18:44 | 30/3/19
Το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ λαμβάνει μέρος στον άτυπο διάλογο που έχει εκκινήσει σε παγκόσμια κλίμακα και επιχείρησε να χαρτογραφήσει κάποιες από τις ποικίλες διαστάσεις αυτού του δυναμικού φαινομένου
Τα τελευταία χρόνια, το φαινόμενο «Airbnb», δηλαδή η πρακτική της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων μέσω της αξιοποίησης σύγχρονων ψηφιακών πλατφορμών, εξαπλώνεται με εντατικό ρυθμό, διαμορφώνοντας νέα δεδομένα.Το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ λαμβάνει μέρος στον άτυπο διάλογο που έχει εκκινήσει σε παγκόσμια κλίμακα και επιχείρησε να χαρτογραφήσει κάποιες από τις ποικίλες διαστάσεις αυτού του δυναμικού φαινομένου στο επίπεδο της Ελλάδας, διοργανώνοντας εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο «Φαινόμενο «Airbnb»: Ευκαιρία ή απειλή;».
Ομιλητές στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του ΕΝΑ ήταν ο Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ΛόηςΛαμπριανίδης, η Αρχιτέκτων μηχανικός και Μέλος ΔΣ του Συλλόγου Οικονομίας Διαμοιρασμού (ΣΟΔΙΑ) ΡομίναΤσίτου, η Αρχιτέκτων, Δρ. Χωροταξίας και Τουρισμού και Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΣΕΠ) στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Έφη Σαραντάκου και η Δήμητρα Σιατίτσα, Δρ. Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.
«Η κατοικία καταβαραθρώθηκε στα χρόνια της κρίσης» ανέφερε ο Λόης Λαμπριανίδης επισημαίνοντας ότι κατά τη διάρκειά της άλλαξε ο τρόπος που αντιλαμβάνεται κάποιος το σπίτι του. «Παλαιότερα επικρατούσαν ταμπού που δεν επέτρεπαν στους Έλληνες να το νοικιάζουν σε ξένους το εξοχικό τους και πολύ περισσότερο το σπίτι τους, κάτι το οποίο δεν ίσχυε στο εξωτερικό» εξήγησε.
Ο Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να διατηρηθούν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων σε επίπεδο μη επαγγελματικού χαρακτήρα, που έχουν την έννοια του διαμοιρασμού, να ελεγχθούν οι «μεγάλοι παίκτες», καθώς και να υπάρξουν μνημόνια συνεργασίας με πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ακόμη, εκτίμησε ότι είναι σημαντική η επιστροφή μέρους των ιδιοκτητών που νοικιάζουν με βραχυχρόνια μίσθωση στη μακροχρόνια, μέσω παροχής κινήτρων και υποστήριξης για τις μακροχρόνιες μισθώσεις (ώστε να μειωθεί η διαφορά στην κερδοφορία μακροχρόνιας – βραχυχρόνιας μίσθωσης). Τέλος, χαρακτήρισε αναγκαία την ύπαρξη μίας ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής για την παραγωγή κοινωνικής κατοικίας.
Η Ρομίνα Τσίτου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Οικονομίας Διαμοιρασμού (ΣΟΔΙΑ) χαρακτήρισε τον εαυτό της «τυπικό δείγμα της μεταμνημονιακής γενιάς που σκαρφίστηκε κάτι εναλλακτικό για να επιβιώσει», εν μέσω brain drain και αναζήτησης δουλειάς στο εξωτερικό.
«Βρισκόμαστε στο 2019 και η αλήθεια είναι ότι πλέον το Κράτος έχει θεσμοθετήσει αυτή τη δραστηριότητα και πλέον μόνο εγγεγραμμένοι χρήστες στην ΑΑΔΕ που δηλώνουν τα εισοδήματά τους μετέχουν στην οικονομία διαμοιρασμού και αυτό είναι κάτι που το στηρίζουμε γιατί λειτουργούν πλέον όλοι επί ίσοις όροις» ανέφερε, κάνοντας μνεία στα δημόσια έσοδα που συγκεντρώθηκαν από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
«Το φαινόμενο του Airbnb, δεν αποτελεί μια «ξερή επιχειρηματική δραστηριότητα», αλλά μία δραστηριότητα με ανθρώπινο πρόσωπο το οποίο πρέπει να προστατεύσουμε» σύμφωνα με την κυρία Τσίτου.
Η Έφη Σαραντάκου τόνισε δύο βασικά στοιχεία που αφορούν την Ελλάδα: Μικρή ιδιοκτησία και μεγάλο ποσοστό ιδιοκατοίκησης. Για το εάν το φαινόμενο αποτελεί ευκαιρία ή απειλή επισήμανε ότι «αυτό που έχει βγει είναι ότι προφανώς δημιουργεί και πάρα πολλές ευκαιρίες, αλλά μπορεί εν δυνάμει να προκαλεί και πολλές απειλές. Άρα θέμα-κλειδί είναι η ισορροπία και είναι σε πάρα πολλά επίπεδα».
Σχετικά με τον κατασκευαστικό κλάδο η Δρ. Χωροταξίας και Τουρισμού ανέφερε ότι «είναι αλήθεια ότι ο τουρισμός δίνει άμεσα χρήματα» ωστόσο επισήμανε «δεν ξέρω αν θα πρέπει να ξαναστήσουμε ένα μοντέλο που θα είναι πάλι στηριγμένο στη μικρή ιδιοκτησία. Αυτό είναι ένα ανοιχτό ερώτημα».
«Είναι ένα ζήτημα για τη διαχείριση του οποίου πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν οι τοπικές συνθήκες και το τοπικό πλαίσιο στις διαδικασίες τοπικής ανάπτυξης ενώ παράλληλα πρέπει να υπάρχουν και μηχανισμοί ελέγχου. Δεν πρέπει να αντιγράφουμε σε μια προσπάθεια να εφαρμόσουμε με τον ίδιο τρόπο όλα τα μέτρα και τις πολιτικές προερχόμενες από άλλες χώρες και περιοχές» υπογράμμισε η Δήμητρα Σιατίτσα.
Το φαινόμενο Airbnb «μας έχει δώσει την ευκαιρία να συζητήσουμε πού θέλουμε να πάμε την κατοικία στο μέλλον» σύμφωνα με τη Δρ. του ΕΜΠ. «Πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα προστασίας στις ευάλωτες ομάδες που πλήττονται από τις πιέσεις που δημιουργεί το φαινόμενο Air, να σκεφτούμε με ένα τρόπο αντίρροπο προς το Airbnb που δε θα έχει όμως ως άξονα τις απαγορεύσεις, αλλά μια ολιστική στεγαστική πολιτική. Να σκεφτούμε προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης ενός μη κερδοσκοπικού επαγγελματοποιημένου τομέα για την ενοικιαζόμενη στέγη αλλά όχι για τουριστική αξιοποίηση» σημείωσε, μεταξύ άλλων.
Η εισαγωγή της συντονίστριας της εκδήλωσης Αγγελικής Μητροπούλου
πηγή
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων