Ομπάμα-Μέρκελ: Η Ρωσία πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Κριμαία | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ομπάμα-Μέρκελ: Η Ρωσία πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Κριμαία

10:52 | 8/3/14
Την ικανοποίησή του για «τις συντονισμένες θέσεις» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία όσον αφορά στην ουκρανική κρίση εξέφρασε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, την Παρασκευή.

Ο δύο ηγέτες συμφώνησαν «για την αναγκαιότητα η Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της, να επιτρέψει την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών και επιθεωρητών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κριμαία και να υποστηρίξει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές τον Μάιο», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Επισημάνθηκε η αναγκαιότητα η Ρωσία να δεχθεί σύντομα τον σχηματισμό μιας ομάδας επαφής η οποία θα διεξάγει διάλογο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ώστε να αποκλιμακωθεί η κατάσταση και να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», σημειώνεται επίσης στην ανακοίνωση.

Ο Λευκός Οίκος προσθέτει πως «οι δύο ηγέτες επανέλαβαν την ανησυχία τους μπροστά στην προφανή παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία με την στρατιωτική της επέμβαση στην Ουκρανία».


«Ανησυχητική» και «σοβαρή» εξέλιξη το δημοψήφισμα

Ο γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν έκρινε την Παρασκευή «ανησυχητική και σοβαρή» την ανακοίνωση περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος σε μερικές ημέρες για να αποφασιστεί το μέλλον της Κριμαίας, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Νεσίρκι.

«Η πρόσφατη ανακοίνωση των αρχών της Κριμαίας για την πρόθεσή τους να διεξαγάγουν δημοψήφισμα είναι ανησυχητική και σοβαρή», δήλωσε ο Νεσίρκι στους δημοσιογράφους.

Ο Μπαν, πρόσθεσε ο εκπρόσωπός του, «κάλεσε άμεσα τις αρχές στην Ουκρανία, περιλαμβανομένων και αυτών της Κριμαίας, να χειριστούν αυτό το ζήτημα ψύχραιμα» και να απόσχουν από οποιαδήποτε «βιαστική ενέργεια» και κάθε «λήψη απόφασης εν θερμώ».
Σύμφωνα με τον Νεσίρκι, ο Μπαν «υπογράμμισε την αναγκαιότητα να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή».


"Μπούμερανγκ τυχόν κυρώσεις"

Η Ρωσία προειδοποίησε την Παρασκευή τις ΗΠΑ να μην ζημιώσουν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, επισημαίνοντας ότι τυχόν κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία θα γυρίσουν "μπούμερανγκ" στην Ουάσινγκτον.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ "προειδοποίησε να μην ληφθούν βιαστικές και ριψοκίνδυνες αποφάσεις" που θα μπορούσαν να βλάψουν τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις και ιδίως "κυρώσεις που αναπόφευκτα θα έπλητταν τις ΗΠΑ σαν μπούμερανγκ" ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

"Δεν θέλουμε νέο Ψυχρό Πόλεμο"

Eκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε νωρίτερα την Παρασκευή ότι παρά τη "βαθιά διαφωνία" της Μόσχας με τη Δύση για το θέμα της Ουκρανίας, το Κρεμλίνο ελπίζει ότι μπορεί να εξευρεθεί κοινό έδαφος και να μην ξεκινήσει ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος.

"Υπάρχει ακόμη ελπίδα (...) ότι μπορούν να βρεθούν ορισμένα κοινά σημεία μέσω του διαλόγου — τον οποίο οι εταίροι μας, δόξα τω Θεώ, δεν τον έχουν απορρίψει", φέρεται να είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το επίσημο ρωσικό πρακτορείο RIA.

"Πιστεύω ότι δεν έχει ξεκινήσει (ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος) και θα ήθελα να πιστεύω ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει", τόνισε.

Ωστόσο, ο Πεσκόφ εμφανίστηκε σαρκαστικός όσον αφορά το ενδεχόμενο απευθείας διαλόγου της Ρωσίας με την Ουκρανία με τη μεσολάβηση της Δύσης, λέγοντας ότι οι δυτικές χώρες έχουν απολέσει την αξιοπιστία τους λόγω της στάσης τους στην ουκρανική κρίση. Όπως είπε, οι εκκλήσεις που απευθύνονται στη Ρωσία να ενταχθεί σε μια διεθνή "ομάδα επαφής" στην οποία θα συμμετέχει και η Ουκρανία ώστε να διαπραγματευτεί τον τερματισμό της κρίσης "μας κάνουν να γελάμε".

Η Μόσχα, συνέχισε ο εκπρόσωπος, φοβάται το ενδεχόμενο μιας εθνοκάθαρσης στην Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία εάν "αυτοί που στήριξαν το πραξικόπημα στο Κίεβο" φτάσουν στις περιοχές αυτές.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών