19:29 | 28/6/13
Ως μοχλό εξόδου της Ελλάδας από την κρίση που επιπροσθέτως τερματίζει τα σενάρια καταστροφής περιέγραψε ο πρωθυπουργός την επιλογή του Διαδριατικού Αγωγού (TAP) για τη μεταφορά του αζέρικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
«Πρόκειται για ένα έργο τεράστιο, μίας πολύ μεγάλης ενεργειακής υποδομής, συνολικού ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ. Ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν γίνει στην Ευρώπη τα τελευταία είκοσι χρόνια. Και το μεγαλύτερο που θα έχει γίνει στη Νότια Ευρώπη», αναφέρει ο Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του εκτιμώντας, επίσης, ότι η επιλογή του ΤΑΠ συνιστά «πολυσήμαντη ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα», η οποία «βάζει τέρμα στα σενάρια καταστροφής της Ελλάδας και εξόδου της από το ευρώ».
Προσθέτει δε ο πρωθυπουργός ότι η ανακοίνωση για την κατασκευή του ΤΑΠ «αποτελεί την πιο σημαντική θετική οικονομική εξέλιξη που αφορά τη χώρα μας τα τελευταία δέκα χρόνια».
Την επιλογή του ΤΑP έναντι του Nabucco West, από την κοινοπραξία Shah Deniz ΙΙ, ανακοίνωσε επισήμως σήμερα στις 9.15 το πρωί ο Γκόρντον Μπιρέλ, πρόεδρος της ΒΡ για την περιοχή του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας και της Τουρκίας, και βασικός μέτοχος της κοινοπραξίας. Στον TAP συμμετέχουν επίσης η νορβηγική Statoil, η ελβετική AXPO και η γερμανική E.ON Ruhrgas.
«Είμαι πολύ ευχαριστημένος που επελέγη ο αγωγός TAP για την μεταφορά του αερίου από το Shah Deniz II στην Ευρώπη», δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του TAP, Κετίλ Τούνγκλαντ, σε συνέντευξη Τύπου στο Μπακού.
«Πρόκειται για το πρώτο και σημαντικό βήμα στο άνοιγμα του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου και, κοιτάζοντας μπροστά, ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και στη διασφάλιση της διαφοροποίηση των προμηθειών αερίου στις αγορές της δυτικής και της νοτιοανατολικής Ευρώπης», σημείωσε ο ίδιος.
Ξεκινά το 2014
Ο αγωγός TAP θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται από το 2014. Θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το έδαφος του κολοσσού Shah Deniz II στο Αζερμπαϊτζάν στις πιο ελκυστικές αγορές στην Ευρώπη. Ο σχεδόν 870 χιλιομέτρων θα συνδέεται με τον επί τουρκικού εδάφους αγωγό TANAP, και κάνοντας μια διαδρομή 478 χλμ. στη βόρεια Ελλάδα, θα περνά στη γειτονική Αλβανία, θα βυθίζεται στην Αδρατική και θα καταλήγει στις ακτές της Νότιας Ιταλίας.
Οπως έχει χαραχτεί η πορεία του ΤΑΡ θα μπορεί να παρέχει φυσικό και σε κάποιες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Κροατίας, του Μαυροβουνίου και άλλων. Η κατάληξή του στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, παρέχει πολλαπλές ευκαιρίες για περαιτέρω μεταφορά αερίου της Κασπίας σε κάποιες από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία.
Σχεδιασμένος να επεκτείνει τη χωρητικότητά του από 10 σε 20 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο, θα ανοίξει αυτό που αποκαλείται «Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου», ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης με την παροχή μίας εναλλακτικής πηγής αερίου.
Ο αγωγός, επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα θα μεταφέρει από το 2019 ποσότητες αζέρικου αερίου. Εκτός όμως από το ύψος της επένδυσης, τα άλλα απτά οφέλη για τη χώρα μας είναι η δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας και η επανεκκίνηση κλάδων της οικονομίας. Οι διαχειρίστριες εταιρείες του έργου εκτιμούν ότι αυτές θα ανέλθουν στη φάση της κατασκευής περί τις 2.000, ενώ οι έμμεσες θέσεις θα είναι 10.000.
H κρατική αζέρικη εταιρεία Socar δήλωσε ότι σχεδιάζει να συμμετέχει στον ΤΑΡ, μαζί με την BP και
την Total μέχρι το τέλος του χρόνου.
Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Ανακοινώθηκε πριν από λίγο και επίσημα η επιλογή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΠ, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, από την Κασπία. Θα διέρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα και την Αλβανία, θα διασχίζει υποθαλάσσια την Αδριατική και θα καταλήγει στην Ιταλία.
Πρόκειται για ένα έργο τεράστιο. Μίας πολύ μεγάλης ενεργειακής υποδομής που θα γίνει, συνολικού ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ! Ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν γίνει στην Ευρώπη τα τελευταία είκοσι χρόνια! Και το μεγαλύτερο που θα έχει γίνει στη Νότια Ευρώπη.
Μόνο στην Ελλάδα το ύψος της άμεσης ξένης επένδυσης ξεπερνάει το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ!
Και η σημασία του είναι πολλαπλή:
Πρώτον, αυτός ο αγωγός δεν ήταν το μόνο σχέδιο που υπήρχε για μεταφορά Αζέρικου Αερίου στην Ευρώπη. Για την ακρίβεια, μέχρι πρόσφατα υπήρχε η μοναδική υποψηφιότητα ενός άλλου αγωγού που θα παρέκαμπτε την Ελλάδα τελείως και θα περνούσε από την Τουρκία στη Βουλγαρία. Κι από κει στην Ρουμανία και στην Κεντρική Ευρώπη.
Αναδείξαμε την υποψηφιότητα του ΤΑΠ και μέσα σε ελάχιστο χρόνο κερδίσαμε το έργο!
Δεύτερον, η δημιουργία ενός τόσο σημαντικού έργου βάζει την Ελλάδα σταθερά στο χάρτη των αγωγών και του ενεργειακού εφοδιασμού ολόκληρης της Ευρώπης. Αυτό αποτελεί μία πολυσήμαντη «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα και στις προοπτικές του τόπου μας στον Ευρωπαϊκό χώρο. Μετά την αναγγελία του ΤΑΠ τα «σενάρια καταστροφής» της Ελλάδας και εξόδου της από το ευρώ, σταματάνε οριστικά. Γιατί δεν έχουν πια κανένα νόημα. Γιατί, πείτε μου, ποιός θα έβαζε τόσα λεφτά σε μια χώρα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά επικίνδυνη; Ειδικά όταν μιλάμε για ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου.
Τρίτον, το ίδιο το έργο θα φέρει στην Ελλάδα, μέσα στα επόμενα χρόνια, 2000 άμεσες θέσεις εργασίας. Κι ακόμα 10 000 θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις που θα υποστηρίζουν το έργο. Και μάλιστα χωρίς απολύτως καμιά επιβάρυνση του Δημοσίου. Χώρια οι πρόσθετες θέσεις εργασίας για την περίοδο της κατασκευής του. Όλα αυτά αποτελούν πολύ σημαντική ενίσχυση για την οικονομία της χώρας μας που δοκιμάζεται σήμερα από ανεργία ρεκόρ…
Τέταρτον, ο ΤΑΠ θα δώσει σημαντικά φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα. Αλλά και στις τοπικές οικονομίες κάθε περιοχής απ' όπου θα περνά, στο κτήμα κάθε Έλληνα από όπου θα περνά, επίσης. Να σημειωθεί ακόμα ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη διέλευση ενός τέτοιου αγωγού είναι ουσιαστικά μηδενικές!
Πέμπτον, η Ελλάδα θα έχει και έμμεση ωφέλεια αφού δεν θα εξαρτάται πια μόνο από έναν προμηθευτή αερίου. Ανοίγει ο δρόμος λοιπόν, για περισσότερη και φθηνότερη ενέργεια και μάλιστα ιδιαίτερα φιλική για το περιβάλλον.
Έκτον, αυξάνεται κατακόρυφα η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας τόσο για τα Βαλκάνια όσο και για την Ευρώπη συνολικά. Από τον αγωγό ΤΑΠ θα μπορούν, σε επόμενο στάδιο, να εφοδιάζονται και οι χώρες της Βαλκανικής.
Έβδομον, ο ΤΑΠ θα μεταφέρει αρχικά 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το χρόνο με προοπτική, όμως, να διπλασιάσει μελλοντικά τις δυνατότητες του με μικρό επιπλέον κόστος επένδυσης. Αποτελεί, λοιπόν, πολύ σημαντικό έργο για τη διαφοροποίηση πηγών ενεργειακού εφοδιασμού, και πέραν της περιοχής των Βαλκανίων, στη νότια και στην κεντρική Ευρώπη. Αυτό το προσπαθούσε η Ευρώπη εδώ και είκοσι χρόνια. Αλλά τώρα μόλις γίνεται ένα τόσο μεγάλο και αποφασιστικό βήμα.
Η Ελλάδα και οι χώρες της περιοχής μας, μόνο οφέλη θα έχουν, δηλαδή περισσότερη ενεργειακή ασφάλεια και σε καλύτερες τιμές. Κι όλα αυτά με επίκεντρο πλέον την Ελλάδα.
Ακόμα, η εξέλιξη αυτή μετατρέπει την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο, δηλαδή σε πόλο έλξης νέων επενδύσεων και νέων επιχειρήσεων.
Και καθιστά ακόμα πιο επιτακτική από την πλευρά της Ευρώπης τη στήριξη κρατών-μελών της, όπως η Ελλάδα, για να αναπτύξουν δικούς της φυσικούς πόρους. Και η Ελλάδα – όπως ξέρουμε - έχει τέτοιους πόρους!
Ώστε από κόμβος μεταφοράς ενέργειας, η Ελλάδα, να γίνει και χώρα που θα παράγει και θα εξάγει ενέργεια.
Η υποψηφιότητα για την κατασκευή του ΤΑΠ ήταν κάτι που στην αρχή έμοιαζε δύσκολη. Πήραμε όμως τη στρατηγική απόφαση, την προωθήσαμε διακριτικά, δουλέψαμε γι' αυτό συστηματικά και, τελικά, το πετύχαμε!
Η επίσημη ανακοίνωση για την κατασκευή του ΤΑΠ αποτελεί την πιο σημαντική θετική οικονομική εξέλιξη που αφορά τη χώρα μας τα τελευταία δέκα χρόνια! Αποτελεί ακόμα μοχλό που μας σπρώχνει να βγούμε από την κρίση το ταχύτερο. Και προεξοφλεί ότι η Ελλάδα, η Ελλάδα που χτίζουμε σήμερα θα είναι πολύ καλύτερη, ισχυρότερη και πιο ανταγωνιστική από εκείνη που είχαμε πριν από την κρίση.
Δίνει κουράγιο το έργο αυτό κι αυτοπεποίθηση στο Ελληνικό λαό που δοκιμάζεται τόσο σκληρά.
Και δίνει αποστομωτική απάντηση σε όλους αυτούς - εντός και εκτός Ελλάδας - που περίμεναν μόνο «δυσάρεστα νέα»... Όμως η Ελλάδα έχει μπει πια στον αστερισμό των θετικών εξελίξεων.
Μέχρι τώρα υπήρξαν αρκετές. Η αναγγελία του ΤΑΠ είναι η σημαντικότερη μέχρι σήμερα.Θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλες…
Πηγή: ethnos.gr
Σχετικές ετικέτες:Οικονομία
Σχετικά άρθρα