Καμιά πατρίδα για τον Εντουαρντ Σνόουντεν | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Καμιά πατρίδα για τον Εντουαρντ Σνόουντεν

09:49 | 3/7/13
Οι περισσότερες χώρες έχουν απαντήσει αρνητικά στην αίτηση χορήγησης πολιτικού ασύλου

Οι ελπίδες ενός ασφαλούς καταφυγίου σβήνουν ημέρα με την ημέρα για τον Εντουαρντ Σνόουντεν. Περιορισμένος από τις 23 Ιουνίου σε μια ζώνη τράνζιτ του Αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της Μόσχας, ο 30χρονος αμερικανός πράκτορας, που έφερε στο φως τον αμερικανό Μεγάλο Αδελφό, βλέπει τις πόρτες που έχει χτυπήσει για πολιτικό άσυλο να κλείνουν η μία μετά την άλλη. Συνολικά, σύμφωνα με το Wikileaks που έχει αναλάβει να οδηγήσει τον Σνόουντεν στην ασφάλεια, ο πρώην υπάλληλος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο σε 21 χώρες. 

Αρκετές απάντησαν ρητώς και κατηγορηματικώς όχι. Ανάμεσά τους, η Ινδία, η Φινλανδία και η Πολωνία. Ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σιρόσκι ανέβασε χθες δύο μηνύματα στον λογαριασμό του στο twitter. Με το πρώτο ανακοίνωσε την άρνηση της χώρας στο αίτημα του Σνόουντεν. Στο δεύτερο τόνισε ότι οι πολωνικές Αρχές «θα απαιτήσουν μία εξήγηση για τις πράξεις της NSA εναντίον της Πολωνίας». Η Βραζιλία δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει ενώ, σύμφωνα με την «Ιντιπέντεντ», η Αυστρία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία κρατούν την ίδια στάση με τον Ισημερινό υποστηρίζοντας ότι δεν δύνανται να δώσουν πολιτικό άσυλο στον νεαρό πράκτορα εφόσον δεν βρίσκεται στο έδαφός τους.

Ο ίδιος ο Σνόουντεν απέσυρε χθες το αίτημα που είχε διαβιβάσει στη Ρωσία αφότου ο ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τον κάλεσε «να πάψει να πλήττει τους αμερικανούς συμμάχους». Σπάζοντας τη σιωπή του, έπειτα από σχεδόν δέκα μέρες στο διεθνές αεροδρόμιο της Μόσχας, ο Σνόουντεν ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να υπηρετήσει αυτούς τους όρους. Στην ίδια ανακοίνωση, η οποία δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Wikileaks, ο πρώην υπάλληλος της NSA επιτέθηκε ευθέως στις αμερικανικές Αρχές, οι οποίες - υποστηρίζει - επιχειρούν να του στερήσουν το θεμελιώδες ανθρώπινο να δικαίωμα να αναζητήσει πολιτικό άσυλο. Αρκετές άλλες χώρες - η Βολιβία, η Κίνα, η Κούβα, η Ισλανδία, η Νικαράγουα - δεν έχουν απαντήσει ακόμη στο αίτημα του Σνόουντεν.

Η Ιταλία το επεξεργάζεται. Στη Γερμανία, βασικός στόχος της αμερικανικής κατασκοπείας βάσει των αποκαλύψεων Σνόουντεν, ακούστηκαν πολλές διαφορετικές απόψεις. Μιλώντας στο δίκτυο ARD, ο γερμανός Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσε ότι «κατανοεί το αίτημα». Επικράτησε όμως το «όχι».


Ο ΜΑΔΟΥΡΟ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ.

Η μοναδική ευκαιρία που αναζητά ο Σνόουντεν ίσως να βρίσκεται στη Βενεζουέλα. Από τη Μόσχα όπου βρέθηκε χθες με αφορμή τη συνάντηση με τον ρώσο ομόλογό του, ο βενεζουελάνος Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο υποστήριξε ότι δεν μπορεί να πάρει τον Σνόουντεν μαζί του φεύγοντας, καθώς δεν έχει διαβιβαστεί αίτημα ασύλου στη χώρα του. Σε κάθε περίπτωση, ο Μαδούρο υπερασπίστηκε τη δράση του πρώην υπάλληλου των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. «Δεν σκότωσε ούτε τοποθέτησε κάποια βόμβα», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Αυτό που έκανε ήταν να πει μια μεγάλη αλήθεια. Του αξίζει η προστασία του κόσμου».

Πηγή: tanea.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών