Παρέλαση 700 κουδουνοφόρων στην πλατεία Αριστοτέλους | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Παρέλαση 700 κουδουνοφόρων στην πλατεία Αριστοτέλους

19:14 | 19/2/14
Την Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου

Μια παρέλαση που θα έχει ως κύρια «συστατικά» την παράδοση και τους ξεχωριστούς ήχους των... κουδουνιών θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, επτακόσιοι κουδουνοφόροι από όλη την Ελλάδα θα λάβουν μέρος στην «1η Πομπή Κωδωνοφορίας», που θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί από τον Λευκό Πύργο και διά μέσου της παραλιακής οδού θα καταλήξει στην πλατεία Αριστοτέλους.

Πρόκειται για μια μεγάλη γιορτή στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Οι Δρόμοι του Κουδουνιού’, με τη συμμετοχή 12 ομάδων από τον Σοχό Θεσσαλονίκης, χωριά της Δράμας, των Σερρών και της Θεσσαλίας, που θα αναπαραστήσουν τα έθιμα του τόπου τους. Στόχος είναι να γίνει θεσμός και του χρόνου να συμμετέχουν και ομάδες από όλη την Ευρώπη.

Οι δώδεκα ομάδες που θα λάβουν μέρος στη φετινή παρέλαση θα έχουν αφετηρία τον Λευκό Πύργο και προορισμό την πλατεία Αριστοτέλους. Εκεί, θα ξεφαντώνουν με τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης, στους οποίους θα προσφέρονται παραδοσιακά εδέσματα. Ακολούθως, θα μεταφέρουν τον χορό τους σε άλλες πλατείες της Θεσσαλονίκης. Για τις ανάγκες της διοργάνωσης, η Λεωφόρος Νίκης θα μείνει κλειστή έως τις 5 το απόγευμα.

Στο πλαίσιο της δράσης «Οι Δρόμοι του Κουδουνιού», που ξεκίνησε με εκθέσεις φωτογραφίας στις 15 Φεβρουαρίου, περιλαμβάνει επίσης ημερίδα, κατασκευή κεφαλοστολής, χάπενιγκς και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Κυριακή με την πομπή των κωδωνοφόρων, δόθηκε συνέντευξη Τύπου στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης (Λ.Ε.Μ.Μ.Θ.), που είναι και ο κύριος διοργανωτής.

«Γιατί οι κωδωνοφόροι στο Λαογραφικό Μουσείο; Η απάντηση είναι αυτονόητη. Μα, είναι ο φυσικός τους, για τη μνήμη και μελέτη, χώρος» δήλωσε η πρόεδρος του ΔΣ του Λ.Ε.Μ.Μ.Θ. Μαριάννα Βιλδιρίδη - Χατζητόλιου, προσθέτοντας: «Προσδοκούμε από την εφετινή πρώτη και διερευνητική διοργάνωση να οδηγηθούμε σε μια θεσμοθέτηση των Δρόμων του Κουδουνιού και να γίνει η Θεσσαλονίκη κομβικό σημείο αναφοράς μιας τέτοιας πανευρωπαϊκής διοργάνωσης».

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου υποστήριξε τη νέα, με ευρωπαϊκή προοπτική, προσέγγιση στο θέμα, η οποία ενισχύει και την καταγραφή της άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου μας, που επιχειρείται στο πλαίσιο της UNESCO» ανέφερε, από την πλευρά του, ο προϊστάμενος Διεύθυνσης του Μουσείου, Ζήσης Σκαμπάλης.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών