13:46 | 6/10/13
Ποιοι πήραν τις κρίσιμες αποφάσεις και ποιοι δέχθηκαν κριτική...
Δύο εισαγγελικοί λειτουργοί και δύο δικαστές σήκωσαν το βάρος των ερευνών για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής και οδήγησαν στην προφυλάκιση του γενικού γραμματέα Νίκου Μιχαλολιάκου, των βουλευτών της Χρήστου Παππά και Γιάννη Λαγού αλλά και του «πυρηνάρχη» της Νίκαιας Γιώργου Πατέλη.
Η διερεύνηση της πολύκροτης υπόθεσης ξεκίνησε με εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη προς τον αντιεσαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη, ο οποίος με τη σειρά του συνέταξε 9σέλιδο πόρισμα το οποίο άνοιξε το δρόμο για τις συλλήψεις. Το βαρύ ανακριτικό έργο ανατέθηκε στους προέδρους Πρωτοδικών Σπυρίδωνα Γεωργουλέα και Χρήστο Παπακώστα, τακτικό ανακριτή και αναπληρωματικό, οι οποίοι και έλαβαν τις αποφάσεις για τις προφυλακίσεις των υψηλόβαθμων στελεχών της Χρυσής Αυγής.
Η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» σκιαγραφεί τις προσωπικότητες και την καριέρα των εμπλεκόμενων εισαγγελικών λειτουργών και δικαστών.
Ευτέρπη Κουτζαμάνη
Μεγάλη είναι η αγάπη της για την πατρίδα της τη Λέσβο. Όπως λένε οι συνάδελφοί της, σε όλη την πορεία της στον εισαγγελικό κλάδο ήταν καθαρά υπηρεσιακή ενώ σε κάθε υπόθεση που την απασχολεί λαμβάνει πάντα υπόψη της την ανθρώπινη διάσταση. Βασικό στοιχείο του χαρακτήρα της, σύμφωνα με νεότερους συναδέλφους της που μίλησαν στην εφημερίδα, είναι η απλότητα. Η κ. Κουτζαμάνη είναι η πρώτη γυναίκα που εισήλθε, το 1975, στον εισαγγελικό κλάδο και η πρώτη γυναίκα που τοποθετήθηκε στην ανώτατη εισαγγελία της χώρας, την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Στην επαγγελματική της καριέρα χειρίστηκε δύο μεγάλες υποθέσεις που έχουν συγκλονίσει όχι μόνο την ελληνική αλλά και την παγκόσμια κοινή γνώμη: η πρώτη είναι η δίκη της 17 Νοέμβρη σε δεύτερο βαθμό, όπου ήταν εισαγγελέας έδρας, και η δεύτερη είναι η εντολή που έδωσε πριν λίγες ημέρες στον Χαρ. Βουρλιώτη για τη διεξαγωγή έρευνας και τη σύνταξη πορίσματος αναφορικά με τη δράση βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής.
Σε τρία χρόνια θα κρεμάσει τη δικαστική τήβεννο, καθώς θα συνταξιοδοτηθεί.
Χαράλαμπος Βουρλιώτης
Γεννήθηκε το 1954 στη Μυτιλήνη και η μόνιμη κατοικία του είναι στη Θεσσαλονίκη. Αγαπά την υγιεινή διατροφή και το περπάτημα, συντροφιά με τα παιδιά του. Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου μπήκε στο δικαστικό σώμα το 1981 και 27 χρόνια αργότερα προσήχθη στο βαθμό του εισαγγελέα Εφετών. Τον Αύγουστο έγινε ο νεότερος ανεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Στην εισαγγελική του καριέρα χειρίστηκε σημαντικές υποθέσεις όπως το σκάνδαλο με τις παράνομες μετεγγραφές στα πανεπιστήμια ενώ είχε ξεσκεπάσει και τις παράνομες δραστηριότητες αστυνομικών που πουλούσαν «προστασία» στο Αστυνομικό Τμήμα της Πλατείας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη. Οι συνάδελφοί του, σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα» έχουν γι΄αυτόν μόνο καλά λόγια.
Σπυρίδων Γεωργουλέας
Είναι 42 χρονών και μπήκε στο δικαστικό σώμα το 1998. Ένα χρόνο μετά προήχθη σε πρωτοδίκη και αργότερα σε πρόεδρο Πρωτοδικών. Στη μέχρι τώρα καριέρα του έχει χειριστεί σημαντικές υποθέσεις όπως οι μίζες γύρω από τα εξοπλιστικά προγράμματα (σύστημα «Ερμής») επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου και η υπόθεση των Energa και Hellas Power.
Χρήστος Παπακώστας
Γεννήθηκε το 1970 και μπήκε στο δικαστικό σώμα το 1998. Ένα χρόνο αργότερα προάγεται στον βαθμό του πρωτοδίκη και λίγα χρόνια μετά του προέδρου Πρωτοδικών. Κατά τη σταδιοδρομία του χειρίστηκε την υπόθεση των εμπλεκομένων μη πολιτικών προσώπων στη λίστα Λαγκάρντ και την υπόθεση προμηθειών της ΕΡΤ.
Σχετικές ετικέτες:Ελλάδα
Σχετικά άρθρα