Αυτονομιστές: Το 89% υπέρ της αυτονόμησης του Ντόνετσκ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Αυτονομιστές: Το 89% υπέρ της αυτονόμησης του Ντόνετσκ

08:18 | 12/5/14
Σχεδόν το 90% των ψηφοφόρων στην επαρχία του Ντόνετσκ ψήφισε υπέρ της αυτονόμησης της περιοχής από το Κίεβο στο αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα της 11ης Μαΐου, όπως δήλωσε αργά το βράδυ της Κυριακής Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο Reuters ο επικεφαλής της τοπικής εκλογικής επιτροπής, Ρομάν Λιάγκιν.

«Ογδόντα-εννέα τοις εκατό, αυτό είναι», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Λιάγκιν, ερωτηθείς για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Προσέθεσε ότι περίπου 10% ψήφισε κατά, ενώ ο αριθμός των άκυρων ήταν πολύ μικρός.

Το εν λόγω αποτέλεσμα δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί, ούτε είναι δυνατό να ελεγχθεί η εγκυρότητα των σχετικών στοιχείων.

Έως τώρα δεν υπάρχουν στοιχεία για την επαρχία του Λουχάνσκ, όπου επίσης διενεργήθηκε δημοψήφισμα με ζητούμενο τη σχέση της περιοχής με την κεντρική κυβέρνηση της Ουκρανίας.

Το Κίεβο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταδικάσει ως άκυρη την όλη διαδικασία, με τον μεταβατικό ουκρανό πρόεδρο Ολεκσάντερ Τουρτσίνοφ να προειδοποιεί το Σάββατο πως τυχόν αυτονόμηση θα είναι «ένα βήμα στην άβυσσο» για τις δύο βιομηχανοποιημένες ανατολικές επαρχίες.

Στα ψηφοδέλτια αναγραφόταν το ερώτημα: «Υποστηρίζετε το νόμο περί αυτοδιοίκησης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνεντσκ» ή της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ», αντίστοιχα.


Χάος

Και στις δύο περιοχές τα δημοψηφίσματα έλαβαν χώρα εν μέσω σκηνών χάους στα εκλογικά κέντρα.

Σύμφωνα με το BBC, σε πολλές πόλεις τα εκλογικά κέντρα δε διέθεταν κλειστούς χώρους όπου οι ψηφοφόροι θα μπορούσαν να συμπληρώσουν μυστικά το ψηφοδέλτιό τους. Παράλληλα, σε πολλά σημεία δεν υπήρχε μητρώο ή κατάλογος ψηφοφόρων, και συνεπώς ο καθένας μπορούσε να ψηφίσει πολλές φορές και οπουδήποτε.

Πηγή: Reuters

Άγνωστο παραμένει επίσης το μέγεθος της συμμετοχής στο δημοψήφισμα, με τον κ. Λιάγκιν στο Ντόνετσκ να δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο πως έλαβε μέρος περίπου το 70%.

Δεδομένης της απουσίας εκλογικών καταλόγων, το μέγεθος της συμμετοχής είναι αδύνατο να προσδιοριστεί, ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως τα πλάνα που μεταδίδουν τα διεθνή δίκτυα δείχνουν χιλιάδες πολίτες να προσέρχονται στις κάλπες.

Πηγή: Reuters


Τα κρίσιμα ερωτήματα

Τα μεγάλα ερωτήματα είναι πλέον τι σημαίνουν στην πράξη τα δημοψηφίσματα και τι θα ακολουθήσει, δεδομένου ότι δεν φαίνεται να υπάρχει ομοφωνία ανάμεσα στους αυτονομιστές για το εάν θα πρέπει να παραμείνουν στην Ουκρανία ή να προσχωρήσουν στη Ρωσία.

Νέες ψηφοφορίες για το ενδεχόμενο προσάρτησης στη Ρωσία ενδέχεται να οργανωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Η Μόσχα δεν έχει αποσαφηνίσει τι στάση θα τηρήσει απέναντι στις δύο «Λαϊκές Δημοκρατίες» που έχουν κηρύξει οι ρωσόφιλοι αυτονομιστές. Πριν από λίγες ημέρες ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε από τους φιλορώσους να αναβάλουν τα δημοψηφίσματα.

Παρά ταύτα, η Μόσχα έχει επίσης διαμηνύσει πως τυχόν νέες διαπραγματεύσεις για την εκτόνωση της ουκρανικής κρίσης θα πρέπει να γίνουν με τους αυτονομιστές να έχουν θέση στο τραπέζι.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών