«Ήρθε για να μείνει» η ελληνική Ελιά | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

«Ήρθε για να μείνει» η ελληνική Ελιά

08:57 | 10/12/13
«Ήρθαμε για να μείνουμε», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Γιάννης Βούλγαρης, εκπροσωπώντας τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, που (ξανα)ξεκίνησε το ταξίδι της χθες, από το κατάμεστο θέατρο «Ακροπόλ». 

Παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, πολλών υπουργών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ, εκπροσώπων της ΔΗΜΑΡ και των κινήσεων που τοποθετούνται στον χώρο της κεντροαριστεράς, αλλά και πλήθους κόσμου που γέμιζε έως και τον εξωτερικό χώρο, φτάνοντας μέχρι τον δρόμο και ξεπερνώντας έτσι τις προσδοκίες των διοργανωτών, ο κ. Βούλγαρης ξεκαθάρισε, καταχειροκροτούμενος, ότι «δεν φτιάχνουμε κόμμα, δεν πάμε να γίνουμε αρχηγοί, δεν κάνουμε τη νέα κεντροαριστερά, μιας και υπάρχουν πολλές τώρα τελευταία, δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ και συνεργαζόμενοι, δεν είμαστε ΔΗΜΑΡ και συνεργαζόμενοι, δεν είμαστε βενιζελικοί, δεν είμαστε σημιτικοί, δεν είμαστε κουβελικοί, δεν είμαστε λυκουδικοί, οι περισσότεροι από εμάς δεν θέλουμε να κάνουμε πολιτική καριέρα, είμαστε, όμως, ενεργοί πολίτες».

Αντιτασσόμενος στον «νέο μικρό δικομματισμό» που καλλιεργείται μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, «ξαναπαίζοντας την Μεταπολίτευση ως φάρσα», αντιπαρέβαλε τη γέννηση του καινούριου μέσα από τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, μετά από πολιτική τομής με το παρελθόν, ώστε το νέο να μη γεννηθεί γερασμένο. Ο ίδιος προανήγγειλε ένα Εθνικό Δίκτυο Επιτροπών Πρωτοβουλίας της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης και κατέληξε, λέγοντας «ήρθαμε για να μείνουμε».

Νωρίτερα, αναφερόμενος στην «ελληνική Ελιά που σήμερα φυτεύουμε», ο Παρασκευάς Αυγερινός είχε κάνει λόγο για τη «μόνη σοβαρή συλλογική προσπάθεια του κεντροαριστερού, μεταρρυθμιστικού χώρου». Απαντώντας δε, σε όσους υποστηρίζουν ότι η «Κίνηση των 58» ήρθε είτε για να τορπιλίσει το ΠΑΣΟΚ είτε για να το σώσει εκλογικά, υποστήριξε ότι «δεν είναι ούτε τορπίλη ούτε σωσίβιο, αλλά πρόταση ενότητας».

Την ανάγκη εν μέσω κρίσης να λειτουργήσουμε ως Έθνος και όχι ως άτομα τόνισε, εκπροσωπώντας τη Νεολαία της «Κίνησης των 58» η Χαριτίνη Καρακωστάκη, ενώ «να πάψουμε να θεωρούμε αντιπάλους και εχθρούς όλους τους άλλους και να σκοτώσουμε μέσα μας ότι απέμεινε από τον εμφύλιο» ζήτησε ο Γιάννης Μπέζος, σημειώνοντας πως «στις Δημοκρατίες υπάρχουν διαφωνίες και πρέπει να υπάρχουν διαφωνίες, αφού μόνο οι δούλοι συμφωνούν σε όλα», όπως είπε.

«Δεν μας χρειάζονται τρίτοι και τέταρτοι πόλοι, όλοι μαζί μπορούμε να βρεθούμε», είπε από την πλευρά του ο Γιάννης Τούντας. Απαντώντας σε όσους θέλουν τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ανέφερε πως δεν είναι τώρα η ώρα, αφού προέχει η σταθερότητα της χώρας, που εξασφαλίζεται με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Την αγωνία, αλλά και τη δυσπιστία των πολιτών που γυρνούν το βλέμμα τους στο νέο εγχείρημα παρατήρησε ο Πασχάλης Αγανίδης, ζητώντας επιμονή, αφού «η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς δεν είναι χόμπι ή μυστικά δείπνα για παραπολιτικά μονόστηλα», όπως είπε, χαρακτηρίζοντάς την ιδέα.


Ρίζωσε η «Ελιά»

Μόνος βουλευτής από τη ΔΗΜΑΡ που βρέθηκε στον χώρο, ο Γρηγόρης Ψαριανός, υποστήριξε ότι «η σύγχρονη ευρωπαϊκή, δημοκρατική Ελλάδα θέλει συμμαχίες, ιδέες, μεταρρυθμίσεις, καθώς και μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές παντού, αν δεν θέλει να είναι ευρωπαϊκή Σομαλία». «Δεν πρόκειται για γάμο. Δεν πρόκειται για σύμφωνο συμβίωσης. Πρόκειται για την καινούρια, σύγχρονη, ευρωπαϊκή Ελλάδα», είπε, τονίζοντας ότι το πρώτο που θα κάνουν είναι «να απευθυνόμαστε σε πολίτες και όχι σε πελάτες».

«Πολιτικά πρωτόπλαστοι δεν υπάρχουν. Όλοι έχουμε δαγκώσει το μήλο», είπε ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας, παρατηρώντας ότι «κάτι καρπίζει» και είπε πως «η πρόκληση είναι μπροστά μας», παραπέμποντας στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.

Νωρίτερα, είχαν στην έναρξη της εκδήλωσης μεταδοθεί μηνύματα στήριξης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και του επικεφαλής της ΚΟ των Ευρωσοσιαλιστών Χάνες Σβόμποντα. «Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει», υποστήριξε ο πρώτος, τονίζοντας την ανάγκη ανατροπής της σημερινής πλειοψηφίας των συντηρητικών και δηλώνοντας πως «στον αγώνα αυτό θέλουμε την ελληνική Κεντροαριστερά να είναι στην πρώτη γραμμή, ενώνοντας τις δυνάμεις μας». Από την πλευρά του, ο Χάνες Σβόμποντα τόνισε την ανάγκη να υπάρξει στην Ελλάδα «μία εναλλακτική επιλογή απέναντι στον δεξιό εξτρεμισμό και τον αριστερό λαϊκισμό».


Βενιζέλος: Όλοι είναι καλοδεχούμενοι - Από κανέναν δεν εξαρτάται το εγχείρημα

Αναφερόμενος στην εκδήλωση, λίγο αργότερα, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, έκανε λόγο για μεγάλη επιτυχία, με πάρα πολύ κόσμο, χαρακτηρίζοντας την όλη πρωτοβουλία αξιόπιστη.

«Στηρίζουμε ευθύς εξαρχής την κίνηση αυτή», είπε, θυμίζοντας ότι ήταν εκείνος που είχε παρουσιάσει την ιδέα ενός σχήματος τύπου «Ελιάς», ήδη από τον Ιούνιο του 2012, λίγο μετά τις εκλογές. «Ο χώρος υπάρχει ανάμεσα στην Δεξιά και την κομουνιστική Αριστερά», είπε, κάνοντας λόγο για «κεντροαριστερά της ευθύνης», με στρατηγική και χωρίς λαϊκισμούς. Υποστήριξε δε, πως η όλη προσπάθεια θα γίνει χωρίς εκβιασμούς, αποκλεισμούς και μιζέριες, με γενναιοδωρία και σεβασμό προς όλους.

«Έχουμε μπροστά μας δύο μεγάλες ευκαιρίες», είπε, αναφερόμενος στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου. Ειδικά για τις τελευταίες, υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξουν χρίσματα, χαρακτηρίζοντας, πάντως, εντυπωσιακό των αριθμό των δημάρχων που είναι κοντά στην κεντροαριστερά, κάτι που υποστήριξε πως δείχνει και τη δυναμική του χώρου, αντίστοιχη με εκείνη που φάνηκε σε εκλογές συνδικάτων και σωματείων εσχάτως, ενώ χαρακτήρισε «εξαιρετικά παραδείγματα» αυτά του Γιώργου Καμίνη στην Αθήνα και του Γιάννη Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη.

Όσο για τις ευρωεκλογές, προέταξε θεσμικά τα ευρωπαϊκά κόμματα, θέτοντας από κάτω τους τα εθνικά, αλλά και σημειώνοντας με νόημα πως «κανείς δεν θέλει να πάψει να υπάρχει το ΠΑΣΟΚ». Αναφέρθηκε, μάλιστα, στην εκδήλωση των 58, σημειώνοντας πως εκεί όλοι είπαν ότι σέβονται το ΠΑΣΟΚ και τον ρόλο του στη στήριξη της κυβέρνησης και της χώρας. Επί της διαδικασίας στη συγκρότηση του ανανεωμένου, όπως είπε, ευρωψηφοδελτίου, υποστήριξε ότι θα προκύψει μέσα από δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες στη συνδιάσκεψη της κεντροαριστεράς που προσδιόρισε χρονικά στα τέλη Ιανουαρίου. Από αυτή, θα προκύψει ακόμα η πρόταση-πλατφόρμα για την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και η διαδικασία ανάδειξης των προσώπων που θα βγουν μπροστά στις δύο μάχες. «Η πρόσκληση ισχύει για όλους», είπε, ερωτηθείς για τη ΔΗΜΑΡ και πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Γιώργος Φλωρίδης και η Άννα Διαμαντοπούλου, ξεκαθαρίζοντας, πάντως, πως «όλοι είναι καλοδεχούμενοι, αλλά από κανέναν δεν εξαρτάται το εγχείρημα».



Παρά τους ανοιχτούς διαύλους που υποστήριξε ότι θέλει να κρατήσει με τη ΔΗΜΑΡ, ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε στο κόμμα του Φώτη Κουβέλη, κάνοντας λόγο για αντίφαση στη στάση της με το «παρών» στην πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ και το «όχι» στον προϋπολογισμό.

Πραγματική επίθεση, όμως, εξαπέλυσε κατά του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για ένα κόμμα «όχημα διαμαρτυρίας ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ». Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα δημοσκόπησης, υποστήριξε ότι η μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν -ως αυτοτοποθέτηση- εαυτούς στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φτάσει σε ένα δημοσκοπικό «πλαφόν». «Αν αυτό είναι το υλικό που θέλει να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ, ας το πάρει», είπε για την Θεοδώρα Τζάκρη, χαρακτηρίζοντας την κίνησή της να υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας ως «ακραίο φαινόμενο προσωπικής πολιτικής ηθικής» και υποστηρίζοντας πως «αν υπήρχε εδώ η εντιμότητα που έδειξαν άλλοι, όπως ο Γ. Φλωρίδης και ο Ε. Νασιώκας που παραιτήθηκαν, θα έπρεπε να υπάρχουν παραιτήσεις και αντικαταστάσεις»...

«Η πρόσκληση συνεργασίας, σημαίνει ότι δεν ανήκουν στη δημοκρατική συνείδηση της δημοκρατικής παράταξης», είπε για την πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ να «ρίξουν» οι βουλευτές της συμπολίτευσης την κυβέρνηση, αφού η δημοκρατική παράταξη «βγάζει αλλεργία σε φαινόμενα αποστασίας. «Όταν αποκομίζεις την κ. Τζάκρη από μία πρόταση μομφής και λες να ρίξουν την κυβέρνηση οι βουλευτές και θα τους καλύψουμε, είναι κήρυγμα πολιτικής ανηθικότητας ή είσαι απελπισμένος ή δεν σέβεσαι τις κοινοβουλευτικές και δημοκρατικές αρχές», είπε. Υποστήριξε, πάντως, ότι δεν έχει αναπτύξει προσωπική βεντέτα με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναπτύξει βεντέτα μαζί μου;», αντέστρεψε το σχετικό ερώτημα, ενώ στο άκουσμα δημοσιευμάτων της «Αυγής» που τον ήθελαν να εμπλέκεται σε σκάνδαλα, τα ζήτησε από τον παρουσιαστή της εκπομπής, γιατί όπως είπε «και τα οικονομικά μας είναι χάλια, μήπως κάνω αγωγές στην “Αυγή”, να ενισχύσω λίγο το ΠΑΣΟΚ»...

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε λόγο για «συμβόλαιο πολιτικού τραυματισμού και θανάτου», εναντίον του, σημειώνοντας με νόημα ότι «τα συμβόλαια τα παραγγέλνουν συμφέροντα, αν και για τις σχετικές αιτιάσεις του στο θέμα των υποβρυχίων , επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στη Βουλή. Χαρακτήρισε πάντως «πολιτικά λανθασμένη» την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να τα βάλει μαζί του στην υπόθεση των υποβρυχίων, σημειώνοντας ότι το πέρασμά του για 18 μήνες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, υπήρξε περίοδος «απόλυτης διαφάνειας και υπαγωγής στη Βουλή».

Αναφερόμενος στον Αντώνη Σαμαρά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι έχουν άψογες σχέσεις, πλην όμως παραμένουν αρχηγοί διαφορετικών κομμάτων, ενώ απέδωσε τον χαρακτηρισμό «αναντικατάστατος» προς τον Γιάννη Στουρνάρα σε «πλάκα με δημοσιογράφους».

Ο κ. Βενιζέλος προέβλεψε ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, σημειώνοντας, πάντως, ως «θεσμικό σημείο» σε αυτή την πορεία την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που απαιτεί 180 ψήφους βουλευτών και άρα συναίνεση. Όσο για το αν θα τραυματιστεί η κυβέρνηση στις ευρωεκλογές, υποστήριξε ότι δεν θα πάει σε αυτές παθητικά, προαναγγέλλοντας μεγάλες πρωτοβουλίες κάθε εβδομάδα και κάνοντας λόγο για μήνες που επιτρέπουν στην κυβέρνηση να μοιράσει το πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε με θυσίες των πολιτών, αλλά και για μήνες επενδύσεων...

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών