13:38 | 20/3/19
Η Ελλάδα βρίσκεται σε θετική τροχιά αλλά οι προκλήσεις παραμένουν, διαμήνυσε ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Την αισιοδοξία του ότι μπορούμε να έχουμε συμφωνία για το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας ως τις 5 Απριλίου εξέφρασε από την Αθήνα ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο.Σε δηλώσεις του σε ημερίδα που διοργάνωσε ο ΙΟΒΕ για την ένταξη της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό εξάμηνο, ο κ. Κοστέλο παραδέχθηκε ότι το υψηλό ποσοστό κόκκινων δανείων μπλοκάρει την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
Αναφερόμενος στο υπό συζήτηση σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, εμφανίστηκε θετικός στο ότι μπορεί να κλείσει ως το άτυπο Eurogroup στο Βουκουρέστι στις 5 Απριλίου. Τόνισε πάντως ότι η ελληνική πρόταση είναι αρκετά περίπλοκη και ότι θα πρέπει να εξεταστούν με λεπτομέρεια οι δημοσιονομικές της συνέπειες.
Συγκεκριμένα είπε ότι το ετήσιο κόστος από την επιδότηση των δόσεων όσων ενταχθούν με ρύθμιση στο νέο καθεστώς είναι μεν διαχειρίσιμο αλλά μεσοπρόθεσμα - σε ένα διάστημα τετραετίας - θα φτάσει τα 800 εκατ. ευρώ, νούμερο που είναι υπολογίσιμο.
Στις ερωτωαπαντήσεις που ακολούθησαν ο κ. Κοστέλο επανέλαβε ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για φέτος αλλά τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Υποστήριξε επίσης ότι στο τομέα τω μεταρρυθμίσεων η Ελλάδα δεν θα πρέπει να χάσει το momentum και επανέλαβε τη θέση του ότι αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια θα αποδώσουν πλήρως σε μια δεκαετία.
Προηγουμένως στην ομιλία του - όπου παρουσίασε τις μακροοικονομικές ανισορροπίες για την Ελλάδα όπως καταγράφονται με βάση τα κριτήρια του ευρωπαϊκού εξαμήνου - τόνισε ότι «η Ελλάδα παρουσιάζει επενδυτικό κενό 15 δισ. ευρώ, το οποίο πρέπει να καλυφθεί ώστε η Ελλάδα να φθάσει στις επιδόσεις ενός μέσου κράτους της ΕΕ.»
Στο σημείο αυτό ο κ. Κοστέλο επεσήμανε την αδυναμία της κυβέρνησης να προωθήσει τα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
Σημείωσε επίσης ότι η χώρα μας παραμένει στις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την παραγωγικότητα (27η ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη), αλλά και σε πολύ χαμηλή κατάταξη στους παγκόσμιους δείκτες παραγωγικότητας/ Επίσης είπε ότι πρέπει να γίνει πάρα πολλή δουλειά ούτως ώστε οι εξαγωγές να ανακάμψουν φτάνοντας στο 50% του ΑΕΠ.
Αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς και στην προεκλογική περίοδο, προέτρεψε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις και επανεκκινήσεις σε συμφωνημένα θέματα καθώς - όπως επισήμανε - η τακτική αυτή ήταν που οδήγησε σε μια πολύχρονη οικονομική κρίση την Ελλάδα καθώς η παύση και η επανέναρξη των μεταρρυθμίσεων τα προηγούμενα χρόνια ήταν μια από τις βασικές αιτίες για τις οποίες η κρίση είχε τόσο μακρά διάρκεια. Εκτίμησε δε ότι η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με την Κομισιόν μπορεί να απαιτήσει χρονικό διάστημα 5-10 ετών.
Τόνισε τέλος ότι τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής που υιοθετούνται αυτόν τον καιρό έχουν λάθος στόχευση.
Τάσος Δασόπουλος
Σχετικές ετικέτες:Ντέκλαν ΚοστέλοΟικονομία
Σχετικά άρθρα