Πρόγραμμα GuardEn: Guardians of Environment Framework – Θεματοφύλακες του Περιβάλλοντος | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Πρόγραμμα GuardEn: Guardians of Environment Framework – Θεματοφύλακες του Περιβάλλοντος

18:59 | 22/3/14
Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 17 και 18 Μαρτίου 2014, στην Τρίπολη, το Διακρατικό Σεμινάριο «Κατάρτιση των Εκπαιδευτών» στο πλαίσιο υλοποίησης του Διακρατικού Συγχρηματοδοτούμενου έργου GuardEn: Guardians of Environment Framework – Θεματοφύλακες του Περιβάλλοντος.

Σκοπός του Σεμιναρίου ήταν να παρουσιαστεί η μεθοδολογία και οι βασικές αρχές του εκπαιδευτικού υλικού που θα χρησιμοποιηθεί από τους εκπαιδευτές του Προγράμματος με απώτερο στόχο την ολοκληρωμένη προσέγγιση των στρατηγικών για την πρόληψη της ρύπανσης του εδάφους και την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών.

Επίσης συζητήθηκαν θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος, Διαχείρισης των Περιβαλλοντικών Κινδύνων και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη κ. Πέτρο Τατούλη και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο σεμινάριο συμμετείχε και ήταν ομιλητής ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου. Παρευρέθηκαν πολλοί υπηρεσιακοί παράγοντες και από τους διακρατικούς εταίρους του έργου εκπρόσωποι από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, τη Σερβία, την Κροατία, την Ουγγαρία, την Ιταλία καθώς και από τους Έλληνες εταίρους, ειδικοί εμπειρογνώμονες και επιστήμονες από το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και από το Κέντρο Επιχείρησης και Καινοτομίας BIC of Attica.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι πληγείσες αγροτικές περιοχές από την κακή χρήση των φυσικών πόρων, η οποία τελικά έχει επιπτώσεις στην οικονομία και στην ανάπτυξη των περιοχών.

Επίσης τόνισε την δυσπραγία της εφαρμογής της υπάρχουσας νομοθεσίας για την αποκατάσταση του εδάφους, αλλά και του περιβάλλοντος γενικότερα, η οποία συνήθως είναι ακριβή και δύσκολη διαδικασία.

Το έργο επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη και την πιλοτική εφαρμογή ενός συνεκτικού πλαισίου (Πλαίσιο GuardEn), με στόχο την υποστήριξη του σχεδιασμού και της εκτέλεσης τοπικών στρατηγικών.

Στο έργο αυτό Επικεφαλής Εταίρος είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Συμμετέχουν 11 περιοχές από 8 χώρες, καλύπτοντας ένα αξιόλογο τμήμα της περιοχής εφαρμογής του Προγράμματος South East Europe. Το εταιρικό σχήμα του GuardEn συμπεριλαμβάνει 15 φορείς, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από συμπληρωματικότητα ως προς τα πεδία τεχνογνωσίας και εμπειρίας αλλά και ως προς τους τομείς δραστηριότητας και ευθύνης καλύπτοντας όλο το φάσμα για την αποτελεσματική εκτέλεση του έργου.

Σκοπός του έργου είναι η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού με στόχο την υποστήριξη ορθολογικό σχεδιασμό και την αποτελεσματική υλοποίηση των τοπικών στρατηγικών για την πρόληψη και την αποκατάσταση των περιβαλλοντικών κινδύνων, που προδιαγράφεται για περιοχές που απειλούνται από το έδαφος ή τη ρύπανση των υδάτων.


Συγκεκριμένα, στόχοι του έργου είναι:

1. Η βελτίωση της περιβαλλοντικής στρατηγικής των επιχειρήσεων δια της παρακίνησης τους να ενσωματώσουν κοινωνικά υπεύθυνες πολιτικές και πρακτικές.

2. Η θέσπιση μοντέλων συνεργασίας (clusters) σε τοπικό επίπεδο, που θα συντονίζονται από σχετικές υποστηρικτικές δομές και θα διασυνδέονται σε διακρατικό επίπεδο.

3. Η συστηματική αξιοποίηση των δυνατοτήτων των τοπικών φορέων, συμπεριλαμβανομένων των ενσυνείδητων, κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων και την ανάληψη εθελοντικών δράσεων για την περιβαλλοντική προστασία.

4. Η ενίσχυση των ικανοτήτων των τοπικών συστημάτων στο σχεδιασμό και την εφαρμογή αποτελεσματικών στρατηγικών για την πρόληψη της ρύπανσης του εδάφους και του νερού και την περιβαλλοντική προστασία γενικότερα.

5. Η ευρεία διάδοση και ενσωμάτωση, προκειμένου να επιτευχθεί η βιωσιμότητα και η μελλοντική χρήση των προϊόντων και των αποτελεσμάτων του έργου.

6. Η αξιολόγηση πιθανής επέκτασης και σε άλλες περιοχές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως επίσης και σε επιχειρήσεις άλλων τομέων.


Οι ομάδες που απευθύνεται το έργο είναι κυρίως οι αγρότες, επιχειρήσεις του ευρύτερου αγροδιατροφικού χώρου (Εργοστάσια Γαλακτοκομικών Προϊόντων, Συσκευαστήρια κ.α.), τοπικές αρχές, φορείς χάραξης πολιτικής, φορείς που ασχολούνται με την περιβαλλοντική προστασία, επιχειρήσεις υποστήριξης της αειφόρου ανάπτυξης, αρμόδιοι φορείς που σχετίζονται με τον αγροδιατροφικό τομέα, το κοινό κ.α.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, μέσω του Στρατηγικού Σχεδιασμού της για το περιβάλλον, αξιοποιεί συστηματικά και συντονισμένα όλες τις δυνατότητες των φορέων για το σχεδιασμό και την εφαρμογή τοπικών σχεδίων δράσης για την περιβαλλοντική προστασία. Ακόμη, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις χρησιμοποιεί την τεχνογνωσία τους για την αξιοποίηση φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών.

Επίσης συμμετέχει δραστήρια σε τέτοιου είδους προγράμματα και δράσεις και με τη συνδρομή όλων των δυνάμεων που διαθέτει, υλοποιεί έγκαιρα και αποτελεσματικά οποιαδήποτε αναπτυξιακή πρωτοβουλία και στρατηγική προς όφελος των πολιτών και των περιοχών της Πελοποννήσου.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών