02:23 | 6/10/13
Στις 15 Οκτωβρίου ξεκινά η λειτουργία συντονιστικού οργάνου...
Στις 15 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η λειτουργία συντονιστικού οργάνου στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των δήμων της χώρας και με στόχο την επιτάχυνση της υλοποίησης των προγραμμάτων γενικής εκπαίδευσης ενηλίκων.
Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Γκιουλέκας κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχε στη Θεσσαλονίκη με δημάρχους από τη βόρεια Ελλάδα.
Ο κ. Γκιουλέκας κάλεσε τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης να επισπεύσουν τις διαδικασίες που καλούνται να ολοκληρώσουν ώστε να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα στα εν λόγω προγράμματα και η αυξηθεί η απορροφητικότητα στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα μέσα από τα οποία λειτουργούν τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης.
«Στο όργανο που θα λειτουργήσει στο υπουργείο και θα συνεδριάζει κάθε δέκα μέρες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των δήμων αλλά και εγώ, με στόχο να παρακολουθούμε από κοντά κάθε πρόβλημα που εμφανίζεται και να επιταχύνουμε τους ρυθμούς των προγραμμάτων, καθώς απομένουν μόλις τρεις μήνες μέχρι το τέλος του 2013» είπε ο υφυπουργός.
Σημείωσε ακόμη ότι θα εξυπηρετηθούν όλοι, και οι δήμοι που παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα απορροφητικότητας και ζητούν να «τρέξουν» περισσότερα προγράμματα, αλλά και εκείνοι που δεν διαθέτουν τόσο ισχυρές διοικητικές υπηρεσίες ή την απαραίτητη τεχνογνωσία.
«Βασική μας επιδίωξη είναι να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, σε μια εποχή που ζητούνται πολύ μεγάλες θυσίες από όλους τους Έλληνες και η πολιτεία μπορεί να προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στον πολίτη μέσω των δήμων» πρόσθεσε.
Προς την ίδια κατεύθυνση, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων προχώρησε σε μια αναλυτική παρουσίαση των "εργαλείων" που διατίθενται στους δήμους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από αυτούς.
«Κάποιοι δήμοι μπορούν να ζητήσουν να γενικευτεί ο θεσμός των σχολών γονέων, ή να ζητήσουν να ιδρυθεί στις περιοχές τους ένα ΙΕΚ, μια Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης ή ένα σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, αν κριθεί ότι οι τοπικές ανάγκες το επιβάλουν. Μπορούν επίσης να ενταχθούν σε προγράμματα που υλοποιούνται και από άλλες γραμματείες, όπως εκείνη της νέας γενιάς για τις κυψέλες νεανικής επιχειρηματικότητας, την κάρτα νέων, το πρόγραμμα "δραστηριοποιούμαι και βοηθώ τον εαυτό μου και τους άλλους» για τη σύσταση εθελοντικών ομάδων που ενεργοποιούνται σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης" ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε κάθε περίπτωση σχολίασε ότι ήδη χιλιάδες ενήλικες από όλη την Ελλάδα παρακολουθούν προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης και κατάρτισης για την απόκτηση δεξιοτήτων και γνώσεων σε πάρα πολλούς τομείς, όπως η παραγωγή γεωργικών προϊόντων, η δημιουργία νέων επιχειρήσεων, η κοινωνική οικονομία και επιχειρηματικότητα, η τουριστική πολιτική, οι νέες τεχνολογίες κ.α. Τέτοια προγράμματα εφαρμόζονται τόσο σε επίπεδο εθνικής εμβέλειας με τον προγραμματισμό του υπουργείου, όσο και σε τοπικό επίπεδο σε συνεργασία με τους δήμους.
Σχετικές ετικέτες:ΕκπαίδευσηΕλλάδα
Σχετικά άρθρα