Φοροδιαφυγή και ενέργεια στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Φοροδιαφυγή και ενέργεια στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής

20:27 | 21/5/13
H  καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας των νέων αλλά και η αγορά ενέργειας είναι τα τρία βασικά θέματα που θα συζητηθούν στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες...

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα προσπαθήσουν να να πείσουν την Αυστρία και το Λουξεμβούργο να άρουν τους περιορισμούς κυρίως για το τραπεζικό απόρρητο. Ωστόσο, όπως είχε αναφέρει την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην Σύνοδο της Τετάρτης, δεν θα υπάρξουν σημαντικές αποφάσεις.

Πάντως, θα αποτελέσει μια κρίσιμη συνάντηση εν όψει της επόμενης καθοριστικής Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, στις 28 και 29 Ιουνίου, η οποία θα επικεντρωθεί στην ανάκαμψη της οικονομίας

Σε δηλώσεις του την Τρίτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είπε ότι η  απώλεια πόρων της ΕΕ από την φοροδιαφυγή και την φορολογική απάτη υπολογίζεται στο ένα τρισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο, τονίζοντας ότι πρέπει να υιοθετηθούν αυστηρότερα μέτρα  για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φορολογικής απάτης στην Ευρώπη.

Μιλώντας στην έναρξη σχετικής συζήτησης για την φοροδιαφυγή στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Μπαρόζο παραδέχθηκε ότι υπάρχει ένα χάσμα στην εκτέλεση των προγραμμάτων αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, της φορολογικής απάτης και των φορολογικών παραδείσων, εντός κι εκτός Ευρώπης, ενώ διαβεβαίωσε ότι στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα ζητήσει να υπάρξει πολιτική δέσμευση ώστε μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2015 να έχει διασφαλίσει η ΕΕ την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για κάθε μορφή εισοδήματος.

«Με κοινές προσπάθειες θα σημειώσουμε πρόοδο. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες ότι γίνεται ακριβοδίκαιη κατανομή του βάρους της κρίσης και θα πρέπει να πληγούν αυτοί που αρνούνται να καταβάλουν το μερίδιό τους στην κρίση φοροδιαφεύγοντας. Θα πρέπει να είμαστε πλέον πιο φιλόδοξοι, εγκρίνοντας και εφαρμόζοντας συγκεκριμένες προτάσεις» είπε.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Λουσίντα Κρέιτον υποστήριξε ότι «αύριο το Συμβούλιο θα συζητήσει και θα θεσπίσει ένα πλαίσιο για περαιτέρω εργασίες σε δύο σημαντικούς για την ευρωπαϊκή οικονομία τομείς, την οικονομία και τα στοιχεία φορολόγησης».

Για την ενέργεια, η συζήτηση θα εστιαστεί στην επίτευξη προσιτών τιμών για τον καταναλωτή, τη μείωση της εξάρτησης, και την ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής.

Συγκεκριμένα, κεντρική θέση στην αντζέντα καταλαμβάνουν οι προκλήσεις που αφορούν στην ενεργειακή επάρκεια, την ασφαλή ενεργειακή τροφοδοσία αλλά και τη διασφάλιση τιμών που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας της Ένωσης.

Παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη τη δραματική επιδείνωση της ανεργίας των νέων, πολλές χώρες-μέλη αναμένεται να ζητήσουν να σταλεί μήνυμα αποφασιστικότητας ενόψει των αποφάσεων της επόμενης Συνόδου του Ιουνίου.

Πηγή: protothema.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών