Κατρούγκαλος: Η Ελλάδα επιβεβαίωσε τον ρόλο της ως εξαγωγέα σταθερότητας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Κατρούγκαλος: Η Ελλάδα επιβεβαίωσε τον ρόλο της ως εξαγωγέα σταθερότητας

23:20 | 3/4/19

Ανοιχτή συζήτηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον ομόλογό του της Β. Μακεδονίας σε εκδήλωση στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον

Τη γεωπολιτική σημασία και το στρατηγικό όραμα της Ελλάδας για την ευρύτερη περιοχή, ανέλυσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργανώθηκε στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον.

Μιλώντας από κοινού με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρόφ σε μια ανοιχτή συζήτηση, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να υποστηρίζει την ευρωατλαντική ολοκλήρωση των Βαλκανίων, καθώς θέλει όχι μόνο να ενισχύσει την πολιτική σταθερότητα αλλά και να ενώσει την περιοχή σε έναν ενιαίο οικονομικό χώρο που θα επιτρέψει στις χώρες των Βαλκανίων να συγκλίνουν με τους Ευρωπαίους γείτονες τους. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «η Ελλάδα δεν επιθυμεί να είναι απλώς μια σταθερή χώρα, αλλά επιδιώκει να λειτουργεί ως πυλώνας που θα εξάγει σταθερότητα σε περιφερειακό επίπεδο».

Αναφορικά με τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας, ο ΥΠΕΞ υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι γεωγραφικά μια γέφυρα μεταξύ της Δύσης και της Ανατολής και λόγω της ιστορίας της, καθώς δεν έχει υπάρξει ποτέ αποικιοκρατική δύναμη, καθίσταται ένας φυσικός διαμεσολαβητής. «Θέλουμε και είμαστε έτοιμοι να παίξουμε αυτόν τον ρόλο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι στέλνει το μήνυμα ότι τα μακροχρόνια προβλήματα μπορούν να επιλυθούν ειρηνικά μέσω του διαλόγου και ότι μπορεί να λειτουργήσει σαν ένας οδικός χάρτης για την επίλυση διαφορών στα Βαλκάνια. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «η ιστορία πρέπει να χρησιμεύει ως σχολείο και όχι σαν φυλακή».

Από την πλευρά του, ο κ. Ντιμιτρόφ είπε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών κατέστη εφικτή διότι οι δυο κυβερνήσεις σκέφτηκαν τις επόμενες γενιές και όχι τις επόμενες εκλογές και πρόσθεσε ότι υπάρχει κατανόηση με την Αθήνα και πρόθεση να επιλύονται όλα τα προβλήματα από κοινού.

Αμέσως μετά τη συζήτηση, πραγματοποιήθηκε η ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς με τον οποίο ο υπουργός Εξωτερικών είχε σύντομη συνομιλία.

πηγή

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών