17:27 | 23/5/13
Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μετά την συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας κ. Έντα Κένι και επανέλαβε τον στόχο του για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% σε πρώτη φάση και την καθιέρωση κατώτερου ενιαίου συντελεστή 15% μεσοπρόθεσμα όταν η χώρα πετύχει τους στόχους της.
Ο κ. Έντα Κένι μετέφερε την αλληλεγγύη του Ιρλανδικού λαού και υπογράμμισε ότι ο κ. Σαμαράς έχει αλλάξει την αίσθηση για την χώρα μας τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν στο εξωτερικό την Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο.
Μετά την συνάντηση ο κ. Σαμαράς δήλωσε:
«Με τον κ. Κένι μαζί δώσαμε τη μάχη για μία πιο ισορροπημένη πολιτική στην ΕΕ που θα συνδυάζει δημοσιονομικά μέτρα με μέτρα ανάκαμψης. Στην αρχή ήμασταν οι μόνοι που το λέγαμε, τώρα δεν είμαστε μόνοι. Και οι δύο εκφράζουμε χώρες που είναι σε πρόγραμμα σύγκλισης, με διαφορετικούς όρους και αιτίες ωστόσο οι λαοί μας υποφέρουν. Η Ιρλανδία μας δείχνει ότι δεν πρόκειται για δρόμο χωρίς γυρισμό.
Δύο χρόνια μετά την κρίση και μετά από κύματα μεταρρυθμίσεων η Ιρλανδία έχει μπει σε ανάκαμψη και είναι πολύ κοντά να επιστρέψει πλήρως στις διεθνείς αγορές. Σε λίγο ολοκληρώνει μία πολύ επιτυχημένη προεδρία ενώ εμείς την αναλαμβάνουμε έξι μήνες μετά την δική της παράδοση. Οι στόχοι μας για την προεδρία είναι ίδιοι, δημιουργία θέσεων εργασίας ειδικά για τα νέα παιδιά. Την ατζέντα αυτή θα την συνεχίσουμε».
Ο κ. Σαμαράς έκανε παραλληλισμούς με την Ιρλανδία και έδωσε έμφαση στην εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα:
«Η Ιρλανδία είχε από δεκαετίες κάνει την μεγάλη επιλογή της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας και όταν βρέθηκε σε σοβαρή κρίση ήταν και πάλι η ανταγωνιστικότητα και η εξωστρέφεια που την οδήγησαν έξω από τη κρίση. Την επιλογή αυτή της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας κάνει και η κυβέρνησή μας. Θα ακολουθήσουμε το παράδειγμά της Ιρλανδίας και στην άλλη επιλογή της χαμηλής φορολογίας».
«Συζητήσαμε σήμερα κρίσιμα θέματα για την Ευρώπη, θέματα των δικών μας χωρών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συζητήσαμε την τραπεζική ένωση, την διασφάλιση των Ευρωπαίων καταθετών, συζητήσαμε για μία πραγματική τραπεζική ένωση που θα είναι δοκιμασία αξιοπιστίας για όλη την ΕΕ. Συζητήσαμε για το σύμφωνο της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας αφού και για τις δύο χώρες το σημαντικότερο είναι η καταπολέμηση της ανεργίας. Συζητήσαμε ακόμη την ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της Ευρώπης» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Διαπιστώνουμε ότι μας ενώνουν πολλά συμπίπτουμε σε πάρα πολλά. Κάποιοι προέβλεπαν το τέλος της Ευρώπης, σήμερα μιλάνε όλοι για την επιστροφή και για το μέλλον της Ευρώπης. Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Ευρώπη έχουν ακόμη δρόμο μπροστά τους».
Ο κ. Σαμαράς, όπως και ο ομόλογός του, έκαναν ειδική αναφορά στην υψηλή διασπορά πληθυσμού που έχουν οι λαοί μας σε άλλες χώρες. Το θέμα μάλιστα αυτό και την αξιοποίηση αυτής της διασποράς θα συζητήσουν στο γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του στο μουσείο της Ακρόπολης.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την φορολογία και την ανταγωνιστικότητα ο κ. Σαμαράς είπε:
«Το εργαλείο για να βγούμε από την κρίση είναι η ανταγωνιστικότητα. Από το 2000 μέχρι το 2009 η Ελλάδα έχασε μονάδες ανταγωνιστικότητας, τώρα την έχουμε ανακτήσει και στο τέλος του έτους θα είμαστε καλύτερα από το 2000. Εξωστρέφεια: γιατί νομίζετε ότι πήγα στην Κίνα; θέλουμε να βάλουμε την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη, για να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να διεκδικήσει νέους ρόλους διεθνώς η πατρίδα μας. Με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές πέτυχε η Ιρλανδία την προσπάθειά της. Το έχω πει και το επαναλαμβάνω, θέλω ενιαίο φόρο 15%. Όταν το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά μας και όταν πιάσουμε τους στόχους μας θα ξεκινήσουμε αυτό το σύστημα».
Ο κ. Σαμαράς απάντησε και για τις σχέσεις με την Τρόικα.
«Για μία χώρα που περνά βαθιά ύφεση το υπ αριθμόν ένα πρόβλημα είναι η τεράστια ανεργία και η αρνητική ψυχολογία. Αλλάξαμε το κακό κλίμα, όσοι μιλούσαν για έξοδο της Ελλάδας τώρα μιλάνε για επιτυχία και αυτό θα είναι μία νίκη της Ευρώπης. Είδαμε ότι ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχθηκε ότι μπορούμε να έχουμε πλεόνασμα και αυτό είναι πολύ θετικό» είπε.
Ωστόσο, υπάρχουν θέματα με τα οποία η κυβέρνηση διαφωνεί με την τρόικα.
«Υπάρχουν θέματα που διαφωνούμε με την Τρόικα. Ένα από αυτά είναι ο ΦΠΑ. Η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 11% στο 23% έχει δημιουργήσει μικρότερα έσοδα από αυτά που περίμενε η Τρόικα. Ενώ περιμέναμε ότι θα έχουμε μεγαλύερα έσοδα συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Μία επιστροφή στο 13% θα έχει και μεγαλύτερα έσοδα και θα βελτιώσει την ψυχολογία. Τα πράγματα πηγαίνουν καλά αλλά δεν πρέπει να είμαστε υπέρμετρα αισιόδοξοι αντίθετα θα πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι και να μετράμε τα λόγια μας», τόνισε.
Τέλος ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτεταμένα στην αντιμετώπιση της ανεργίας.
«Πιστεύω ότι η ανεργία των νέων πρέπει να αντιμετωπιστεί σωστά και αυτό σημαίνει επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις και αυτό κάνουμε με επιτυχία. Μετατρέπουμε την Ελλάδα σε μία χώρα φιλική για το επιχειρείν. Μειώνουμε την γραφειοκρατία και βοηθούμε τους επενδυτές να κάνουν μακροχρόνιες τοποθετήσεις.
Έχει σημασία να αξιοποιηθούν σωστά τα χρήματα των διαρθρωτικών ταμείων όπως είναι σημαντική και η εκπαίδευση. Η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα είναι φιλική για την επιχειρηματικότητα και αναζητά επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Περιμένουμε ως κυβέρνηση από την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα να επενδύσει».
Διθύραμβοι Κένι για Σαμαρά
Ο κ. Έντα Κένι από την πλευρά του δήλωσε ότι γνωρίζει τον κ. Σαμαρά αρκετά χρόνια και από το ΕΛΚ και μετά σαν πρωθυπουργό.
«Ο πρωθυπουργός σας ήταν η φωνή της λογικής και της προόδου στα Συμβούλια, καταλαβαίνει τις δυσκολίες του ελληνικού λαού και τις ευκαιρίες που υπάρχουν» είπε ο κ. Κένι και πρόσθεσε ότι ο Αντώνης Σαμαράς «έχει αλλάξει την αίσθηση που έχουν οι ξένοι για την Ελλάδα, βλέπουν σταθερότητα της χώρας σας και του πολιτικού συστήματος».
Ο κ. Κένι είπε ότι ενημέρωσε για την Ιρλανδική προεδρία, για την ψηφιακή αγορά, για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2014-2020.
«Μιλήσαμε για τις προσπάθειες της προεδρίας για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Θέλουμε την εντολή για διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ. Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε στην προετοιμασία της Ελλάδας για να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ το 2014. Μιλήσαμε για την τραπεζική ένωση. Είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον της Ευρώπης. Συζητήσαμε το θέμα της ανεργίας των νέων. Υπάρχουν περίπου 6 δισ. κοινοτικά κονδύλια για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, χρειαζόμαστε λοιπόν ποιοτικά προγράμματα», είπε.
Ο κ. Κένι μίλησε και για τα δικά του προβλήματα με την Τρόικα.
«Όταν εξελέγη η δική μας κυβέρνηση υπήρχε μεγάλη ένταση με την Τρόικα και έπρεπε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας και να κάνουμε νέες προτάσεις. Αν υπάρχει μνημόνιο σε μία χώρα θα πρέπει να μπορεί κάποιος να διαπραγματεύεται αλλά να τηρεί και τις δεσμεύσεις» δήλωσε.
Έκλεισε λέγοντας ότι «προβλέπουμε εφέτος να βγούμε από το μνημόνιο, το έχουμε συζητήσει με την Τρόικα και η Ιρλανδία είναι παράδειγμα και για τις άλλες χώρες. Η ανεργία μας αφορά άμεσα, μας ενδιαφέρει οι νέοι να εκπαιδευτούν να υπάρξουν ευκαιρίες για να μπουν οι νέοι ξανά στην αγορά απασχόλησής».
Πηγή: protothema.gr
Σχετικές ετικέτες:Πολιτική
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων