Η δικογραφία, οι ευθύνες, οι «εκπλήξεις» | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Η δικογραφία, οι ευθύνες, οι «εκπλήξεις»

17:54 | 6/10/13
Με τον επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο και άλλους δύο βουλευτές του κόμματος (Χρ. Παππά και Γιαννη Λαγό) στις φυλακές και άλλους τρεις έξω με περιοριστικούς όρους (Κασιδιάρης, Παναγιώταρος, Μίχος) έπεσε η αυλαία της πρώτης φάσης των δικαστικών ερευνών για τον φάκελο της εγκληματικής δράσης της Χ.Α...

Η δικαστική έρευνα που ξεκίνησε από τον Αρειο Πάγο και οδήγησε σε μπαράζ συλλήψεων κλιμακώθηκε με τις απολογίες των εμπλεκομένων και τα βαριά κατηγορητήρια που συνέταξαν οι ανακριτές. Οι τελευταίοι, αδιάκοπα, επί τρία μερόνυχτα έπαιρναν απολογίες για το αδίκημα της συγκρότησης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Τα βαριά κατηγορητήρια των ανακριτών, που βασίζονται στην παραδοχή ότι έχει συγκροτηθεί επιχειρησιακός τομέας μέσα στη Χ.Α., κατά τα ναζιστικά πρότυπα και το δόγμα της «Αρχής του Ηγέτη», με αυστηρή ιεραρχία, δομή και προγραμματισμένες πάντα επιθέσεις, είχαν εμπλουτιστεί από δεκάδες μαρτυρίες. Τα πιο πολύτιμα στοιχεία όμως προέκυψαν από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Το ναζιστικό καταστατικό της Χρυσής Αυγής, που αποτελεί τον καμβά και το πλαίσιο για την παραστρατιωτικού τύπου και ναζιστικής έμπνευσης δράση της, επιβεβαιώθηκε από τα στοιχεία της δικογραφίας. Τα τηλέφωνα που «μίλησαν» μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα κατέδειξαν πως όσα «λέει» το καταστατικό για την ιεραρχία και την «τυφλή τήρηση των εντολών», στην πράξη εφαρμόστηκαν απαρεγκλίτως και στη δολοφονία Φύσσα.

Ετσι, οι δικαστικές αρχές έφθασαν απευθείας στον Νίκο Μιχαλολιάκο, ο οποίος ως «αδιαμφιβήτητος ηγέτης με απεριόριστη εξουσία», κατά το καταστατικό συντονίζει και ενημερώνεται για όλα. Και στη δολοφονία Φύσσα είναι εκείνος που βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας και ενημερώνεται για το περιστατικό, στις 12.37 εκείνο το βράδυ, με κλήση που δέχεται από τον βουλευτή Γιάννη Λαγό στο κινητό του τηλέφωνο.

Κι ενώ τα κατηγορητήρια των ανακριτών Σπ. Γεωργουλέα και Χρ. Παπακώστα περιγράφουν με στοιχεία την εμπλοκή των βουλευτών, του Νίκου Μιχαλολιάκου και μεσαίων στελεχών της Χ.Α. στην εγκληματική της δράση, οι πρώτες απολογίες των Ηλ. Κασιδιάρη, Ηλ. Παναγιώταρου και Ν. Μίχου οδήγησαν σε απόφαση για επιβολή μόνον περιοριστικών όρων σε αυτούς και όχι προσωρινής κράτησης. Η απόφαση των ανακριτών, που λαμβάνεται το πρωί της Τετάρτης έπειτα από ολονύχτιες απολογίες, προκάλεσε έκπληξη και πολιτικές εκτιμήσεις που οδήγησαν ορισμένους ακόμα και σε προσεγγίσεις του τύπου ότι «τα στοιχεία της δικογραφίας είναι στον αέρα».

Ωστόσο, η απόφαση περί επιβολής μόνο περιοριστικών όρων στους τρεις βουλευτές, που αιφνιδίασε και επικρίθηκε σφοδρά από δικαστές και εισαγγελείς όλων των βαθμίδων, δεν σημαίνει ότι η κατηγορία δεν είναι «δεμένη» και τα στοιχεία ανεπαρκή. «Περιοριστικοί όροι», δήλωνε ανώτατη δικαστική πηγή, «επιβάλλονται μόνον όταν οι ανακριτές κρίνουν επαρκή τα επιβαρυντικά στοιχεία. Ποτέ δεν επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα σε αθώους».

Η εκτίμηση των ανακριτών, ωστόσο, ότι δηλαδή δεν είναι ύποπτοι να διαπράξουν άλλα αδικήματα, διαψεύστηκε «πριν αλέκτορα φωνήσαι...». Μόλις ο Ηλίας Κασιδιάρης εξήλθε του ανακριτικού γραφείου επιτέθηκε σε τηλεοπτικά συνεργεία και φωτογράφους. Οι εικόνες αυτές έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Πάντως, τόσο στον Αρειο Πάγο όσο και στην Εισαγγελία του, οι χειρισμοί των ανακριτών προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις. Ευθύνες, σύμφωνα με πληροφορίες, επέρριπταν ανώτατοι δικαστικοί και εισαγγελείς, όχι μόνον στους ανακριτές και τους εισαγγελείς που μετείχαν στις απολογίες, αλλά και στους προϊσταμένους των δικαστικών υπηρεσιών που δεν φρόντισαν να τους παρέχουν βοήθεια, καθώς εργάστηκαν αδιάκοπα επί τέσσερα εικοσιτετράωρα. Δικαστικές πηγές επέρριπταν ευθύνη στον ανακριτή κ. Σπ. Γεωργουλέα ότι κατέληξε σε αυτήν την απόφαση χωρίς να προσμετρήσει τη βαρύτητα της υπόθεσης και μένοντας μόνον στο τυπικό στοιχείο της εκτίμησης ότι οι τρεις βουλευτές δεν ήταν ύποπτοι να διαφύγουν ή να «ξανακάνουν τα ίδια».

Κι ενώ η επιβολή περιοριστικών όρων για τους τρεις παρ’ ολίγον να προκαλέσει πολιτικό σεισμό, οι προφυλακίσεις που ακολούθησαν την επομένη για τον Νίκο Μιχαλολιάκο και τον Χρήστο Παππά προσέδωσαν άλλη τροπή στα γεγονότα. Με την προφυλάκιση Μιχαλολιάκου, που στηρίχθηκε, πέραν των άλλων, και στα επιβαρυντικά στοιχεία της δικογραφίας, δηλαδή ότι ενημερώθηκε μετά τον φόνο Φύσσα, η ανακριτική διαδικασία κορυφώθηκε. Η αυλαία έπεσε με την προφυλάκιση Παππά, στέλνοντας στον Κορυδαλλό τρεις από τους έξι συνολικά που κατηγορήθηκαν ως «ο σκληρός πυρήνας» της παραστρατιωτικής και εγκληματικής δράσης της Χ.Α.

Τη σκυτάλη των ερευνών για τον φάκελο της Χ.Α. θα αναλάβει στη συνέχεια εφέτης ανακριτής που θα οριστεί, καθώς η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη ήδη δρομολογεί διαδικασίες για σύγκληση τις επόμενες ημέρες της Ολομέλειας των Εφετών. Αλλωστε, όπως δήλωνε αρμόδια δικαστική πηγή στην «Κ», «η έρευνα είναι μόλις στην αρχή και ακόμα βρισκόμαστε στο ξημέρωμα…».

Πηγή: skai.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών