Το ιαματικό νερό με τις «θαυματουργές» ιδιότητες | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Το ιαματικό νερό με τις «θαυματουργές» ιδιότητες

11:12 | 29/5/13
Προσπάθειες ανάδειξής του από την περιφέρεια Θεσσαλίας

Το «Κόκκινο Νερό» του Δήμου Αγιάς είναι αυτό που θα έλεγε κανείς «όνομα και πράγμα». Πρόκειται για οικισμό, ο οποίος πήρε την ονομασία του ακριβώς επειδή στην περιοχή αναβλύζει μοναδικό «κόκκινο νερό», που χρωματίζεται από τα πετρώματα της περιοχής, με πλούσιες ιαματικές ιδιότητες, γνωστές από αρχαιοτάτων χρόνων. Είναι δε, από τα λιγοστά στην Ελλάδα πόσιμα ιαματικά νερά.

Ωστόσο, στο διάβα των χρόνων και παρ' ότι το «κόκκινο νερό» που αναβλύζει από τις πηγές είναι γνωστό, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, η αξιοποίηση τόσο της περιοχής όσο και των ευεργετικών ιδιοτήτων του «έγχρωμου» ύδατος δεν έτυχαν της δέουσας προσοχής. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να μην προκύπτουν και τα αντίστοιχα τουριστικά και οικονομικά οφέλη για τους κατοίκους και την περιοχή, αλλά και ευρύτερα για το νομό Λάρισας.

Ακριβώς λόγω της συγκεκριμένης διαπίστωσης, η αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τον Δήμο Αγιάς, ενέταξαν το έργο της αξιοποίησης της περιοχής στο ΕΣΠΑ, προχωρώντας σε κατασκευή έργων προϋπολογισμού 307.000 ευρώ, προκειμένου να αναδειχτεί η περιοχή και να ενισχυθεί ο εναλλακτικός τουρισμός.

Στην παρούσα φάση, τα έργα αξιοποίησης βρίσκονται στο στάδιο ολοκλήρωσης τους και οι επισκέπτες, από αυτό το καλοκαίρι θα έχουν την δυνατότητα, όχι μόνο να πίνουν το νερό, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, αλλά και να απολαμβάνουν τις θεραπευτικές του ιδιότητες για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων, καθώς δημιουργούνται τέσσερις μικρές δεξαμενές, ειδικές για λουτροθεραπεία.

Ενώ διαμορφώνεται ανάλογα και ο περιβάλλων χώρος ώστε να έχει τις προϋποθέσεις για μια ευχάριστη διαμονή του επισκέπτη. Παράλληλα δε, σε συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας με τον Δήμο Αγιάς, έχει ξεκινήσει διαδικασία πιστοποίησης των πηγών, με στόχο να ενισχυθεί ο ιαματικός τουρισμός.

Πέρα από την ανάδειξη των ιαματικών πηγών, προβλέφθηκε στο πλαίσιο των έργων και η αξιοποίηση του τοπίου, με στόχο να αποτελέσει χώρο περιπάτου και ξεκούρασης, τόσο των επισκεπτών όσο και των κατοίκων της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν σχεδιαστεί ειδικές διαδρομές περιπάτου σε διάφορα επίπεδα, ενώ δημιουργούνται και χτιστά καθιστικά.

Ακόμη, γίνεται λιθόστρωση και πλακόστρωση, σε διάφορα σημεία, διευθέτηση του ρέματος και ρύθμιση της ροής των υδάτων. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει, επίσης, θέσεις στάθμευσης στην είσοδο και έξοδο της πλατείας, ανάπλαση του κτιρίου των πηγών και δημιουργία υπόγειας κατασκευής ροής χειμάρρου.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, πρόκειται για ένα έργο ιδιαίτερης αξίας, καθώς αξιοποιούνται ιαματικές πηγές που υπήρχαν στην περιοχή από αρχαιοτάτων χρόνων. «Η αξιοποίηση, φιλοδοξούμε να δώσει προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν της περιοχής» τονίζει ο κ. Αγοραστός.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας παρατηρεί ότι «το συγκεκριμένο έργο θα εμπλουτίσει την τουριστική πρόταση και θα προσελκύσει επισκέπτες, οι οποίοι με τις θερινές διακοπές τους θα απολαύσουν και τα θέλγητρα των ιαματικών πηγών».


Η Κολυμβήθρα

Ακόμη, ο Δήμος, σε συνεργασία με την αιρετή Περιφέρεια, έχει προχωρήσει στην αξιοποίηση της Κολυμβήθρας του Κόκκινου Νερού, μία «φυσική» κολυμβήθρα - όπως και το όνομά της μαρτυρά - με εξαιρετικά παγωμένο ιαματικό νερό, που αποτελεί και αξιοθέατο της περιοχής. Μέχρι πρότινος, ωστόσο, η πρόσβαση στο σημείο ήταν δύσκολη, ενώ τώρα διαμορφώθηκε πέτρινο μονοπάτι, με πλατειά σκαλιά, το οποίο οδηγεί τον επισκέπτη σε αυτό το δημιούργημα της φύσης.

Στο σχεδιασμό είναι, επίσης, η ανάδειξη - αξιοποίηση και των θερμών νερών στα Λουτρά του φάρου της Παλιουριάς, που βρίσκεται στην ίδια περιοχή, όπου τα νερά είναι φθάνουν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, στο συγκεκριμένο σημείο, υπάρχουν αρχαία ρωμαϊκά λουτρά, οπότε η αξιοποίηση περνά πρώτα από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.


Θαυματουργές ιδιότητες

Η ιαματική πηγή του Κόκκινου Νερού χρησιμοποιείτο από αρχαιοτάτων χρόνων. Το νερό ήταν γνωστό και ιδιαιτέρως αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση και θεραπεία διαφόρων ασθενειών.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, σε κάποιο ιατρικό συνέδριο που έγινε στο Παρίσι το 1905 τονίστηκε από τους συμμετέχοντες γιατρούς ότι ήταν ιδιαιτέρως χρήσιμο για την αναιμία, τις νευρικές παθήσεις, την ατονία, τη δυσπεψία, τις παθήσεις του εντέρου και του στομάχου, αλλά και για παθήσεις γυναικολογικής φύσεως.

Το συγκεκριμένο νερό χαρακτηρίζεται ως εξόχως τονωτικό, πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία. Είναι ακόμη εξαιρετικά ενδιαφέρον να τονιστεί ότι ο πρώτος που έκανε την εμφιάλωσή του ήταν ο βουλευτής Αγιάς Μιλτιάδης Δάλλας το 1896, στη συνέχεια ένας πολιτικός από την Αθήνα ο Κων. Λογοθέτης και αργότερα ο Γ. Δημητρακόπουλος.

Ακολούθως, λόγω της καλής φήμης του, ιδρύθηκε και Ανώνυμη Εταιρία Πόσιμων Ιαματικών Υδάτων, με κυριότερο μέτοχο την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, όπου το ιαματικό νερό της περιοχής εξαγόταν στην Τουρκία, την Αίγυπτο, τη Ρωσία και πολλές ακόμη χώρες.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών