Το περιβάλλον κρύβει... κινδύνους για την υγεία | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Το περιβάλλον κρύβει... κινδύνους για την υγεία

17:37 | 19/3/14
Το Τμήμα Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πρόκειται να διενεργήσει τριετή έρευνα, με τη συμμετοχή εθελοντών, για την επίδραση του περιβάλλοντος στην υγεία των παιδιών, αλλά και των γονιών τους

Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι που επηρεάζουν την υγεία των παιδιών, των διδύμων και των γονέων τους θα είναι το θέμα της έρευνας που θα διενεργηθεί από το τμήμα Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου θεσσαλονίκης. Η έρευνα θα γίνει σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες ελληνικές πόλεις αλλά και σε δέκα ευρωπαϊκά κράτη μέλη της ΕΕ, αφού η σχετική μελέτη που θα διαρκέσει τρία χρόνια, αποτελεί τμήμα ευρωπαϊκού προγράμματος που φέρει το όνομα HEALS.

Το πρόγραμμα έχει κόστος 15 εκατ. ευρώ και όπως δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του Α.Π.Θ, Δημοσθένης Σαρηγγιάννης, στο πρόγραμμα θα πάρουν μέρος εθελοντές- παιδιά και γονείς- που θα εκτεθούν σε περιβαλλοντικούς κινδύνους με στόχο αυτή η έκθεση τους να μελετηθεί σε συνάρτηση με την υγεία τους.

Από το πλαστικό μπιμπερό ενός μωρού, τη γύρη, τη μούχλα, ακόμα και την απόδειξη του σούπερ μάρκετ, οι επιστήμονες θα ανακαλύψουν με την χρήση μικροαισθητήρων που θα τοποθετηθούν στο σώμα των εθελοντών, την επιρροή όλων αυτών των στοιχείων στην υγεία των συμμετεχόντων εθελοντών.

Στο στόχαστρο θα μπουν ασθένειες όπως το άσθμα, η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και άλλες μορφές αναπνευστικών προβλημάτων. Σημαντικά στοιχεία θα εξάγουν οι επιστήμονες από την ταυτόχρονη έκθεση διδύμων στους ίδιους περιβαλλοντικούς παράγοντες καθώς πιστεύεται ότι παιδιά με το ίδιο γενετικό υλικό μπορεί να αναπτύξουν διαφορετικές ασθένειες αν και εκτίθενται στους ίδιους περιβαλλοντικούς κινδύνους.

Η έρευνα που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2104 στη χώρα μας και σε άλλά δέκα κράτη της ΕΕ θα έχει βάθος τριετίας και τα συμπεράσματά της θα αποτελέσουν το πλαίσιο μιας κατευθυντήριας ευρωπαϊκής Οδηγίας σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ για τους κινδύνους που εγκυμονούν περιβαλλοντικοί παράγοντες για την υγεία μας.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών