Ο Δένδιας στη Μανωλάδα: ''Καμία απέλαση μετανάστη'' - Η φωτογραφία που ανέβασε ο Υπουργός στο Twitter | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ο Δένδιας στη Μανωλάδα: ''Καμία απέλαση μετανάστη'' - Η φωτογραφία που ανέβασε ο Υπουργός στο Twitter

12:21 | 19/4/13
Η κρατική μηχανή κινητοποιήθηκε μετά τη διεθνή κατακραυγή για τη δολοφονική επίθεση...

Στη Μανωλάδα Ηλείας έφθασε το πρωί της Παρασκευής, συνοδευόμενος από κλιμάκια αστυνομικών και επιθεωρητών του υπουργείου Εργασίας, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν.Δένδιας.

Η κρατική μηχανή κινητοποιήθηκε, μετά την ένοπλη επίθεση κατά 200 μεταναστών εργατών, από «θερμόαιμους» Έλληνες επιστάτες των καλλιεργειών φράουλας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 28 άνθρωποι να καταλήξουν στο νοσοκομείο.

Οι εργάτες ζητούσαν τα χρήματα για την εργασία τους στα φραουλοχώραφα και διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες δουλείας που επικρατούν στην Μανωλάδα, αναφέρει το epikaira.gr.

«Αυτό που συνέβη είναι παντελώς απαράδεκτο και δεν έχει καμία σχέση με την ευρύτερη κουλτούρα του ελληνικού λαού» δήλωσε ο Ν.Δένδιας, ενώ τόνισε ότι δεν θα απελαθούν τα θύματα.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δήλωσε: «Αυτό που συνέβη εδώ όχι μόνο αντίκειται στη νομιμότητα, αντίκειται ευθέως στην ιδέα της ανθρωπιάς. Είναι παντελώς απαράδεκτο και δεν έχει καμία σχέση με την ευρύτερη κουλτούρα του ελληνικού λαού και της ελληνικής κοινωνίας.

«Σε ο,τι αφορά στο θεσμικό πλαίσιο, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα με πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας Γ.Βρούτση πέρασε σχετική διάταξη που επιτρέπει στην αστυνομία να ελέγχει τα θέματα της ανασφάλιστης εργασίας. Το νομοθέτημα υπεγράφη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

«Δεν έχω όμως την παραμικρή δυσκολία να αποδεχθώ ότι όσον αφορά το ευρύτερο κράτος, ότι δεν υπήρξε πάντα παρόν, γι'αυτό χρειάζονται οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται.Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ουδείς από τα θύματα κρατείται ή υπάρχει πιθανότητα να απελαθεί. Έχω την ευχέρεια να δώσω στα θύματα αυτό το καθεστώς που θα τα προστατεύσει από την απέλαση».

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ωστόσο δεν αναφέρθηκε στην πορεία των ερευνών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των τριών επιστατών που πυροβόλησαν εναντίον των περίπου 200 μεταναστών.

Ωστόσο, φαίνεται ότι οι έρευνες αναβαθμίστηκαν, καθώς την υπόθεση ανέλαβε το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της ασφαλείας Αττικής.

Μετά από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο αστυνομικό τμήμα της Βάρδας Ηλείας, υπό την προεδρία του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ο Νίκος Δένδιας αναχώρησε, με προορισμό καταυλισμό αλλοδαπών εργατών.

Ειδικότερα, ο υπουργός επισκέφθηκε καταυλισμό στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας και στη συνέχεια το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας, όπου νοσηλεύονται οι τραυματισμένοι αλλοδαποί.

Χαρακτηριστική είναι και η φωτογραφία από τον καταυλισμό που ανέβασε ο υπουργός στον λογαριασμό του στο Twitter:

Κρύβουν τους ενόχους

Στο μεταξύ ένα ακόμη άτομο συνελήφθη στην Ηλεία, γιατί έδωσε στέγη στους τρεις καταζητούμενους, για την ένοπλη επίθεση εναντίον των μεταναστών.

Ειδικότερα, συνελήφθη στην περιοχή Ρουπάκι ένας 38χρονος, διότι, σύμφωνα με την Αστυνομία, παρείχε στέγη στους τρεις καταζητούμενους για την υπόθεση της ένοπλης επίθεσης εναντίον μεταναστών εργατών, στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας.

Χθες είχε συλληφθεί σε κοινότητα της Πηνείας, ένας επίσης 38χρονος, διότι είχε δώσει στέγη σε δύο από τους τρεις καταζητούμενους.

Εναντίον των δύο συλληφθέντων έχει σχηματισθεί δικογραφία για υπόθαλψη εγκληματία.

Οι τρεις επιστάτες, 39, 27 και 21 ετών, αναζητούνται, ενώ ένας από αυτούς έχει παρελθόν με παρόμοια βίαιη ενέργεια σε βάρος αλλοδαπού, στην ίδια περιοχή. Η υπόθεση αυτή δεν έχει εκδικαστεί ακόμη.

Η δικογραφία που σχηματίζεται για τους πυροβολισμούς εις βάρος των μεταναστών αφορά σε κακουργηματικά αδικήματα, ενώ για τον επιχειρηματία-καλλιεργητή φράουλας, έναν 57χρονο, ο οποίος συνελήφθη την Τετάρτη στη Λάππα Αχαΐας, οι κατηγορίες είναι ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας και παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών.

Δείτε επίσης: Η φράουλα βάφτηκε με αίμα! Σοκ στη Μανωλάδα (video)

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών