17:09 | 29/5/13
Πιο επιβαρυμένοι από ποτέ, σωματικά και ψυχικά, μπαίνουν στα προγράμματα απεξάρτησης οι Ελληνες χρήστες ουσιών λόγω της κρίσης, με την ηρωίνη να αναδεικνύεται σε κυρίαρχη ναρκωτική ουσία για μεγάλο αριθμό χρηστών αλλά και τα κοκτέιλ ουσιών, ενέσιμων και μη, να κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διακίνηση και την «κατανάλωσή» τους.
Η πλέον σημαντική «παράπλευρη απώλεια» από τη χρήση ναρκωτικών που διαπιστώνεται όμως στη χώρα μας αφορά την επιδημία του ιού HIV/AIDS: ο επιπολασμός του ιού εκτινάχθηκε από 0,8% στους χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών έως και 4,4%, ιδιαίτερα δε στην Αθήνα έφτασε το 8,1%.
Πρόκειται για στοιχεία που περιέχονται στην Ετήσια Εκθεση για την Κατάσταση του Προβλήματος των Ναρκωτικών και των Οινοπνευματωδών στην Ελλάδα 2012 δημοσιοποιείται από το Ερευνητικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ).
Στην Εκθεση παρουσιάζονται στοιχεία για το έτος 2011, στο ξεκίνημα της δημοσιονομικής λιτότητας. «Παρά τη λιτότητα και τις επιβεβλημένες περικοπές, το σύστημα αντέδρασε άμεσα. Ο ΟΚΑΝΑ δημιούργησε 22 νέες μονάδες βουπρενορφίνης στο πλαίσιο του Προγράμματος Υποκατάστασης και αύξησε τον αριθμό συριγγών και συσκευασιών για ασφαλή χρήση, καθώς και προφυλακτικών που διανέμει η ΜΑΒΥ. Παράλληλα, ξεκίνησε και το ΚΕΕΛΠΝΟ δράσεις δουλειάς στο δρόμο για ενημέρωση και διανομή συνέργων για ενέσιμη χρήση. Παρόμοιο έργο ανέλαβαν και ΜΚΟ, παρά τις περικοπές τους», διαπιστώνουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός των θεραπευομένων στην Ελλάδα ξεπέρασε τα 9.000 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι οι μισοί σχεδόν προβληματικοί χρήστες, οι οποίοι εκτιμώνται σε 20.473 για το 2011, βρίσκονταν σε θεραπεία.
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι οι εισαγωγές για θεραπεία μειώθηκαν το 2011 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Στη μείωση αυτή έχει μεγάλο ρόλο η οικονομική κρίση, καθώς η ανεργία και η ύφεση στερούν από τους χρήστες το κίνητρο της προσπάθειας για θεραπεία, αφού ελαχιστοποιούν τις ελπίδες για καλύτερη ζωή.
Το προφίλ των χρηστών που ξεκινούν θεραπεία εμφανίζεται επιβαρυμένο σε χέση με τα προηγούμενα χρόνια: παρατηρείται αύξηση της ηρωίνης ως κύριας ουσίας, αύξηση της ενέσιμης χρήσης στους χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών της Αθήνας και αύξηση της χρήσης πολλαπλών ουσιών. «O χρήστης εναλλάσσει τις ουσίες καθημερινά ανάλογα με την τιμή τους και, επιπλέον, με λιγότερα χρήματα αγοράζει μικρότερη ποσότητα ηρωίνης και καταφεύγει στην ενέσιμη χρήση ως πιο δραστική» εξηγούν οι ειδικοί.
Προβληματική αποδεικνύεται η επανένταξη των θεραπευομένων καθώς από τους θεραπευομένους που βρίσκονται στη φάση της επανένταξης το ποσοστό υτών που εργάζονται μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Οι επαγγελματίες των προγραμμάτων αναφέρουν ότι οι θέσεις εργασίας προσφέρονται με ιδιαίτερα χαμηλή αμοιβή και χωρίς κοινωνική ασφάλιση.
Τέλος, ως ιδιαίτερα θετικό εκτιμούν οι συντάκτες της Εκθεσης τον θεσμό του Εθνικού Συντονιστή για τα Ναρκωτικά, του οποίου την ευθύνη έχει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας. Ο ορισμός του Εθνικού Συντονιστή αναμένεται να δώσει έμφαση στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, με τον συντονισμό και τον εξορθολογισμό των δράσεων στο χώρο.
Πηγή: protothema.gr
Σχετικές ετικέτες:Ελλάδα
Σχετικά άρθρα