13:38 | 15/4/19
Χωρίς κονδύλια για την φιλοξενία τους ο δήμος, ζουν κινδυνεύοντας στα σπίτια τους
Με κίνδυνο της ζωής τους εξακολουθούν να ζουν οι κάτοικοι στα, χαρακτηρισμένα με κόκκινο, σπίτια του Πλωμαρίου, 4,5 μήνες μετά την μεγάλη κατολίσθηση της 24ης Νοεμβρίου 2018, ότανλόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων στην περιοχή, τεράστιοι πέτρινοι όγκοι αποκολλήθηκαν από τον λόφο του προφήτη Ηλία και έπεσαν πάνω στους τοίχους και στις αυλές των πρώτων σπιτιών.
Οι «ξεχασμένοι» του Πλωμαρίου Λέσβου, από τον περασμένο Νοέμβριο διαμένουν στα σπίτια τους, καθώς το κονδύλι για την φιλοξενία τους σε ξενοδοχεία δεν έχει εγκριθεί ακόμα από την αρμόδια κρατική υπηρεσία.
Όπως αναφέρει το «Έθνος», η νέα πτώση βράχων που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, τρομοκράτησε εκ νέου τους πληγέντες και το ευτύχημα είναι πως, όπως και την πρώτη φορά έτσι και τώρα, δεν υπήρξαν θύματα και τραυματισμοί.
«Φοβόμαστε, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή»
Όπως περιγράφει στην εφημερίδα κάτοικος της περιοχής, που ζει σ’ ένα από τα σπίτια της «κόκκινης» ζώνης μαζί με την δωδεκάχρονη κόρη της, τον περασμένο Νοέμβριο που το σπίτι τους χτυπήθηκε από την κατολίσθηση φιλοξενήθηκαν για ένα διάστημα σε ξενοδοχείο, με δαπάνη του δήμου Λέσβου, αλλά γρήγορα υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στο πίσω, καθώς «το κονδύλι τελείωσε και το κράτος δεν έχει αναλάβει την ευθύνη ακόμη» όπως τόνισε.
«Φοβόμαστε, τρέμουμε, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή» προσθέτει η κ. Βλασία Νησιώτη «είδα κι έπαθα να πείσω την μικρή να ξαναμπεί στο σπίτι» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η κ. Νησιώτη μαζί με άλλους κατοίκους του Πλωμαρίου υπογράφουν εξώδικο που έχει σταλεί στον δήμο Λέσβου και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ασφαλή φιλοξενία τους, την αποζημίωση και την θωράκιση της περιοχής από τις πτώσεις βράχων.
Αξίζει ν’ αναφερθεί πως η «κόκκινη» ζώνη οριοθετείται από μια γραμμή κόκκινου χρώματος στον δρόμο, που περιλαμβάνει 14 σπίτια. Τα σπίτια πρέπει να μην κατοικούνται, μέχρι να γίνουν οι εργασίες θωράκισης, σύμφωνα με όσα προβλέπει η μελέτη της Περιφέρειας. Ωστόσο αυτό δεν είναι εφικτό αφού λόγω απουσίας άλλης επιλογής, οι ιδιοκτήτες διαμένουν μέσα σ’ αυτά με κίνδυνο της ζωής τους.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος δήμου Λέσβου Μανώλης Αρμενάκας επισημαίνει στο «Έθνος» πως «το υπουργείο Υποδομών μας ξέχασε. Κανονικά έπρεπε σε διάστημα ενός μήνα το πολύ, να βγει η απόφαση της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών, δεν έχει βγει ακόμα». Ο κ Αρμενάκας προσθέτει πως «οι άνθρωποι αυτοί διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο, καθώς αναμεσά τους βρίσκονται και άνθρωποι ηλικιωμένοι που έχουν πρόβλημα μετακίνησης».
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού καθηγητής Γεωλογίας, κ. Ευθύμιος Λέκκας απέδωσε το φαινόμενο στις βροχοπτώσεις του τελευταίου διαστήματος, στη μικροσεισμικότητα της περιοχής σε συνδυασμό με τη γεωμορφολογία του προφήτη Ηλία.
Υπενθυμίζεται ότι κατολισθήσεις σημειώθηκαν και σε άλλα σημεία της ευρύτερης περιοχής, με αποτέλεσμα να κλείσουν δρόμοι, ενώ συνεργεία του δήμου και της Περιφέρειας εργάζονταν προκειμένου ν απομακρύνουν βράχια και λάσπη και να καθαρίσουν τους δρόμους.
πηγή
Σχετικές ετικέτες:ΕλλάδακατολισθήσειςΛέσβοςΠλωμάρι Λέσβου
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων