Νέες διαστάσεις παίρνει η ουκρανική κρίση, με «αυτονόμηση» Ντόνετσκ και «σενάριο Κριμαίας» | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Νέες διαστάσεις παίρνει η ουκρανική κρίση, με «αυτονόμηση» Ντόνετσκ και «σενάριο Κριμαίας»

18:03 | 7/4/14
Νέες διαστάσεις λαμβάνει η κρίση στην Ουκρανία, μετά την απόφαση ρωσόφιλων να ανακηρύξουν την ανεξαρτησία της πόλης του Ντόνετσκ και τις καταλήψεις κυβερνητικών κτηρίων από φιλορώσους στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Σκληρή επίθεση στη Ρωσία, την οποία κατηγόρησε πως προσπαθεί να «παίξει το σενάριο της Κριμαίας» στην ανατολική Ουκρανία εξαπέλυσε ο μεταβατικός ουκρανός πρόεδρος Ολεκσάντρ Τουρτσίνοφ, χαρακτηρίζοντας τις καταλήψεις στο Ντόνετσκ, το Χάρκοβο και το Λουχάνσκ ως «το δεύτερο στάδιο» της ρωσικής επιχείρησης για διαμελισμό της Ουκρανίας.

«Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε», συνέχισε ο κ. Τουρτσίνοφ, προειδοποιώντας μάλιστα πως ορισμένες ομάδες που τάσσονται υπέρ της απόσχισης είναι οπλισμένες.

«Αντι-τρομοκρατικά μέτρα θα εκτελεστούν εναντίων αυτών που έχουν πάρει τα όπλα», συμπλήρωσε με νόημα.

«Σχέδιο διαμελισμού» της Ουκρανίας είχε καταγγείλει νωρίτερα και ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ.

Το μήνυμα Τουρτσίνοφ ήλθε τη στιγμή που φιλοφρώσοι ανακήρυξαν την ανεξαρτησία του Ντόνετσκ, στην ανατολική βιομηχανική «καρδιά» της Ουκρανίας, ως «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ».

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Itar-Tass, οι φιλορώσοι κάλεσαν μάλιστα τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πουτιν να στείλει «προσωρινή ειρηνευτική δύναμη» στην πόλη.

Παράλληλα, ζήτησαν τη διενέργεια δημοψηφίσματος για ένταξη στη Ρωσία έως τις 11 Μαΐου.

Άγνωστο παραμένει το ποιος κήρυξε την ανεξαρτησία της πόλης και τι βαρύτητα έχει η εν λόγω κίνηση. Σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία Interfax και Itar-Tass, η ανεξαρτησία προκηρύχθηκε από το μέλη του περιφερειακού συμβουλίου του Ντόνετσκ.

Στον αντίποδα, το BBC και το Associated Press αποδίδουν την πράξη στους φιλορώσους διαδηλωτές που κατέλαβαν το κτήριο το απόγευμα της Κυριακής, υψώνοντας τη ρωσική σημαία στο κτήριο.

Η Δύση έχει επανειλημμένα εκφράσει φόβους πως η Μόσχα έχει εδαφικές βλέψεις στην ανατολική Ουκρανία, όπου κατοικούν ευμεγέθεις ρωσόφωνοι πληθυσμοί.

Σύμφωνα με το NATO, το Κρεμλίνο διαθέτει περίπου 40.000 άνδρες κοντά στη ρωσο-ουκρανική μεθόριο, δύναμη που ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Συμμαχίας στην Ευρώπη έχει αποκαλέσει «πολύ, μεγάλη, πολύ ικανή και πολύ έτοιμη», με δυνατότητα να πετύχει πολιτικούς στόχους στην Ουκρανία εντός τριών ως πέντε ημερών από τη λήψη της σχετικής απόφασης στη Μόσχα.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών