17:27 | 9/10/13
Την κατάργηση από το 2014 των τεκμηρίων διαβίωσης για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, και στη θέση τους έρχεται το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. Τα τεκμήρια διαβιώσης θα συνεχίσουν να ισχύουν ωστόσο για τους ελεύθερους επαγγελματίες...
Τα εισοδήματα των φορολογουμένων από το 2014 θα προσδιορίζονται βάσει των πραγματικών δαπανών και όχι τεκμαρτά. Προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να προσδιορίσει τα πραγματικά εισοδήματα, θα υποχρεώσει όλους τους φορολογουμένους να δηλώσουν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Φέτος, δηλαδή, είναι η τελευταία χρονιά που ισχύουν τα τεκμήρια για κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες, ιδιωτικά σχολεία και οικιακές βοηθούς. Σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Star, o υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε άδικα τα τεκμήρια, ωστόσο σημείωσε ότι θεσμοθετήθηκαν σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για να τιθασευθεί η φοροδιαφυγή κυρίως από τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Από το νέο έτος ενεργοποιείται το περιουσιολόγιο, μέσω του οποίου καθιερώνεται ο ηλεκτρονικός έλεγχος του «πόθεν έσχες» για την ακίνητη και κινητή περιουσία όλων των φορολογουμένων και θα παρακολουθούνται όλες οι συναλλαγές και η καταναλωτική συμπεριφορά τους.
«Οταν έχεις περιουσιολόγιο, μπορείς να συγκρίνεις εισόδημα και περιουσία, οπότε δεν χρειάζεσαι τεκμήρια. Από τη στιγμή που θα έχουμε την πλήρη εικόνα της αύξησης της περιουσίας και του ύψους των εισοδημάτων του κάθε φορολογουμένου, δεν θα έχουν κανένα λόγο ύπαρξης τα τεκμήρια. Τα τεκμήρια είχαν λογική ύπαρξης που είναι ξεπερασμένη», είχε δηλώσει πριν από περίπου ένα έτος ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών δεν ήταν έτοιμο να θέσει σε εφαρμογή το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.
Οπως προκύπτει από τα ανωτέρω, τα εισοδήματα των φορολογουμένων από το 2014 θα προσδιορίζονται βάσει των πραγματικών δαπανών και όχι τεκμαρτά. Προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να προσδιορίσει τα πραγματικά εισοδήματα θα υποχρεώσει όλους τους φορολογουμένους να δηλώσουν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Δηλαδή, θα δηλωθούν όλα τα ακίνητα και τα κινητά περιουσιακά στοιχεία, καθώς και οι αποταμιεύσεις (τραπεζικές καταθέσεις, επενδύσεις σε ομόλογα, μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα). Τα δεδομένα αυτά θα ελέγχονται από το υπουργείο Οικονομικών.
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στο θέμα των πλειστηριασμών, τονίζοντας πως για την πρώτη κατοικία θα τεθούν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις και «ο φτωχός που έχει κτυπηθεί από την ύφεση δεν θα χάσει το σπίτι του».
Στο μεταξύ, χθες, ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στους Financial Times ανέφερε ότι «θα αντισταθούμε σε πιέσεις για επιβολή οριζόντιων δημοσιονομικών μέτρων», υπογραμμίζοντας πως πρέπει να βαθύνουν και να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Πάντως, σε προχθεσινές του δηλώσεις υποστήριξε πως ενδεχόμενο νέο δάνειο δεν σημαίνει απαραίτητα νέο Μνημόνιο για τη χώρα, ενώ σημείωσε πως η εκτίμηση για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ είναι υποεκτιμημένη.
«Καινούργιο δάνειο δεν σημαίνει χρεοκοπία. Εξαρτάται τι σημαίνει νέο Μνημόνιο. Και άλλες χώρες δανείστηκαν, δεν σημαίνει ότι είναι υπό την εποπτεία των δανειστών», υπογράμμισε και τάχθηκε υπέρ της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, με χαμηλότερο επιτόκιο.
Ο κ. Στουρνάρας, ερωτηθείς για το πότε θα φύγει η τρόικα από την Ελλάδα, είπε πως αυτό θα γίνει «όταν μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας και να βγούμε μόνοι μας στις αγορές. Δεν θέλω να κάνω τον μάντη, αλλά αυτό θα γίνει σύντομα».
Τέλος, είπε πως οι πιστωτές μας δέχονται ότι η χώρα μας θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, που ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για νέα ελάφρυνση χρέους στη βάση της συμφωνίας του Eurogroup τον περασμένο Νοέμβριο.
Σχετικά άρθρα