13:08 | 20/5/13
Αναταράξεις σε όλο το εύρος του πολιτικού σκηνικού και διχογνωμία στον νομικό κόσμο προκαλεί το νομοσχέδιο κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας...
Που ετοίμασε το υπουργείο Δικαιοσύνης με στόχο να αντιμετωπίσει τις ακραίες εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής που πυκνώνουν επικίνδυνα το τελευταίο διάστημα και γίνονται αντικείμενο αρνητικών σχολίων στη διεθνή κοινή γνώμη, όπως συνέβη την περασμένη εβδομάδα με τα έκτροπα που σημειώθηκαν στο Κοινοβούλιο και τις ιαχές «Heil Hitler» που ακούστηκαν και έκαναν το γύρο του κόσμου.
Όπως μάλιστα, αποκάλυψε το «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής σοβαρές τριβές, εξαιτίας του νομοσχεδίου, παρατηρούνται και στον ηγετικό πυρήνα της Χρυσής Αυγής, στον οποίο μένεται «εμφύλιος πόλεμος», καθώς τα πιο ακραία στοιχεία, πολλοί από τους οποίους δηλώνουν υποστηρικτές του ναζισμού, κάνουν επίδειξη δύναμης και έχουν επιδοθεί σε μια ανελέητη εσωτερική διαμάχη για τον έλεγχο του κόμματος.
Διχασμό, όμως, προκαλεί την ίδια ώρα, και στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να εισαχθεί αύριο, Τρίτη, για επεξεργασία από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ), αλλά η προώθησή του στη Βουλή είναι ακόμη αβέβαιη. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί από τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επιστρέφοντας σήμερα στο γραφείο του στο Μαξίμου θα βρει δύο αντικρουόμενες προτάσεις.
Από τη μια είναι ο αρμόδιος υπουργός κ. Αντώνης Ρουπακιώτης, ο οποίος επιμένει στην προώθησή του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι έχει υπάρξει σχετική συμφωνία των τριών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση. Μιλώντας σήμερα στη ΝΕΤ υπογράμμισε ότι «αν θέλουμε να αποκρούσουμε το νεοναζισμό όσο είναι ακόμη νωρίς, πρέπει να πράξουμε σε επίπεδο κοινωνίας, θεσμών, κυβέρνησης και κομμάτων» και τόνισε ότι το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο δεν φωτογραφίζει κανέναν. Διαβάστε περισσότερα
Και από την άλλη βρίσκεται ο γενικός γραμματέας της Κυβέρνησης και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού κ. Τάκης Μπαλτάκος, ο οποίος έχει την ευθύνη της ΚΕΝΕ και έχει διαμηνύσει ότι διαφωνεί με τις ρυθμίσεις που περιέχονται στο σχέδιο νόμου.
Διαφωνίες υπάρχουν και μεταξύ των κομμάτων, με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ να ζητούν επιτακτικά να προχωρήσει το νομοθέτημα, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Δικαιοσύνης να επιβάλει ακόμη και «λουκέτο» σε κόμματα και οργανώσεις που στελέχη τους πρωταγωνιστούν σε ρατσιστικές και ξενοφοβικές εκδηλώσεις ή με οποιονδήποτε τρόπο εγκωμιάζουν τέτοιες πράξεις ή εκμηδενίζουν τα ναζιστικά εγκλήματα.
Αντιθέτως διστακτικά είναι πολλά στελέχη της ΝΔ που έχουν την άποψη ότι το νομοσχέδιο αντί να τιθασεύσει τις ακρότητες της Χρυσής Αυγής, μπορεί να οδηγήσει σε «ηρωοποίηση» των στελεχών του ακροδεξιού σχηματισμού.
«Σφήνα» στις διαφωνίες των κυβερνητικών εταίρων έχει μπει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, αν και είχε αντιδράσει έντονα όταν ανάλογες διατάξεις είχαν καταρτιστεί από τους υπουργούς της κυβέρνησης του κ. Γιώργου Παπανδρέου, τώρα επιτίθεται κατά της ΝΔ κατηγορώντας την ότι συντάσσεται με τη Χρυσή Αυγή και δεν θέλει το νομοσχέδιο επειδή με αυτό «καταρρίπτεται η θεωρία των δύο άκρων». Αρνητικό είναι, εξάλλου, το ΚΚΕ, το οποίο εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις επειδή στο ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο εδράζεται το νομοσχέδιο, υπάρχουν αντίστοιχες καταδικαστικές πρόνοιες για τα κομμουνιστικά καθεστώτα.
Έντονος προβληματισμός επίσης εκφράζεται και από μερίδα του νομικού κόσμου, συνταγματολόγους και άλλους, οι οποίοι επισημαίνουν κινδύνους για θέσπιση περιορισμών στην ελευθερία του λόγου που δεν είναι θεμιτές σε δημοκρατικά πολιτεύματα, εκτός του ότι μπορεί να αποδειχθούν και αναποτελεσματικές για τον σκοπό για τον οποίο θεσπίζονται.
«Τούρκος» ο Μιχαλολιάκος, θέλει να… μιμηθεί τον Ερντογάν!
Οι δρακόντειες, πάντως, ρυθμίσεις, όπως έγραψε το κυριακάτικο «Θέμα», έχουν επιπτώσεις και στο εσωτερικό της Χρυσής Αυγής, στην οποία, κατά το δημοσίευμα, «φαίνεται να έχουν πάρει το πάνω χέρι οι ακραίοι υποστηρικτές του ναζισμού και των βιαιοπραγιών».
Όπως αναφέρεται επίσης «ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί η στάση του γραμματέα της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, ο οποίος συστηματικά αποφεύγει να πάρει μέτρα για να επαναφέρει στην τάξη την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος και να κρατήσει την κατάσταση στα επίπεδα που επιβάλλουν τα κοινοβουλευτικά ήθη».
Στο δημοσίευμα περιέχεται επίσης εκμυστήρευση του κ. Μιχαλολιάκου, σύμφωνα με την οποία: «Μερικούς από αυτούς (σ.σ.: τους βουλευτές) θα τους εξαφανίσουν οι επόμενες εκλογές. Θα έχω μια πολυπληθέστερη και αναβαθμισμένη κοινοβουλευτική ομάδα».
Στην περίπτωση που το νομοσχέδιο γίνει νόμος του κράτους, ο «αρχηγός» της Χρυσής Αυγής, αν και δηλώνει ότι οι ρυθμίσεις του δεν αφορούν το κόμμα του, καθώς, όπως λέει «εμείς δεν προτρέπουμε κανέναν σε ενέργειες βίας», προτίθεται να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ζητήσει την ακύρωσή του.
Ο ηγετικός πυρήνας της Χρυσής Αυγής επίσης επεξεργάζεται, επίσης, κατά της πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», εναλλακτικό σχέδιο, όπως η αλλαγή του ονόματος και του σήματος του κόμματος, εφόσον υπάρξει απόφαση για απαγόρευση της λειτουργίας της Χρυσής Αυγής. «Αν μας θέσουν εκτός των επόμενων εκλογών, θα επιστρέψουμε με 40% και θα γίνουμε κυβέρνηση», δηλώνει ο κ. Μιχαλολιάκος και επικαλούμενος το προηγούμενο του σημερινού πρωθυπουργού της Τουρκίας, ο οποίος είχε υποστεί στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων και δεν ήταν υποψήφιος βουλευτής στις πρώτες εκλογές που πλειοψήφισε το κόμμα του, συμπληρώνει: «Μην ξεχνάτε πως τον Ερνγογάν, όχι μόνο τον έθεσαν εκτός νόμου, αλλά τον έβαλαν και φυλακή. Και κυβερνάει την Τουρκία εδώ και δέκα χρόνια».
Σχετικές ετικέτες:Πολιτική
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων