«Παρακινδυνευμένη η ερμηνεία ότι βρέθηκε ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου» | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

«Παρακινδυνευμένη η ερμηνεία ότι βρέθηκε ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου»

02:49 | 23/8/13
Η εκτίμηση αυτή «στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης» επισημαίνει το υπ. Πολιτισμού...

Στα δημοσιεύματα και στις ανακοινώσεις στα ΜΜΕ σχετικά με την ανασκαφή μεγάλου κτιστού περιβόλου του 4ου αι. π. Χ. στη θέση Καστά Αμφίπολης, που συνδέεται κατά πάσα πιθανότητα με τον Λέοντα της Αμφίπολης, απαντά η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το εύρημα της Αμφίπολης είναι οπωσδήποτε ιδιαίτερα σημαντικό, όμως, όπως τονίζεται, πριν προχωρήσει η ανασκαφική έρευνα, οποιαδήποτε ερμηνεία και πολύ περισσότερο οποιαδήποτε ταύτιση με ιστορικά πρόσωπα στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης και είναι παρακινδυνευμένη.

«Οι ανασκαφές στη θέση Καστά Αμφίπολης είχαν ξεκινήσει στη δεκαετία του '60 από τον αείμνηστο Δ. Λαζαρίδη και συνεχίζονται τα δύο τελευταία χρόνια από την ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με υπεύθυνη ανασκαφέα την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, Αικατερίνη Περιστέρη» αναφέρει η ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης.

Και συνεχίζει: «Οι έρευνες φέρνουν στο φως ιδιαίτερα σημαντικό κυκλικό περίβολο, που χρονολογείται με τα έως τώρα δεδομένα στο τέλος του 4ου αι. π.Χ. Πρόκειται για εξαιρετικά αξιόλογο κτιστό περίβολο που ορίζει χωμάτινο τύμβο και είναι κατασκευασμένος με βάσεις, ορθοστάτες, ανωδομή και επιστέψεις από λευκό μάρμαρο Θάσου. Έχει συνολικό ύψος 3 μ., διάμετρο 1,60μ. και υπολογιζόμενη περιφέρεια μήκους περίπου 500 μ., από τα οποία έχουν ανασκαφεί σήμερα τα 405μ.

Το μνημείο καταστράφηκε στα μεταγενέστερα χρόνια, με αποτέλεσμα αρκετά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη να μην βρίσκονται στη θέση τους. Η έρευνα της ΚΗ΄ ΕΠΚΑ εντόπισε αρχιτεκτονικά μέλη του μνημείου εγκατεσπαρμένα στην περιοχή του χώρου του Λέοντα της Αμφίπολης, πολλά από τα οποία είχαν ήδη επαναχρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της βάσης του και, επομένως, ο εντυπωσιακός περίβολος φαίνεται να συνδέεται με τον Λέοντα της Αμφίπολης, που κατά μία εκδοχή ήταν τοποθετημένος στην κορυφή του χωμάτινου τύμβου».

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα δημοσιεύματα έχουν συνδέσει την ανεύρεση του μνημειακού συγκροτήματος με τον τάφο της Ρωξάνης και του Αλέξανδρου Δ΄, σύζυγο και γιο αντίστοιχα του Μέγα Αλέξανδρου, καθώς και με τον ίδιο τον Μακεδόνα στρατηλάτη.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών