08:00 | 10/4/19
Διαβάζουμε με τρόμο για το Brexit, αλλά μήπως τελικά είναι ένα ευχάριστο ατύχημα για την Ελλάδα;
Το Brexit, πέρα από πολιτικές, γεωπολιτικές, χρηματοοικονομικές, νομικές και ένα σωρό άλλες επιπτώσεις έχει φυσικά και φορολογικές. Σε αυτό το πλαίσιο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εξόδωνεξέδωσε στις αρχές Απριλίου την εγκύκλιο Ε 2054/2019, όπου διευκρινίζονται ζητήματα που μπορεί να προκύψουν σε περίπτωση άτακτης αποχώρησης της Ε.Ε.
Η απαρχή των προβλημάτων εδράζει στην αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την τελωνειακή ένωση, που θα επηρεάσει τον τρόπο επιβολής δασμών και ΦΠΑ. Οι αγοραπωλησίες εμπορευμάτων δεν θα αντιμετωπίζονται πλέον ως ενδοκοινοτικές αποκτήσεις / παραδόσεις, αλλά ως εισαγωγές / εξαγωγές.
Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις, η νέα κατάσταση που θα προκύψει από το Brexit, ενδέχεται να έχει θετικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία και παρακάτω θα εξηγήσουμε το γιατί.
Εταιρείες λιανικής: E-shop ρούχων, κοσμημάτων, ηλεκτρονικών κτλ.
Μεγάλος αριθμός βρετανικών εταιρειών πραγματοποιεί πωλήσεις εξ αποστάσεως (μέσω eshop) σε Έλληνες ιδιώτες. Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την τελωνειακή ένωση, θα έχει ως συνέπεια πολλές αγορές που πραγματοποιούν ιδιώτες, να κατευθύνονται προς εκτελωνισμό για την απόδοση δασμών και ΦΠΑ εισαγωγής.Ο καταναλωτής θα σκεφτεί αρχικά ότι το κόστος αυτό θα το επιβαρυνθεί ο ίδιος, αλλά δεν είναι έτσι. Όλες οι μεσαίου και μεγάλου μεγέθους Αγγλικές εταιρείες που πωλούν προϊόντα σε ιδιώτες στην Ελλάδα, έχουν ήδη Ελληνικό ΑΦΜ και αποδίδουν Ελληνικό ΦΠΑ στις συναλλαγές αυτές για το οποίο ο καταναλωτής δεν επιβαρύνεται επιπρόσθετα. Συνεπώς, οι Αγγλικές εταιρείες που θα αντιμετωπίζουν την πώληση ως εξαγωγή θα μπορούν να αντιπαρέλθουν του κόστους του ΦΠΑ με το κόστος της εισαγωγής στην Ελλάδα.
Όπως μας εξηγεί η TaxExperts, η μόνη λύση για τις Αγγλικές εταιρείες είναι είτε να ορίσουν ένα φορολογικό εκπρόσωπο στην Ελλάδα για να πραγματοποιεί την εισαγωγή ή να δημιουργήσουν μία θυγατρική/υποκατάστημα, αποκτώντας μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.
Μία τέτοια εξέλιξη έχει πολλαπλές θετικές επιπτώσεις για την Ελληνική οικονομία.
Α. Η μόνιμη εγκατάσταση σημαίνει ότι το κέρδος από την εμπορία θα φορολογηθεί στην Ελλάδα, που σημαίνει πρόσθετα έσοδα για το κράτος, και
Β. Θα αναγκαστούν να κάνουν προσλήψεις για να στελεχώσουν τις μόνιμες εγκαταστάσεις.
Εμπορικές επιχειρήσεις
Η Ελλάδα βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της ΕΕ, αποτελώντας κόμβο για το διεθνές εμπόριο. Τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές κινήσεις ώστε η χώρα μας να αξιοποιήσει πιο αποτελεσματικά τη στρατηγική της θέση. Εν συντομία, η παραχώρηση μέρους του ΟΛΠ στην COSCO, η απελευθέρωση του σιδηροδρομικού δικτύου και η ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων έχουν συμβάλει στη βελτίωση των υποδομών που αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση για τη μεταφορά αγαθών.Είναι βέβαιο ότι οι βρετανικές επιχειρήσεις έχουν παρακολουθήσει αυτές τις εξελίξεις. Κατ’ επέκταση, μία μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη ροή εμπορευμάτων από την Ευρώπη προς την Ασία και αντίστροφα. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός αξιόπιστων εταιρειών στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics ), οι οποίες μπορούν να υποστηρίξουν τέτοια εγχειρήματα και φυσικά να επωφεληθούν από μία τέτοια εξέλιξη.
Η Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας (ΣΑΔΦ) με την Ελλάδα
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει συνάψει ΣΑΔΦ με την Ελλάδα από το 1953 (ν.δ. 2732/1953, ΦΕΚ 329/12.11.1953/τ. Α’), η οποία καθορίζει τη φορολογική σχέση μεταξύ των δύο κρατών και κατισχύει της εσωτερικής τους νομοθεσίας. Όπως μας εξηγεί η TaxExperts, η σχετική ΣΑΔΦ ορίζει ρητά την έννοια της φορολογικής κατοικίας φυσικών και νομικών προσώπων και καθορίζει ανάλογα τον τόπο φορολογίας τους. Επίσης, επιλύονται ζητήματα που αφορούν τη φορολογία μερισμάτων, τόκων και δικαιωμάτων (royalties) που καταβάλλονται μεταξύ συμβαλλόμενων των δύο χωρών.Συνεχίζει λοιπόν να υφίσταται σαφές φορολογικό πλαίσιο, το οποίο καθορίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις αγγλικών εταιρειών με μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα ή Βρετανών πολιτών που επιθυμούν να επενδύσουν στη χώρα μας.
#brexit, #brexitopportunity, #brexitax
Ο βρετανικός λαός αποφάσισε μέσω δημοψηφίσματος την αποχώρηση από την ΕΕ. Αν πρόκειται για ορθή ή λανθασμένη επιλογή θα το δείξει η ιστορία.Η Ελλάδα, βγαίνοντας σταδιακά από τη ύφεση των τελευταίων ετών, πρέπει να βρει τρόπους και συμμαχίες, που θα την βοηθήσουν να ανασυγκροτήσει την οικονομία της και να σταθεί ξανά στα πόδια της. Σε αυτό το πλαίσιο, το Brexit ενδέχεται να δημιουργήσει προοπτικές άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα μας, με άμεσο αντίκρισμα στη μείωση της ανεργίας και την αύξηση του ΑΕΠ.
Πηγή: TaxExperts
Σχετικές ετικέτες:ΒρετανίαΜεγάλη ΒρετανίαΟικονομίαBrexit
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων