«Στις ΗΠΑ ξέρουν ότι τώρα πρέπει να επενδύσουν στην Ελλάδα» | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

«Στις ΗΠΑ ξέρουν ότι τώρα πρέπει να επενδύσουν στην Ελλάδα»

17:09 | 1/9/13
Τζιμ Χάνος: Υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση ότι τα χειρότερα πέρασαν...

Για την προοπτική των επενδύσεων στην Ελλάδα, αλλά και για την εικόνα που έχουν σχηματίσει οι Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες σχετικά με την ελληνική οικονομία μιλά σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» ο Τζιμ Χάνος, ένας εκ των πρωταγωνιστών της Γουόλ Στριτ, αν και με αμφιλεγόμενη φήμη και ο άνθρωπος που θεωρείται ο πιο επιτυχημένος «παίκτης» του short selling, μιας κερδοσκοπικής τεχνικής που αφορά στον δανεισμό και τη μεταπώληση μετοχών επιχειρήσεων.

Ο ίδιος, πριν από μερικές εβδομάδες, συνάντησε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ και αντάλλαξαν απόψεις για την Ελλάδα αλλά και τις προθέσεις των ομογενών να επενδύσουν εδώ.

«Συνάντησα τον πρωθυπουργό σας, δύο φορές, κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ», λέει ο κ. Χάνος. «Ηρθε να μιλήσει σε ένα γκρουπ επενδυτών, πριν συναντήσει τον πρόεδρο Ομπάμα. Ηταν ένα σχετικά "κλειστό" meeting, ήμασταν στο δωμάτιο γύρω στα 20 άτομα, οι περισσότεροι fund managers. Δύο μέρες αργότερα συμμετείχα ως καλεσμένος σε ένα τραπέζι με οικοδεσπότη τον κ. Λιβέρη, εκ μέρους του πρωθυπουργού».

Όπως δηλώνει ο κ. Χάνος, ήδη ορισμένοι επιχειρηματίες έχουν προβεί σε επενδύσεις στη χώρα μας εδώ και έξι μήνες.
«Εγώ γνωρίζω το ελληνικό στόρι αρκετά καλά. Κάποιοι, δίπλα στους οποίους καθόμουν, σας πληροφορώ ότι είναι πολύ γνωστά και ισχυρά επιχειρηματικά ονόματα των ΗΠΑ. Και ορισμένοι από αυτούς έχουν ήδη προβεί σε αρχικές επενδύσεις εδώ και έξι μήνες. Ειλικρινά πιστεύω ότι υπάρχει η αίσθηση σε ανθρώπους του περιβάλλοντός μου ότι η ώρα για να επενδύσουν στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, είναι ακριβώς τώρα. Βλέπω πολλούς ισχυρούς και διορατικούς επενδυτές να έρχονται στην Αθήνα, να μιλούν με μεγάλες εταιρείες, άλλωστε κι εγώ θα έχω σχετικές συναντήσεις στην ελληνική πρωτεύουσα.

Υπάρχει μια διαρκώς αυξανόμενη αίσθηση ότι τα χειρότερα για την Ελλάδα πέρασαν» δηλώνει ο κ. Χάνος, ενώ στην ερώτηση ποια είναι εκείνη η βασική συνθήκη που θα πείσει τους επενδυτές να μην κάνουν πίσω την τελευταία στιγμή, αλλά να «προχωρήσουν» αποφασιστικά στις επενδύσεις τους, απαντά:

«Η πολιτική κατάσταση στη χώρα. Οι επενδυτές, για να έχουν εμπιστοσύνη, θέλουν να έχουν απέναντί τους μια σταθερή κυβέρνηση. Αλλωστε κι εγώ νομίζω ότι τα θέματα της ΕΕ είναι περισσότερο πολιτικά απ' ό,τι οικονομικά. Είναι ο Βορράς εναντίον του Νότου; Είναι η Γερμανία εναντίον όλων των άλλων; Αυτά είναι πολιτικά ερωτήματα, όχι οικονομικά.

O κ. Χάνοs επισκέπτεται συχνά τη χώρα και παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις που την αφορούν. Ενα από τα ζητήματα που σπεύδει να θίξει είναι αυτό του τουρισμού, ακριβώς επειδή πιστεύει ότι εκεί υπάρχει ένας ανεκμετάλλευτος θησαυρός: «Πρέπει να κάνετε πιο πολλά! Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι σε όλον τον κόσμο που δεν ξέρουν πόσο όμορφη είναι η Ελλάδα. Πρέπει να το μάθουν, να τους το πείτε! Είναι αστείο γιατί κάθε χρόνο που έρχομαι στην Ελλάδα προσπαθώ να φέρω μαζί μου και κάποιους καινούργιους φίλους μου που δεν την έχουν επισκεφθεί ποτέ. Οπότε ακούω πολλούς ανθρώπους να λένε: "Δεν πιστεύω ότι είμαι 45 χρόνων και δεν έχω έρθει ποτέ την Ελλάδα! Αυτό το μέρος είναι φανταστικό!".

Και κάτι που πάντοτε υποστήριζα είναι ότι η Ελλάδα είναι ένα μέρος που έχει όχι μόνο τον ήλιο και τη θάλασσα, αλλά επίσης ζεστούς ανθρώπους, καταπληκτική κουζίνα, τρομερή ιστορική σημασία, μέρη με φοβερή νυχτερινή ζωή. Με δυο λόγια, τα έχει όλα. Όποιον φέρνω εδώ, "εθίζεται" στην Ελλάδα» καταλήγει ο Τζιμ Χάνος.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών