19:51 | 3/4/19
Τι ζητά η εταιρεία
Το Συμβούλιο της Επικρατείας, το απασχόλησε και θα το απασχολήσει μεθαύριο το ζήτημα της σύμβασης της επέκτασης του επιβατικού λιμένα του Πειραιά, που είχε δρομολογηθεί για τον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων (νότια ζώνη) του ΟΛΠ, προϋπολογισμού 136.283.800 ευρώ (συν ΦΠΑ).Ειδικότερα, η επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε σχηματισμό ολομέλειας, με πρόεδρο την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Διομήδη Κυριλλόπουλο, απέρριψε με την υπ΄ αριθμ. 72/2019 απόφασή της την αίτηση του ΟΛΠ, που ζητούσε να ανασταλεί η 2/2019 απόφαση της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών με την οποία ανακάλεσε την απόφασή της του περασμένου έτους για την πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος αναφορικά με τον επίμαχο διαγωνισμό επέκτασης του λιμανιού του Πειραιά.
Η αίτηση αναστολής απορρίφθηκε ως αλυσιτελής, δηλαδή και εάν ακόμη γινόταν δεκτή η αίτηση δεν επρόκειτο να οδηγούσε σε ακύρωση της προσβαλλόμενης απόφασης της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών και, ως εκ τούτου, ο ΟΛΠ δεν αντλούσε ωφέλεια από την αποδοχή της.
Η αίτηση απορρίφθηκε καθώς μέχρι τώρα έχει κριθεί ότι ο ΟΛΠ έχει την ιδιότητα του αναθέτοντα φορέα - ιδιότητα η οποία είναι καθοριστική για την τύχη της σύμβασης της Cosco, για την οποία τον τελικό λόγο θα έχει η Ολομέλεια του ΣτΕ μέσα στο επόμενο διάστημα.
Ακόμη, η ίδια Επιτροπή Αναστολών κατάργησε την δίκη επί της αίτησης του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ζητούσε την αναστολή της ίδιας απόφασης της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών. Η δίκη καταργήθηκε μετά την έκδοση της προηγούμενης υπ' αριθμ. 72/2019 απόφασης της Επιτροπή Αναστολών, ενώ με άλλη τρίτη απόφασή του το ΣτΕ, απέρριψε την αίτηση της ΟΛΘ Α.Ε. κατά της ίδιας απόφασης της Αρχής, λόγω ελλείψεως εννόμου συμφέροντος.
Παράλληλα, μεθαύριο, στην Ολομέλεια του ΣτΕ, θα συζητηθούν οι αιτήσεις ακύρωσης της ΟΛΠ Α.Ε., της ΟΛΘ Α.Ε., του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και των κατασκευαστικών εταιρειών ΤΕΡΝΑ και ΤΕΚΑΠ για το ίδιο θέμα.
Κατά την μεθαυριανή συζήτηση, στο ΣτΕ θα τεθεί το ζήτημα αν η διαδικασία που άρχισε με την από 5.3.2014 πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών του ΟΛΠ, η οποία κατέληξε στη σύναψη της σύμβασης μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και της Cosco, και έλαβε επαρκή δημοσιότητα, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) περί τήρησης της υποχρεωτική διαφάνειας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Όπως θα επισημάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισηγητής όλων αυτών των υποθέσεων, Διομήδης Κυριλλόπουλος, το ζήτημα εστιάζεται στο «αν έτυχε δημοσιότητας το στοιχείο ότι το Δημόσιο ήταν διατεθειμένο να προβεί ακόμα και σε πλήρη αναμόρφωση της σύμβασης παραχώρησης του 2002, όσον αφορά τη φύση της παραχώρησης και στα εξ αυτής δικαιώματα του παραχωρησιούχου».
Το στοιχείο αυτό, θα επισημάνει ο εισηγητής των υποθέσεων, είναι «κρίσιμο για την κρίση αν τα παραχωρούμενα δικαιώματα στον ΟΛΠ εξακολουθούν να παραμένουν ειδικά και αποκλειστικά».
πηγή
Σχετικές ετικέτες:Ελλάδαλιμάνι ΠειραιάΠειραιάςΣτΕΣυμβούλιο Επικρατείας
Σχετικά άρθρα