Σφίγγει ο διπλωματικός κλοιός γύρω από την Ουκρανία, απτόητος ο Γιακούκοβιτς (live από Κίεβο) | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Σφίγγει ο διπλωματικός κλοιός γύρω από την Ουκρανία, απτόητος ο Γιακούκοβιτς (live από Κίεβο)

17:55 | 19/2/14
Σφίγγει ο διπλωματικός κλοιός γύρω από την Ουκρανία, καθώς, μία ημέρα μετά τα αιματηρά επεισόδια που συγκλόνισαν την πρωτεύουσα Κίεβο, οδηγώντας στο θάνατο τουλάχιστον 26 ανθρώπους, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει ανοιχτά το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της ανατολικοευρωπαϊκής χώρας, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι κρίσιμες Ευρωπαϊκές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν αύριο Πέμπτη, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., η οποία συγκλήθηκε από την υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής των Βρυξελλών Κάθριν Άστον.

Την ετοιμότητα της Ε.Ε. να λάβει «στοχευμένα μέτρα» κατά της Ουκρανικίας επεσήμαναν σήμερα Τετάρτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ενώ ακόμα σκληρότερη στάστη υιοθέτησε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, καθιστώντας σαφές πως οι υπεύθυνοι για την αιματοχυσία «θα υποστούν κυρώσεις».



Προς την ίδια κατεύθυνση φαίνεται πως προσανατολίζονται και οι Ηνωμένες Πολιτείες, με κυβερνητική πηγή να δηλώνει στο δίκτυο CNN πως εντός της ημέρας ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα εγείρει επισήμως το ενδεχόμενο κυρώσεων.

«Σημείο μηδέν» το Κίεβο

Ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διπλωματικές διεργασίες, το Κίεβο θυμίζει καζάνι που βράζει, με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς να κατηγορεί την αντιπολίτευση για απόπειρα πραξικοπήματος. Στο πλευρό του ουκρανού προέδρου τάχθηκε και η Ρωσία, κάνοντας επίσης λόγο για προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, σε μία ένδειξη πως η κυβέρνηση Γιακούκοβιτς δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει, η Υπηρεσία Ασφαλείας της χώρας ανακοίνωσε πως οι διαδηλωτές έχουν στην κατοχή τους περισσότερα από 1.500 όπλα κατά τη διάρκεια των ταραχών, διαμηνύοντας πως εξαπολύει μεγάλη «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» κατά «ακραίων και εξτρεμιστικών ομάδων» που απειλούν τις ζωές εκατομμυρίων πολιτών.


Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών