«Η κυβέρνηση θα πέσει από τη λαϊκή κινητοποίηση» | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

«Η κυβέρνηση θα πέσει από τη λαϊκή κινητοποίηση»

00:24 | 17/9/13
Επανέλαβε τη δέσμευση ότι όλοι όσοι αντισυνταγματικά και παράνομα απολύθηκαν θα ξαναβρεθούν στις θέσεις εργασίας τους...

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην τριήμερη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 78ης ΔΕΘ, σε αντίθεση με το μόλις πεντέμισι ωρών πέρασμα του πρωθυπουργού από την πόλη, εμφανίστηκε με τον αέρα και τη σιγουριά του αυριανού πρωθυπουργού, που θέλησε να αφιερώσει τον απαιτούμενο χρόνο για να μιλήσει στον κόσμο, να ακούσει τα προβλήματα των παραγωγικών τάξεων και να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις που επρόκειτο να του τεθούν.

Είναι αξιοσημείωτο ότι επέλεξε για την ανοιχτή ομιλία του την Παρασκευή το σύμβολο της πόλης, το Λευκό Πύργο, σημείο «παρθένο» σαν βήμα πολιτικών ομιλιών, ότι η συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης, και με ευρεία μάλιστα συμμετοχή τους, έγινε σε μια αίθουσα πολύ μεγαλύτερη από αυτήν στην οποία ο πρωθυπουργός εγκαινίασε υπό αστυνομική προστασία την 78η ΔΕΘ, ενώ απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στη χθεσινή -διάρκειας δυόμισι ωρών- συνέντευξη Τύπου, σε αντίθεση με τον Αντώνη Σαμαρά, που δεν τους «χάρισε» ούτε ένα σχόλιο στην ολιγόωρη επίσκεψή του στην πόλη.

Η πρώτη ερώτηση δόθηκε τιμητικά στην ΕΡΤ3, όπου δημοσιογράφοι και τεχνικοί συνεχίζουν για τρεις μήνες να μεταδίδουν πρόγραμμα διαδικτυακά, ενώ μετέδωσαν απευθείας και την ομιλία του Α. Τσίπρα, την περασμένη Παρασκευή.


Στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε για:


Εκλογές

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «και την άλλη Κυριακή να γίνουν εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις κερδίσει με απόλυτη πλειοψηφία». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά δεν θα πέσει από δολιοφθορά, όπως ο ίδιος υπονόησε σε μια συνέντευξή του. Θα πέσει από τη λαϊκή κινητοποίηση. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά τώρα μπροστά στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση το δίλημμα θα είναι ένα: Συνέχεια της πολιτικής του λάθους των Μνημονίων ή αλλαγή πορείας; Ή μια νέα κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας που θα βγάλει τη χώρα από την καταστροφική πολιτική της λιτότητας και θα ξαναφέρει την αξιοπρέπεια και την κυριαρχία στο λαό και στη χώρα; Αυτό θα είναι το δίλημμα.

Εχει διαμορφωθεί κλίμα συντριπτικής δυναμικής για τον ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και στο εκλογικό σώμα, γι' αυτό σπεύδουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι να αλλάξουν τους εκλογικούς νόμους για τις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και να ανοίξουν μια συζήτηση για το πώς θα κλέψουν τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και να αλλάξουν εκλογικούς νόμους τώρα και να μοιράσουν μεταξύ τους το bonus στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Η δυναμική θα πολλαπλασιαστεί όταν τεθούν με ωμό τρόπο, όπως τίθενται κάθε φορά πριν από την κάλπη, τα διακυβεύματα, τα διλήμματα. Αυτή η δυναμική που σήμερα μπορεί να μην εκφράζεται στο σύνολό της διότι ο κόσμος διακατέχεται από μια βουβή οργή, θα πάρει χαρακτηριστικά χιονοστιβάδας μόλις προκηρυχθούν οι εκλογές.


Μνημόνιο

Δεσμεύτηκε για επιτυχή επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, πάγωμα πληρωμής, αναστολή πληρωμής τόκων, κούρεμα του χρέους, διεκδίκηση του κατοχικού δανείου. «Από το Μνημόνιο δεν μπορεί να μας βγάλει κανένας άλλος, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος του, παρά μονάχα ο ελληνικός λαός», είπε. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μία λύση «win - win», επωφελής για όλους. Να εκπληρωθεί σε βάθος χρόνου ένα μέρος των υποχρεώσεων της Ελλάδας, αλλά να επιβιώσει η χώρα και να οδηγηθεί στην ανάπτυξη.


Πολιτικές ευθύνες

Είπε ότι οι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για την υπογραφή των Μνημονίων και ότι πρέπει να εξετασθούν πράξεις και παραλείψεις και για το πιθανό ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών. «Οσοι έχουν ευθύνη πρέπει να λογοδοτήσουν στους θεσμούς της ελληνικής δημοκρατίας, στην ελληνική Δικαιοσύνη», δήλωσε.


«Λεφτά υπάρχουν;»

Επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν εύκολες και ανώδυνες λύσεις, αλλά υπάρχουν λύσεις. Θα εξοικονομηθούν πόροι για την προστασία όσων βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, της εξαθλίωσης, της αναξιοπρέπειας. Η χώρα θα στηριχτεί στις δικές της δυνάμεις σε μια προοπτική ανόρθωσης της οικονομίας, ανάπτυξης, με σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές, στήριξη της παραγωγής.

Σε πρώτη φάση, μέσα από την αναδιανομή δημόσιων δαπανών, από την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, αλλά και από μια ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση που θα περάσει τα βάρη από τα φτωχά και χαμηλά οικονομικά στρώματα στους έχοντες και κατέχοντες.

Ανεξάρτητα πάλι από την έκβαση της διαπραγμάτευσης, να γίνουν σημαντικές διαρθρωτικές τομές ενίσχυσης της παραγωγικής βάσης της χώρας. Στους ανταγωνιστικούς τομείς, στους τομείς με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Στην πρωτογενή παραγωγή, στον τουρισμό, όχι με το μοντέλο των μεγάλων μονάδων του «all inclusive», αλλά με ήπια τουριστική ανάπτυξη. Στην έρευνα, την τεχνολογία και τις καινοτομίες, την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.


Νέος δανεισμός

«Δεν είναι λύση τα δάνεια πάνω στα δάνεια. Δεν είναι λύση ο νέος δανεισμός. Δεν πρόκειται να συναινέσουμε εμείς. Δεν πρόκειται να δεχτούμε νέο δανεισμό για να αποπληρώνουμε τα προηγούμενα δάνεια».


Σαμαράς

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «οβιδιακές μεταμορφώσεις», καθώς «ξεκίνησε από σφόδρα αντιμνημονιακός, πέρασε στην πολιτική της επαναδιαπραγμάτευσης, μόλις έγινε πρωθυπουργός ανακάλυψε ότι ήταν αμαρτωλός και πήγε στην κ. Μέρκελ και είπε "ουδείς αναμάρτητος". Και από αντιμνημονιακός σφόδρα έγινε μνημονιακότερος των μνημονιακών», δήλωσε. Πρόσθεσε ότι «ο κ. Σαμαράς θα φύγει μαζί με το Μνημόνιο από τη χώρα. Θα φύγει από την κυβέρνηση προφανώς. Και το Μνημόνιο θα φύγει και θα πάει στην Ιστορία, ως ένα πρόγραμμα που έσπειρε πόνο, εξαθλίωση, χωρίς κανένα οικονομικό αποτέλεσμα».


Κυβέρνηση

«Ο πολιτικός χρόνος αυτής της κυβέρνησης έχει ήδη εξαντληθεί και βρισκόμαστε στις καθυστερήσεις. Και το λέω αυτό διότι, ξέρετε, το πρόβλημα της κυβέρνησης αυτής είναι ότι εφαρμόζει μια πολιτική η οποία δεν είναι βιώσιμη, ένα οικονομικό πρόγραμμα το οποίο δεν είναι βιώσιμο».

Υπενθύμισε ότι ο Α. Σαμαράς έγινε πρωθυπουργός από εκλογές που έγιναν πολύ πριν εξαντληθεί η συνταγματικά καθορισμένη περίοδος, μετά την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου και την κυβέρνηση Παπαδήμα. «Οπως έχουν πέσει λοιπόν ήδη δύο μνημονιακές κυβερνήσεις, από την αντίδραση, την αντίσταση και τη διεκδίκηση του ελληνικού λαού, από την πλήρη αναντιστοιχία της εφαρμοζόμενης πολιτικής με τη λαϊκή επιθυμία, έτσι, σύντομα, θα πέσει και η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά».


Κινητοποιήσεις

Θα δοθούν όλες οι δυνάμεις για να αναπτυχθούν αγώνες διεκδίκησης των αιτημάτων του λαού. Τόνισε ότι «δεν υπάρχουν επιμέρους αγώνες, αλλά κάθε επιμέρους αγώνας σε όλα τα κοινωνικά μέτωπα πρέπει να έχει μια πολιτική στόχευση».


ΣΥΡΙΖΑ

Δήλωσε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να χάσουν την ψυχή, τις αρχές και τις αξίες τους, γιατί η ζωή και η πραγματικότητα τους επιβεβαιώνουν. «Ως εκ τούτου, εμείς νερό στο κρασί μας δεν πρόκειται να βάλουμε ακριβώς διότι πιστεύουμε ότι το κρασί μας είναι αυθεντικό και γνήσιο και είναι καλό κρασί».


Θεωρία δύο άκρων

Κατηγόρησε τον Α. Σαμαρά ότι την κατασκεύασε για ν' αντιμετωπίσει τη διείσδυση του ΣΥΡΙΖΑ σε ευρύτερα στρώματα και για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας μελλοντικής συνεργασίας της Ν.Δ. με την Ακροδεξιά. «Οποιος λοιπόν σήμερα παίρνει ίσες αποστάσεις από το Μανώλη Γλέζο από τη μια πλευρά και από τον κ. Μιχαλολιάκο από την άλλη, καλό είναι να κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέφτη», είπε.


Ιδιωτικοποιήσεις - ΕΥΑΘ

Επανέλαβε τη δέσμευσή του για επανεξέταση όλων των συμβάσεων ιδιωτικοποίησης και πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν τα νομικά μέσα γι' αυτή την επανεξέταση και την ακύρωση πράξεων και συμφωνιών, «οι οποίες βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον».

Συμμαχίες στις δημοτικές εκλογές: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει πρόσωπα με κριτήριο την εντιμότητα, την ικανότητα, την ανιδιοτέλεια και τη συμφωνία στις βασικές προγραμματικές θέσεις, σε συνδυασμούς που θα χαρακτηρίζονται από ριζοσπαστική διάθεση και αγώνα για σύγκρουση με τις μνημονιακές πολιτικές. «Είμαστε ανοιχτοί στη συζήτηση και στη διαβούλευση σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας με όλους και όλες όσοι σε αυτό το προσκλητήριο θα ανταποκριθούν».

Κατοχικό δάνειο: Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά τις εκλογές, είναι η συγκρότηση μιας πλατιάς Εθνικής Επιτροπής, με κορμό τη σημερινή Επιτροπή διεκδίκησης αξιοποιώντας προσωπικότητες, Ελληνες και ξένους, καθώς υπάρχει η πεποίθηση ότι σ' αυτή την προσπάθεια θα υπάρξει ευρύτατη υποστήριξη και από την Ευρώπη και τον κόσμο.


Αμυντική βιομηχανία

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προσανατολιστεί σε εξοπλισμούς «που συνήθως κρύβουν πολιτικές σκοπιμότητες και μίζες», αλλά σε μια αξιόπιστη ελληνική αμυντική βιομηχανία. Ανέφερε την πρόταση του Τμήματος Ναυπηγικής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και από το Τμήμα Ναυπηγών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για τη δυνατότητα κατασκευής πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία από ελληνική σχεδίαση, το λεγόμενο σχέδιο για το «εθνικό πλοίο», και τόνισε ότι θα προωθήσει την ανασυγκρότηση της εθνικής αμυντικής βιομηχανία, με θέσεις εργασίας, ώστε να γίνει ανταγωνιστική και με εξοικονόμηση κόστους.


Νεανική-επιστημονική αιμορραγία

Είναι πρώτιστος και εθνικής σημασίας στόχος για τον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει η διαρροή μυαλού και γνώσης. «Εμείς πιστεύουμε ότι βασικός παράγοντας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας είναι η ολόπλευρη στήριξη της έρευνας, των νέων τεχνολογιών, της καινοτομίας και της εκπαίδευσης. Η στήριξη των νέων ανθρώπων».


Εξυγίανση του δημόσιου τομέα

Οι αναγκαίες αλλαγές για να γίνει το Δημόσιο παραγωγικό και αξιοκρατικό, θα γίνουν με σύμμαχο το δημόσιο υπάλληλο. Με αποκατάσταση των αδικιών. Επανέλαβε τη δέσμευση ότι όλοι όσοι αντισυνταγματικά και παράνομα απολύθηκαν θα ξαναβρεθούν στις θέσεις εργασίας τους.


Γεωργία - κτηνοτροφία

Θα εθνικοποιηθούν οι τράπεζες κι αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στις γαίες που έχουν υποθηκευτεί στην Αγροτική Τράπεζα και σήμερα έχουν περάσει στην Τράπεζα Πειραιώς να απελευθερωθούν και να καλλιεργηθούν. Θα ενισχυθεί η παραγωγή.


ΜΜΕ

Ριζική αναδιάρθρωση του τοπίου στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Θα εφαρμοστεί ο νόμος «δεν μπορεί να μην υπάρχουν μόνιμες άδειες, δεν μπορεί να μην εκπληρώνουν όπως κάθε επιχείρηση τις υποχρεώσεις τους και να δανειοδοτούνται», είπε ο Α.Τσίπρας. Υπογράμμισε επίσης ότι η ΕΡΤ θα ξανανοίξει, θα γίνει ανταγωνιστική και ισχυρή, πλουραλιστική, σύγχρονη και έγκυρη.


Επιθέσεις από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

Την άποψη ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «μπερδεύει το χρηματοδοτικό κενό με το δημοσιονομικό κενό και επικαλείται εκτιμήσεις σε βάρος της Ελλάδας προερχόμενες από αριστερούς υποψηφίους στη Γερμανία» διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αντιδρώντας στην ομιλία του Αλ.Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Κατά τον Σ. Κεδίκογλου, πρόκειται περί απόψεων που ουδείς υιοθετεί και θεωρεί ότι ο κ. Τσίπρας κατέφυγε σε «ένα σωρό ανακρίβειες» προκειμένου να καταλήξει στο επιχείρημα «να μιμηθούμε τη Βολιβία».

Στη σκληρή δήλωσή του, για άλλη μια φορά επιτίθεται προσωπικά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντάς του σύγχυση, ψέματα και αντιφάσεις. «Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί καν να καταλάβει τι λένε οι δημοσκοπήσεις, ειδικά για τον ίδιο και το κόμμα του. Πώς να καταλάβει τι λένε τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία;» αναρωτήθηκε ο ίδιος.


«Χωρίς θέσεις»

Για «πολιτικό κενό θέσεων, που προσπάθησε να κρύψει πίσω από την οξύτητα των εκφράσεών του» έκανε λόγο ο άλλος εταίρος της κυβέρνησης. «Από τη μια θέλει πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ από την άλλη δεν θέλει καμία αλλαγή στο κράτος. Από τη μια θέλει να εκταμιευθεί όλο το δάνειο που παίρνει η Ελλάδα στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης με τους εταίρους της, ενώ από την άλλη εξαγγέλλει μονομερή καταγγελία αυτής της δανειακής σύμβασης», σημειώνεται από το ΠΑΣΟΚ.

Για τη Χαριλάου Τρικούπη το δίλημμα είναι ανάμεσα σε μια δύσκολη αλήθεια, που οδηγεί στην έξοδο από το Μνημόνιο, και τα «εύκολα και επικίνδυνα ψέματα», που οδηγούν σε ακόμη βαθύτερη κρίση.

Και καταλογίζουν στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ πολιτικό εμπόριο με την αγωνία του ελληνικού λαού και ότι θέτει σε κίνδυνο τις σκληρές θυσίες των τελευταίων ετών.

Το ΚΚΕ δεν αντέδρασε μετά την ομιλία του Αλ. Τσίπρα. Ωστόσο ο Δ. Κουτσούμπας, μία ημέρα νωρίτερα, μιλώντας στο 39ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, κάλεσε τους πολίτες να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη σε «επίδοξους σωτήρες που θέλουν το λαό θεατή-χειροκροτητή του νέου δίπολου που διαμορφώνεται» ή τον θέλουν να «παλεύει για την επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση που θα του κάτσει στο σβέρκο».


Η ερώτηση της «Ε» για το Σύνταγμα

Σ.ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών είναι αντίγραφο του άρθρου 86 του Συντάγματος. Αν δεν καταργηθεί αυτό το άρθρο, ο νόμος συνεχίζει να ισχύει. Τι θα κάνετε επ' αυτού; Πόσο ψηλά είναι στην ατζέντα σας η αναθεώρηση του Συντάγματος;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: «Θεωρώ ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική δύναμη που θα ισχυριστεί, έστω, ότι αυτό δεν πρέπει ν' αλλάξει και ότι, αν γινόταν ένα δημοψήφισμα, θα είχαμε τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών να υποστηρίζουν ότι πρέπει ν' αλλάξει. Εγώ, λοιπόν, συνταγματολόγος δεν είμαι, το ξέρετε καλά αυτό, άλλοι είναι συνταγματολόγοι κι έχουν κάνει το Σύνταγμα κουρέλι, αλλά πιστεύω βαθιά ότι ακόμα και το Σύνταγμα αλλάζει ή μπορεί ν' αλλάξει αν υπάρχει πολιτική βούληση ν' αλλάξει. Τα πάντα δηλαδή, κατά την άποψή μας, είναι θέμα πολιτικής βούλησης και πολιτικών λύσεων.

Εμείς, λοιπόν, δεν σας το κρύβω ότι απασχοληθήκαμε εκτεταμένα όχι μονάχα στα κομματικά μας συλλογικά όργανα, αλλά απευθυνόμενοι και σε επιστήμονες, σε μια επιτροπή 33 επιστημόνων που συγκροτήσαμε το προηγούμενο διάστημα, με τις αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο Σύνταγμα. Και έχουμε καταλήξει σε ορισμένα συμπεράσματα, τα έχουμε δώσει και στη δημοσιότητα.

Βασικό, λοιπόν, συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην αλλαγή του άρθρου 86, βασικό συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε αλλαγές που θα βαθαίνουν τη δημοκρατία, που θα δίνουν το λόγο στους πολίτες, σε αλλαγές, ακόμα ακόμα και τολμηρές προτάσεις, όπως η ανακλητότητα των αιρετών, το δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο), η δυνατότητα να νομοθετεί και ο λαός μέσα από έναν αριθμό υπογραφών, η άρση των προνομίων στους βουλευτές και τους εκλεγμένους. Αλλαγές οι οποίες πιστεύουμε ότι είναι ώριμες και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θα τις επικροτήσει.

Τώρα μη με ρωτήσετε για λεπτομέρειες, μη θέλετε να τα πούμε όλα σήμερα, ας μας δώσει τη δυνατότητα ο ελληνικός λαός να σχεδιάσουμε την αλλαγή του πολιτικού συστήματος και να μας δώσει και τη δυναμική, γιατί όλα αυτά γίνονται αν υπάρχει και μια δυναμική, δεν γίνονται εν κενώ κι όλα αυτά θα τα σχεδιάσουμε νομίζω.

Αλλά θέλω να καταλήξω με μια φράση την οποία την έχω ξαναπεί. Η εναλλαγή στην κυβέρνηση που θα έχουμε το επόμενο διάστημα δεν θα είναι μια απλή εναλλαγή. Εχω πει κατά καιρούς ότι στην πραγματικότητα θ' αλλάξουμε το καθεστώς της μεταπολίτευσης. Θα είναι δομική η αλλαγή. Συνεπώς τέτοιου είδους μεγάλες, βαθιές πολιτικές, ακόμα και συνταγματικές αλλαγές, θα τις προτάξουμε».

Πηγή: enet.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών