Όλοι κατά όλων, μαίνεται ο «ψυχρός πόλεμος» για την Ουκρανία | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Όλοι κατά όλων, μαίνεται ο «ψυχρός πόλεμος» για την Ουκρανία

12:26 | 25/4/14
Κλιμακώνεται η διπλωματική σύγκρουση για την Ουκρανία...

Επίθεση τόσο κατά της ουκρανικής κυβέρνησης όσο και κατά των Ηνωμένων Πολιτειών εξαπέλυσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς κλιμακώνεται η διπλωματική σύγκρουση μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης.

Ο κ. Λαβρόφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως «στρεβλώνουν» τη συμφωνία της Γενεύης θέτοντας νέες αξιώσεις, ενώ παράλληλα κατήγγειλε το Κίεβο πως διαπράττει ένα «αιματηρό έγκλημα» με τη βίαιη καταστολή των ρωσόφιλων αυτονομιστών στην ανατολική πόλη Σλαβιάνσκ.

«Η Ρωσία θα συμβάλει αποφασιστικά στην αποκλιμάκωση της σύγκρουσης βάσει της συμβιβαστικής προσέγγισης που συμφωνήθηκε στη Γενεύη [...] δεν μπορεί να υπάρχουν μονομερείς απαιτήσεις», δήλωσε ο κ. Λαβρόφ κατά τη συνάντησή του με νέους διπλωμάτες στη Μόσχα.

«Και μας υποβάλλονται απαιτήσεις, πρώτα απ' όλα εννοώ τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν μια εξαιρετική ικανότητα να στρεβλώνουν τα πάντα», συμπλήρωσε.

Άμεση ήταν η απάντηση του Κιέβου, με τον μεταβατικό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ να κατηγορεί τη Μόσχα πως επιχειρεί να προκαλέσει σύγκρουση στην Ουκρανία που θα οδηγήσει σε ευρεία σύρραξη στην Ευρώπη.

Νωρίτερα, σκληρή προειδοποίηση προς τη Μόσχα πως κινδυνεύει να διαπράξει ένα «ακριβό λάθος» με τη στάση της στην ουκρανική κρίση έστειλε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, καθώς ρωσικά στρατεύματα άρχισαν ασκήσεις κοντά στη ρωσο-ουκρανική μεθόριο.

Ο κ. Κέρι κατηγόρησε τη Ρωσία πως έχει «εναποθέσει την πίστη της στον αντιπερισπασμό, την απάτη και την αποσταθεροποίηση», καταγγέλλοντας παράλληλα ότι το Κρεμλίνο συνεχίζει να «χρηματοδοτεί και συντονίζει [...] ένα βαριά οπλισμένο αυτονομιστικό κίνημα [στην επαρχία] του Ντόνετσκ».

«Πρόκειται για μία πλήρη προσπάθεια να σαμποταριστεί ενεργά η δημοκρατική διαδικασία, μέσω ενός χονδροειδούς [...] εκφοβισμού που έχει βαλθεί μέσα στην Ουκρανία», συμπλήρωσε ο αμερικανός ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τις 25 Μαΐου.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών