Τι φοβάται το ΠΑΣΟΚ και γιατί προειδοποιεί | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Τι φοβάται το ΠΑΣΟΚ και γιατί προειδοποιεί

09:40 | 6/5/14
Το ενδεχόμενο να συνθλιβεί στην πόλωση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ απασχολεί ιδιαίτερα την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που εξακολουθεί να θέτει θέμα πολιτικής σταθερότητας απειλώντας ακόμα και με αποχώρηση από την κυβέρνηση αν η Ελιά αποδοκιμαστεί στις ευρωεκλογές! 

Η Χαριλάου Τρικούπη εκτιμά πως το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών της προς τον ΣΥΡΙΖΑ έχει συντελεστεί και πως οι εναπομείναντες ψηφοφόροι της μπροστά στον «κίνδυνο» το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα να έρθει πρώτο στις ευρωεκλογές, θα σπεύσουν να ψηφίσουν τον Αντώνη Σαμαρά. 

Οι παραπάνω ανησυχίες της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ μαρτυρούν αφενός πως η ώσμωση με τη ΝΔ έχει επέλθει σε πολύ σημαντικό βαθμό και πως αποτελεί πλέον στρατηγικής σημασίας επιλογή η συμπόρευση των δύο κομμάτων υπό τις σημερινές ηγεσίες τους.
 
Αφετέρου, όμως, αποδεικνύουν πως παρά τη στρατηγική τους σύμπλευση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ την ώρα της κάλπης έχουν αντιτιθέμενα συμφέροντα: ο Αντώνης Σαμαράς επιδιώκει η ΝΔ να αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές ή έστω, τυχόν ήττα από τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι διαχειρίσιμη για το κόμμα του και τον ίδιο προσωπικά. 

Ο Ευ. Βενιζέλος επιδιώκει πρωτίστως ένα ποσοστό που δεν θα οδηγεί σε εκφυλισμό το χώρο του και δεν θα ανοίγει το δρόμο έμμεσης έστω αμφισβήτησης του ιδίου. 


Τα ερωτήματα είναι, μεταξύ άλλων, τρία: 

Πρώτον, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξετάζει πράγματι το ενδεχόμενο αποχώρησής του από την κυβέρνηση; Η απάντηση είναι όχι. Με το «όπλο» της κυβερνητικής σταθερότητας, επιδιώκει έναν πολιτικό εκβιασμό προς τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ του 2012 για ένα ποσοστό που θα του δίνει τη δυνατότητα ανάληψης πρωτοβουλιών στο χώρο της κεντροαριστεράς την επομένη των ευρωεκλογών. 

Άλλωστε, έχει διαμηνύσει με κάθε τρόπο, πως η Ελιά δεν θα κριθεί μόνο από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών , αλλά θα συνυπολογιστεί και το αποτέλεσμα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, όπου όντως αρκετοί υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ θα πάνε καλά. 

Δεύτερον, με ένα άσχημο αποτέλεσμα ο Ευάγγελος Βενιζέλος μπορεί να αμφισβητηθεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι. Εκτός βεβαίως και αν κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση ο Γιώργος Παπανδρέου –πλην όμως οι πληροφορίες επιμένουν ότι δεν είναι επιλογή του πρώην πρωθυπουργού να εμπλακεί σε εσωκομματικές κόντρες στο ΠΑΣΟΚ.

Και τρίτον, από τη στιγμή που η σημερινή στρατηγική του αποδεικνύεται αδιέξοδη, πώς θα πάει το ΠΑΣΟΚ να διεκδικήσει ψήφο σε εθνικές εκλογές, που δεν αποκλείεται να διεξαχθούν και πριν το τέλος του έτους; Η απάντηση είναι … ίδωμεν, έχει ο Θεός. 

Το δίλημμα της κυβερνητικής σταθερότητας, όπως το θέτει το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να αποδειχθεί μπούμερανγκ. Πρώτον, η ηγεσία να κληθεί να απαντήσει τι είναι ένα άσχημο αποτέλεσμα . Αν είναι δηλαδή ένα 5, ένα 7 ή ένα 10%. Και δεύτερον, τι θα πράξει την επομένη των ευρωεκλογών αν το ποσοστό είναι κάτω του 7%; Θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση; 

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης
Πηγή: real.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών