«Κούλουμα» με διαπραγματεύσεις | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

«Κούλουμα» με διαπραγματεύσεις

09:22 | 27/2/14
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, που θα συνεχιστούν και το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, καθώς οι επικεφαλής του κλιμακίου περνούν από «κόσκινο» τα στοιχεία για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Μετά τις αρνήσεις στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα ανοιχτά μέτωπα στις μεταρρυθμίσεις οι επικεφαλής της τρόικας έθεσαν ψηλά στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης τα στοιχεία για τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών.

Χθες οι κ.κ. Π.Τόμσεν, Κλ.Μαζούχ και Μ.Μορς συναντήθηκαν με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες κυμαίνονται από 5,5 έως 6 δισ. και διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσιεύματα που φέρουν τις τράπεζες να χρειάζονται 20 δισ. ευρώ.

Προς το παρόν η τρόικα τηρείς στάση αναμονής και μελετά τα στοιχεία της ελληνικής πλευράς προτού εκφράσει την θέση της αν και δεν κρύβει ότι θα ήθελε μία πιο συντηρητική προσέγγιση στο θέμα. Έτσι οι επικεφαλής της τρόικας ανανέωσαν το ραντεβού με τον Γιώργο Προβόπουλο προκειμένου να κλείσει το ζήτημα πριν δοθούν τα στοιχεία των τεστ αντοχής στη δημοσιότητα.

Την ίδια στιγμή «πονοκέφαλο» προκαλούν στο οικονομικό επιτελείο και τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών γι’ αυτό και σήμερα στις 16:00 συνεδριάζει στο υπουργείο Οικονομικών, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Στη συνεδρίαση θα συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ομάδα Εργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης -λόγω απουσίας του υπουργού Χαράλαμπου Αθανασίου- ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ιωάννης Παπαδάκης και ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Ζανιάς.

Πάντως, μέχρι στιγμής έχει «κλειδώσει» συμφωνία με την τρόικα μόνο στο μέτωπο της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% από τον ερχόμενο Ιούλιο. Το οικονομικό επιτελείο ανησυχεί για την «μαύρη τρύπα που θα δημιουργηθεί στα ασφαλιστικά Ταμεία από την υστέρηση των εισφορών αλλά «ποντάρει» στην αύξηση των εσόδων από τον περιορισμό της «μαύρης» εργασίας, την αύξηση φορολογικών εσόδων και τη δημιουργία 30.000 θέσεων εργασίας. 

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών