Αλλά ούτως ή άλλως, με τις προϋποθέσεις που θέτει ο νέος νόμος αφήνει εκτός προστασίας μεγάλο ποσοστό δανειοληπτών, θέτοντας κριτήρια που στρέφονται όχι μόνο κατά των στρατηγικών κακοπληρωτών («μπαταξήδων») αλλά και κατά αυτών που επιθυμούν να είναι συνεπείς, πλην όμως βρίσκονται σε αντικειμενικά δυσχερή οικονομική κατάσταση. Ουσιαστικά, πρόκειται για νόμο «μη προστασίας», χωρίς μία συγγνώμη έστω του ΣΥΡΙΖΑ προς την ελληνική κοινωνία για τα όσα είχε υποσχεθεί περί «σεισάχθειας». Το γεγονός ότι ως ΝΔ υπερψηφίσαμε τον νόμο δε σημαίνει ότι συμφωνούμε, αλλά ότι δε θέλαμε να αφήσουμε παντελώς ακάλυπτο έστω και αυτό τον αριθμό δανειοληπτών που έχει την τύχη να καλύπτεται από τα «ψαλιδισμένα» όρια.
Κατά τη γνώμη σας τι περισσότερο θα μπορούσε να είχε γίνει για τα στεγαστικά δάνεια;
Η προσωπική μου άποψη, την οποία είχα διατυπώσει και το διάστημα που διατέλεσα υπουργός Ανάπτυξης της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ το 2014, είναι ότι μεσοπρόθεσμα τουλάχιστον, μια πραγματικά βιώσιμη λύση για τον τεράστιο αριθμό «κόκκινων» στεγαστικών δανείων που έχει συσσωρευθεί οφείλει να λαμβάνει υπόψη της τη διακύμανση των τιμών στην αγορά ακινήτων. Όπως επίσης οφείλει για τα επιχειρηματικά δάνεια η λύση να είναι πραγματικά ολιστική (να αφορά κάθε είδους οφειλές δηλαδή και όχι μόνο προς τις τράπεζες). Αλλά πρέπει παράλληλα να επιβραβεύσουμε τους συνεπείς δανειολήπτες, στο πρότυπο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τους εταίρους το διάστημα που διατέλεσα υπουργός Ανάπτυξης, για την επιδότηση των επιτοκίων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων από το ΕΣΠΑ, η οποία - άγνωστο γιατί - έμεινε παντελώς αναξιοποίητη από τη σημερινή κυβέρνηση. Θετικά θα λειτουργήσει και η αναμόρφωση της πτωχευτικής διαδικασίας, όπως έχει προτείνει η ΝΔ, που θα δώσει μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους υπέστησαν τις συνέπειες της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης, χωρίς να είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Το γεγονός πάντως ότι βρέθηκε μία λύση για το θέμα της πρώτης κατοικίας απομακρύνει τα σενάρια πρόωρων εκλογών άμεσα και δη πριν το Μάιο. Πότε εκτιμάτε εσείς ότι θα γίνουν εθνικές εκλογές; Και ποιος πρέπει να είναι ο πήχης στις ευρωεκλογές;
Η αρχική επιθυμία του κ. Τσίπρα ήταν να γίνουν οι εκλογές τον Οκτώβριο, μετά την ψήφιση όσο το δυνατόν περισσότερων μέτρων με παροχές. Δεν ξέρω όμως κατά πόσο θα επηρεαστεί ο ίδιος από τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ήδη μεγάλη διαφορά υπέρ της ΝΔ στις εκλογές για το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η μεγάλη αυτή διαφορά, με βάση και το τι έγινε το 2009 και το 2014 μεταξύ ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών, εκτιμώ ότι όχι απλώς θα καταστεί μη αναστρέψιμη μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά και ότι θα διευρυνθεί ακόμη περισσότερο υπέρ της ΝΔ, φέρνοντας τον κ. Τσίπρα αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο μιας συντριβής, αλλά και με την ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού σχεδιασμού του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η χώρα ήδη βρίσκεται σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και όχι μόνο. Εύχομαι να το αντιληφθεί και ο πρωθυπουργός και ει δυνατόν να προσφύγει στις κάλπες ακόμη και… αύριο.
Ο κ.Τσίπρας έχει στόχο τη συγκρότηση της “νέας κεντροαριστεράς” με εμφανή αντιδεξιά λογική. Ο στόχος της ΝΔ ποιος πρέπει να είναι; Το κέντρο ή να μην έχει νέες απώλειες προς τα δεξιά;
Η χώρα έχει ανάγκη από μία μεγάλη κεντροδεξιά και από μία μεγάλη κεντροαριστερά, την οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει, όσες προσπάθειες απομίμησης και μεταγραφές κι αν κάνει, ένα κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα που κράδαινε τη σημαία της «κάθαρσης» κατά πάντων δεν έγινε κεντροαριστερό μόνο και μόνο επειδή εναγκαλίζεται τους υποστηρικτές στο παρελθόν του Άκη Τσοχατζόπουλου και τα σύμβολα ενός κακού παρελθόντος στις συμβάσεις του δημόσιου τομέα. Αντιθέτως, με αυτόν τον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ καθιστά ακόμη πιο ευδιάκριτα τα στοιχεία της αναξιοπιστίας και του καιροσκοπισμού που τον χαρακτηρίζουν σήμερα. Όσον αφορά τη ΝΔ, το κόμμα μας, όπως ορίζουν οι καταστατικές του αρχές, εκφράζει όλο το εύρος από τη συνταγματική δεξιά μέχρι την μη κομμουνιστική αριστερά. Προσωπικά άλλωστε θεωρώ ότι ο όρος «συντηρητικός» δεν έχει αρνητικό πρόσημο, ούτε είναι το αντίθετο του όρου «προοδευτικός». Το αντίθετο της προόδου είναι η οπισθοδρόμηση, με την οποία δεν έχει σχέση η μεγάλη παράταξή μας, της υπευθυνότητας και των εθνικών επιλογών. Αλλά αν θέλουμε μια ιδεολογική και πολιτική ηγεμονία, θα πρέπει να κυριαρχήσουμε και στο κέντρο.
Οι δηλώσεις σας πως εάν ακροδεξιές φωνές κυριαρχήσουν στη ΝΔ θα πέσει ξανά στο ιστορικό χαμηλό του 18%, είχαν προκαλέσει αντιδράσεις σαμαρικών στελεχών και ιδίως του κ.Γεωργιάδη, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς σας κατηγόρησε ότι χαίρεστε με τα χειροκροτήματα του ΣΥΡΙΖΑ. Είχατε εγκωμιάσει πρόσφατα την πολιτισμένη ιδεολογική αντιπαράθεση Χατζηδάκη με την Αριστερά, ενώ ο κ. Γεωργιάδης δηλώνει εκφραστής ενός αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου, επιδοκιμάζοντας ενέργειες όπως επιθέσεις κατά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στις παρελάσεις. Ανησυχείτε ότι ορισμένοι επιμένουν να στρέφουν τη ΝΔ πολύ δεξιά;
Ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης έχει δηλώσει ότι δεν αναφερόταν σε εμένα, αλλά σε άλλο πρόσωπο, το οποίο και κατανόμασε. Με δεδομένο άλλωστε ότι το συγκεκριμένο περιστατικό, το χειροκρότημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπό μου, συνέβη αποκλειστικά και μόνο λόγω της επικριτικής αναφοράς μου στη Χρυσή Αυγή, δε θα μπορούσα να πιστέψω ότι ο αντιπρόεδρος του κόμματός μας διαφωνεί με όσα είπα για το νεοναζιστικό μόρφωμα. Η θέση μου άλλωστε, όπως και του κ.Xατζηδάκη, για σκληρή μεν αλλά όχι εκτός ορίων αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων, είναι πάγια και δεν είναι προϊόν της σημερινής συγκυρίας. Τον ίδιο προβληματισμό δεν παρατηρώ πάντως στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, στο οποίο η μεγάλη πλειοψηφία του επιδίδεται σε έναν μονίμως διχαστικό λόγο, ενώ ο ίδιος ο κ. Τσίπρας αναφέρεται συνεχώς σε μια «ακροδεξιά» ΝΔ. Ο ισχυρισμός αυτός, εκτός από προφανώς ψευδής είναι και επικίνδυνος για το Πολίτευμα, χωρίς να διατυπώνεται αντίλογος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά στα της ΝΔ, δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία τι πιστεύω εγώ ή κάποιος άλλος. Τον τόνο τον δίνει ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, ένας κατ’ εξοχήν φιλελεύθερος πολιτικός.
Βίκυ Σαμαρά
Σχετικές ετικέτες:ΝΔΝίκος ΔένδιαςΠολιτική
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων