ΔΝΤ: Υφεση 4,2% στην Ελλάδα το 2013 | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

ΔΝΤ: Υφεση 4,2% στην Ελλάδα το 2013

13:04 | 9/10/13
Ύφεση στο 4,2% για τo 2013 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα στην έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει αναθεωρήσει την εκτίμηση για ύφεση της τάξης του 4%...

Για το 2014 ωστόσο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ανάπτυξη 0,6%.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ ο πληθωρισμός θα είναι αρνητικός κατά 0,8% το 2013 και αρνητικός κατά 0,4% το 2014.

Όσον αφορά την ανεργία, το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα υποχωρήσει στο 26% το 2014. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών προσδιορίζεται σε 1% του ΑΕΠ και 0,5% του ΑΕΠ για το 2013 και το 2014 αντίστοιχα.


Αναλυτικά:

Το ΔΝΤ προβλέπει σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας, με το ρυθμό ανάπτυξης να φθάνει στο 2,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2014, έναντι ύφεσης 2,6% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013. Ο πληθωρισμός προβλέπεται ότι θα παραμείνει σε αρνητικό επίπεδο και το επόμενο έτος (-0,8% έναντι -0,4% το 2013). Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 0,5% του ΑΕΠ το 2014 από 1% του ΑΕΠ φέτος.

Η έκθεση αναφέρει ότι έχει γίνει ήδη προσαρμογή μέσω της μείωσης του κόστους, ιδιαίτερα στην Ελλάδα και την Ιρλανδία. «Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος έχει μειωθεί σημαντικά στις ελλειμματικές χώρες από τότε που άρχισαν την προσαρμογή τους με πιο μεγάλες προσαρμογές στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, στη βάση κερδών στην παραγωγικότητα και μειώσεων των μισθών».

Κατά την πορεία αυτών των προσαρμογών κόστους, σημειώνει το ΔΝΤ, «η ανταγωνιστικότητα ως προς τις τιμές των εξαγόμενων προϊόντων άρχισε να βελτιώνεται, αλλά συγκρατημένα. Αυτό οφείλεται στο ότι στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και σε κάποιο βαθμό και την Ισπανία αυξήθηκαν τα περιθώρια των εξαγωγέων από την έναρξη της κρίσης». Αυτό σημαίνει, προσέθεσε το Ταμείο, ότι «οι επιχειρήσεις στον τομέα των εμπορεύσιμων προϊόντων άρχισαν να αυξάνουν και πάλι την κερδοφορία τους, κάτι που αναμένεται να αυξήσει την ελκυστικότητα του τομέα αυτού και να στρέψει την παραγωγή προς αυτόν».

«Η ανάπτυξη, επισημαίνεται, αρχίζει να εμφανίζεται και πάλι στην Ευρωζώνη, αλλά είναι πολύ ασθενής. «Η ανεργία είναι πολύ υψηλή και κοινωνικές και πολιτικές εντάσεις εξασθενούν στην Ευρωζώνη τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων. Κρίσιμης σημασίας είναι δράσεις για την αποκατάσταση της υγείας του χρηματοπιστωτικού τομέα και την ενίσχυση της υποδομής του, προκειμένου να διασφαλισθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να ενισχυθεί η ανάκαμψη. Επιπλέον, η συνέχιση της βραχυπρόθεσμης στήριξης της ζήτησης και βαθύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της δυνητικής παραγωγής είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης», σημειώνει η έκθεση.

Το ΔΝΤ τονίζει ιδιαίτερα την ανάγκη να υπάρξει μία πιο πλήρης τραπεζική ένωση στην Ευρωζώνη και προβλέπει ότι το 2014 η οικονομία της θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1% έναντι ύφεσης 0,5% το 2013. Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, το Ταμείο θεωρεί ότι είναι αναγκαία μεγαλύτερη χαλάρωσή της από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, περιλαμβανομένης της περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων.


Στο 2,9% η παγκόσμια ανάπτυξη 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη την περίοδο 2013-2014, για έκτη φορά κατά σειρά από τις αρχές της περασμένης χρονιάς, λόγω των επιδεινούμενων οικονομικών προοπτικών στις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, περιλαμβανομένων της Κίνας, της Ινδίας και της Ρωσίας.

Διόρθωσε την εκτίμησή του για την ανάπτυξη φέτος σε παγκόσμιο επίπεδο στο 2,9% από 3,2% τον Ιούλιο. Η πρόβλεψη του Ταμείου για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2014 αναθεωρήθηκε προς το χειρότερο κατά -0,2%, στο 3,6%.

Για το 2014 στην ομάδα αυτή κρατών το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ανάπτυξη χαμηλότερη κατά 0,4% από ό,τι πριν από τρεις μήνες, στο 5,1%. Ανάμεσα στις πιο σημαντικές μεταβολές των προβλέψεων ήταν αυτή για την Ινδία στο 3,8% (-1,8%)· για το Μεξικό, στο 1,2% (-1,7%)· για τη Ρωσία, στο 1,5% (-1%)· και για την περιφέρεια της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, στο 2,1% (-0,9%).

Το Ταμείο πρόβλεψε ότι η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, θα αναπτυχθεί κατά 7,6% το 2013 (-0,2% σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις της), ενώ μείωσε επίσης την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη του κινεζικού ΑΕΠ την επόμενη χρονιά στο 7,3% (-0,4%).

Οι ΗΠΑ θα αναπτυχθούν με ρυθμό 1,6% το 2013 και 2,6% το 2014. Ο κ. Μπλανσάρ προειδοποίησε ότι θα υπάρξει «αναταραχή» σε ότι αφορά τα μακροπρόθεσμα επιτόκια σε διεθνές επίπεδο καθώς η αμερικανική ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα, η Fed, αναμένεται να αρχίσει την από πολλού αναμενόμενη ελάττωση των αγορών κρατικών ομολόγων στις οποίες προβαίνει.

Αναλυτικά όλη η έκθεση ΕΔΩ

Πηγή: skai.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών