Ηχηρό «όχι» φαίνεται πως δίνουν οι Ελβετοί στον κατώτατο μισθό | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ηχηρό «όχι» φαίνεται πως δίνουν οι Ελβετοί στον κατώτατο μισθό

15:27 | 18/5/14
Ηχηρό «όχι» φαίνεται πως δίνουν οι Ελβετοί στο δημοψήφισμα για θεσμοθέτηση κατώτατου μισθού ύψους 4.000 ελβετικών φράγκων, που θα ήταν ο υψηλότερος βασικός μισθός στον κόσμο, σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις για το αποτέλεσμα της κάλπης.

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι ένα σαφές 'όχι'», δήλωσε εκπρόσωπος ινστιτούτου δημοσκοπήσεων στην ελβετική τηλεόραση, εκτιμώντας πως το «ναι» αναμένεται να έχει εξασφαλίσει περί το 30% των ψήφων.

Μόνο το 23% των ελβετών ψηφοφόρων είπε «ναι» στην θέσπιση του υψηλότερου ενιαίου κατώτατου μισθού, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ινστιτούτου gfs.bern, που ανακοινώθηκαν μέσω Twitter. Το ινστιτούτο διευκρίνισε ότι το περιθώριο σφάλματος ανέρχεται στο 3%.

Οι ελβετοί πολίτες κλήθηκαν να αποφασίσουν τη θεσμοθέτηση ή μη ελάχιστου ωρομισθίου 22 ελβετικών φράγκων (περίπου 18 ευρώ), που ισοδυναμεί με μηνιαίες αποδοχές 4.000 φράγκων (περίπου 3.240 ευρώ).

Οι υποστηρικτές της πρότασης σημειώνουν πως το ποσό των 4.000 φράγκων είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης, δεδομένου του ιδιαίτερα υψηλού κόστους ζωής στην Ελβετία, ιδιαίτερα σε πόλεις όπως η Ζυρίχη και η Γενεύη.

Στον αντίποδα, οι επικριτές της πρότασης σημειώνουν πως ο βασικός μισθός 4.000 φράγκων θα εκτοξεύσει το μισθολογικό κόστος. Ιδιαίτερα μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες ανησυχούν πως το ελάχιστο ωρομίσθιο θα τους υποχρεώσει να ανατιμήσουν τα προϊόντα τους, κάνοντάς τα μη ανταγωνιστικά.

Πηγή: skai.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών