18:52 | 24/7/13
Τουλάχιστον 72 δημοσιογράφοι έχουν απολυθεί, υποχρεωθεί να πάρουν άδεια, ή παραιτηθεί από τα μέσα ενημέρωσης στα οποία εργάζονταν κατά τις έξι εβδομάδες που ακολούθησαν την έναρξη των πρόσφατων αντικυβερνητικών ταραχών στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσε η Τουρκική Ένωση Δημοσιογράφων...
Η ανακοίνωση της Ένωσης Δημοσιογράφων προκάλεσε την έντονη αντίδραση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος την Τρίτη κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως πιέζει τα τοπικά μέσα ενημέρωσης σε καθεστώς αυτό-λογοκρισίας.
«Γιατί απολύετε δημοσιογράφους; Γιατί τους υποχρεώνεται να φύγουν με άδεια; Γιατί γράφουν κείμενα που δεν αρέσουν στα αφεντικά τους», δήλωσε ο κ. Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
«Πλέον, βρισκόμαστε ενώπιον μίας νέας περιόδου, όπου τα μέσα ελέγχονται από την κυβέρνηση και την Αστυνομία, και όπου οι περισσότεροι επικεφαλής των ΜΜΕ παίρνουν εντολές από πολιτικές Αρχές. [Θα είναι] μία περίοδος όπου κείμενα που εγκρίνονται από τις πολιτικές Αρχές δημοσιεύονται, και αυτά που δεν εγκρίνονται, λογοκρίνονται», συμπλήρωσε ο κ. Κιλιτσντάρογλου.
Κατά τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία βρίσκεται συχνά ανάμεσα στα κράτη-ουραγούς σε διάφορες έρευνες που μετρούν την ελευθερία του Τύπου.
Το Δεκέμβριο του 2012, αναφερόμενη στις συχνές συλλήψεις ή κρατήσεις εργαζόμενων στο χώρο του Τύπου, η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters Without Borders) χαρακτήρισε την Τουρκία ως τη «μεγαλύτερη φυλακή για δημοσιογράφους στον κόσμο».
Παράλληλα, σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπής Προστασίας Δημοσιογράφων (Committee to Protect Journalists), που δημοσιεύθηκε επίσης το Δεκέμβριο του 2012, η Τουρκία είναι ο «χειρότερος δεσμοφύλακας δημοσιογράφων στον κόσμο», με την οργάνωση να σημειώνει πως «η έντονη κυβερνητική πίεση οδήγησε ιδιοκτήτες ΜΜΕ να απολύσουν επικριτικούς δημοσιογράφους, και γέννησε εκτεταμένη αυτό-λογοκρισία κατά μήκος του επαγγέλματος».
Πηγή: skai.gr
Σχετικές ετικέτες:Κόσμος
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων