Προ των πυλών συμφωνίας για «λιτό» κοινοτικό προϋπολογισμό – αγκάθι η Ευρωβουλή | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Προ των πυλών συμφωνίας για «λιτό» κοινοτικό προϋπολογισμό – αγκάθι η Ευρωβουλή

14:21 | 8/2/13
Στα πρόθυρα οριστικής συμφωνίας για το ύψος του προγράμματος χρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την επταετία 2014 - 2020 βρίσκονται οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ωστόσο να δηλώνει αντίθετο στην πρόταση που βρίσκεται επί τάπητος.

Το σχέδιο που βρίσκεται επί του παρόντος στο τραπέζι είναι η συμβιβαστική λύση που πρότεινε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, η οποία προβλέπει δαπάνες ύψους 960 δισεκατομμυρίων ευρώ, έναντι 1,047 τρισεκατομμυρίων που είχαν αρχικά ζητηθεί από την Κομισιόν. Οι πραγματικές πληρωμές ωστόσο, όπως υπογραμμίζει το Ευρωκοινοβούλίο, δεν θα υπερβούν τα 908,4 δισ. ευρώ.

Οι διαπραγματεύσεις είναι προγραμματισμένο να συνεχιστούν στις Βρυξέλλες στις 13:30, ενώ θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με τον κ. Ρομπέι.

Το σχέδιο Ρομπέι προτείνει περικοπές σε έργα υποδομών που σχετίζονται με τις μεταφορές και την ενέργεια, διοχετεύοντας μέρος των εξοικονομούμενων κονδυλίων σε έργα περιφερειακής ανάπτυξης και στην αγροτική οικονομία, ικανοποιώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις επιθυμίες των χωρών της ανατολικής Ευρώπης και της Γαλλίας αντίστοιχα.

Παράλληλα, το σχέδιο προβλέπει την επένδυση 6 δισεκατομμυρίων ευρώ σε προγράμματα για την αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας. Η εν λόγω δαπάνη αφορά κράτη όπου η ανεργία των νέων υπερβαίνει το 25%, μία κίνηση που αναμένεται να ικανοποιήσει την Ισπανία και την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται πως η χώρα μας πήγε στις Βρυξέλλες με στόχο να διασφαλίσει μεγαλύτερο μερίδιο από τα 14 δισ. που της αναλογούν για την περίοδο 2014 - 2020. Κατά την τρέχουσα χρηματοδοτική επταετία η Ελλάδα έλαβε περίπου 20,4 δισεκατομμύρια ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία συνοχής και ανάπτυξης.


Νίκη λιτότητας, επιτυχία για Κάμερον (;)

Εάν η πρόταση του κ. Ρομπέι εγκριθεί, θα συνιστά μία πολιτική και οικονομική νίκη για τα κράτη που επιθυμούν τη συρρίκνωση των κοινοτικών εξόδων, ιδιαίτερα εν μέσω κρίσης, αλλά και μία προσωπική επιτυχία για τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, λίγες ημέρες αφότου δεσμεύθηκε για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με ερώτημα την παραμονή ή όχι της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο άλλοτε απομονωμένος Κάμερον φαίνεται πως κατόρθωσε να συνάψει μία συμμαχία κοινού συμφέροντος με άλλα κράτη που χρηματοδοτούν τα ευρωπαϊκά ταμεία, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, παρουσιάζοντας ένα ενιαίο και ισχυρό μέτωπο υπέρ της «λιτότητας».


Διαφαινόμενο «όχι» από Ευρωκοινοβούλιο, με βέρο απειλεί ο Σούλτς

Παρά ταύτα, η συμβιβαστική πρόταση του κ. Ρομπέι φαίνεται να προσκρούει στον «ύφαλο» του Ευρωκοινοβουλίου.

Έντονη ήταν η κριτική αλλά και προειδοποιήσεις από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς με αφορμή την καταρχήν συμφωνία των Βρυξελλών.


Όπως υπογράμμισε, μιλώντας το πρωί στο δεύτερο πρόγραμμα της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ZDF:

«Μου είναι γνωστό ότι υπάρχει αυτή η συμφωνία στα 960 δισ. ευρώ. Πρόκειται για έναν επταετή προϋπολογισμό, ακούγεται πάντα σαν να μιλάμε για 960 δισ. για έναν χρόνο, αλλά πρόκειται για δαπάνες με ορίζοντα επταετίας. Είναι όμως δραματικό ότι για αυτές τις δαπάνες θα διατεθούν πραγματικά μόλις 908 δισ. ευρώ, αυτό σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε ένα έλλειμμα της τάξης των 52 δισ. ευρώ. Αντιλαμβάνεστε ότι ως πρόεδρος του κοινοβουλίου οφείλω να σας πω ότι αυτό δεν θα βρει τη συναίνεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Ο πρόεδρος του ΕΚ έκανε λόγο για «παραπλανητικό ελιγμό», απειλώντας με βέτο. «Αποφασίζονται δαπάνες ύψους 960 δισ. ευρώ, αλλά έσοδα μόλις 908 δισ. ευρώ, αυτό σημαίνει ότι αποφασίζεται ένα έλλειμμα, το οποίο απαγορεύεται στις Βρυξέλλες. Γι' αυτό το λόγο το Ευρωκοινοβούλιο δεν πρόκειται να συμπράξει.

»Στα κράτη μέλη έχουμε τεράστια ελλείμματα τα οποία με πολύ κόπο προσπαθούμε να μειώσουμε. Εδώ στις Βρυξέλλες δημιουργείται τώρα ένα έλλειμμα. Ο τρέχων προϋπολογισμός έχει ήδη ένα έλλειμμα της τάξης των 16 δισ. και τώρα θα προστεθούν άλλα 52 δισ. ευρώ. Δεν ξέρω πώς μπορεί να υπάρξει πλειοψηφία υπέρ αυτού. Επίσης, δεν συνιστά σοβαρή πολιτική».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη βάση της Συνθήκης της Λισαβόνας ο προϋπολογισμός μπορεί να τεθεί σε ισχύ μόνον εάν προηγουμένως εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Γι' αυτό και ο κ. Σουλτς σχολίασε ότι η απόφαση των ευρωπαίων ηγετών είναι η αρχή, και όχι το τέλος της διαδικασίας.

«Δεν μπορώ να φανταστώ τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους αριθμούς που συζητώνται», συμπλήρωσε ο Χάνες Σβόμποντα, επικεφαλής της σοσιαλιστικής πτέρυγας στην Ευρωβουλή.

Πηγή: skai.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών