Σε οδικό χάρτη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν κατέληξαν Τεχεράνη- ΙΑΕΑ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Σε οδικό χάρτη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν κατέληξαν Τεχεράνη- ΙΑΕΑ

20:11 | 11/11/13
Σε έναν «οδικό χάρτη συνεργασίας» που θα επιτρέπει σε επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) «ελεγχόμενη πρόσβαση» στο ορυχείου Ουρανίου του Γκασίν και τον εργοστάσιο βαρέως ύδατος του Αράκ κατέληξαν τη Δευτέρα το Ιράν και ΙΑΕΑ...

Η συμφωνία, η οποία επετεύχθη κατά τη διάρκεια επίσκεψης του επικεφαλής της Υπηρεσίας, Γιουκία Αμάνο, στην Τεχεράνη, ήλθε στον απόηχο των άκαρπων διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) στη Γενεύη, επαφές που είχαν ως στόχο τη ρύθμιση του αμφιλεγόμενου ιρανικού προγράμματος.

Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη, το Ιράν θα προσφέρει στην ΙΑΕΑ πληροφορίες για ερευνητικούς αντιδραστήρες που τυχόν θα κατασκευάσει στο μέλλον, πληροφορίες που αφορούν την ταυτοποίηση των 16 τοποθεσιών που έχουν επιλεγεί για την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων, και θα δώσει διευκρινίσεις για προηγούμενες αναφορές του σχετικά με τις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου.

Η ΙΑΕΑ και το Ιράν συμφώνησαν να «ενισχύσουν τη συνεργασία και τον διάλογο με στόχο να διασφαλιστεί η αποκλειστικά ειρηνική φύση του πυρηνικού προγράμματος της χώρας», σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των δύο πλευρών.

«Προβλέπεται ότι η συνεργασία του Ιράν θα περιλαμβάνει την παροχή προς την ΙΑΕΑ εγκαίρως πληροφοριών σχετικά με τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις και σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων διαφάνειας», προσθέτει η ανακοίνωση.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας ατομικής ενέργειας του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, το Ιράν δέχθηκε «εθελοντικά» τη διενέργεια των επιθεωρήσεων.

Οι επιθεωρήσεις αυτές αποτελούν την πρώτη φάση του οδικού χάρτη που θα διαρκέσει τρεις μήνες και «έχει στόχο να ενισχυθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Στις επόμενες φάσεις, οι ειδικοί μας και αυτοί της ΙΑΕΑ θα συζητήσουν άλλα θέματα, κυρίως αυτά που δεν έχουν άμεση σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα», σημείωσε ο κ. Σαλεχί.

Από την πλευρά της IAEA, Ο κ. Αμάνο χαιρέτισε την «πολύ σημαντική» συμφωνία που επετεύχθη, υπογράμμισε όμως ότι μένουν «πολλά να γίνουν».

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών