14:22 | 9/10/13
Οργανωμένη διαγραφή του ελληνικού χρέους, η οποία θα συνοδευτεί με δικλίδες ασφάλειας απο τους δανειστές και με απαραίτητη προϋπόθεση την αξιόπιστη εφαρμογή του προγράμματος, ζητεί το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην έκθεση που συνέταξε...
Η έκθεση αφορά το δημόσιο χρέος μετά το τέλος του μνημονίου το 2014.
Στην έκθεση τονίζεται ότι οι προοπτικές μεγέθυνσης της χώρας είναι δυσμενείς, παρά τις επίσημα διατυπωμένες προσδοκίες για ανάκαμψη το 2014, λόγω ασθενούς εξαγωγικής βάσης,, των πολιτικών αβεβαιοτήτων και της συνεχιζόμενης λιτότητας στη χώρα.
«Η μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας δεν λύνει το πρόβλημα χρέους της χώρας», υποστηρίζει η έκθεση. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, είναι «ψευδαίσθηση ότι η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές το 2014 για να καλύψει με λογικούς όρους τις ανάγκες χρηματοδότησης του χρέους συν τυχόν έκτακτες ανάγκες».
Το χρέος θα παραμείνει ως Δαμόκλειος σπάθη πάνω από την ελληνική οικονομία
«Οι ελαφρύνσεις είναι μεν αναγκαίες αλλά δεν αρκούν για μια οριστική λύση του προβλήματος και αφήνουν την Ελλάδα έκθετη στις απροσδόκητες διαταραχές της διεθνούς και ευρωπαϊκής οικονομίας»
Επισημαίνεται επίσης ότι « το χρέος θα παραμείνει ως Δαμόκλειος σπάθη πάνω από την ελληνική οικονομία, θα επηρεάζει αρνητικά τις προσδοκίες των οικονομικών παραγόντων και θα εμποδίζει την επιστροφή στις αγορές».
Με βάση την έκθεση πάντως, θεωρείται ότι η σταθεροποίηση του χρέους και πολύ περισσότερο η φιλόδοξη μείωσή του στο 110% από το επίπεδο 175,5% του ΑΕΠ το 2013, διευκολύνεται αν υπάρξει περικοπή του αποθέματος του χρέους (stock relief).
Σχετικές ετικέτες:Οικονομία
Σχετικά άρθρα